Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

vwir

Pionier e-mobilności
PC i piec gazowy muszę przeglądać raz na rok (gwarancja no i wypadałoby), a folia leży cicho i jeść nie woła.
PC jest praktycznie bezobsługowa. O ile nie masz gdzieś wycieku czynnika czy innych tego typu atrakcji (a jeśli jest dobrze zrobiona to nie masz) to nie robisz przy niej nic. To trochę jak z klimą w aucie: niektorzy twierdzą, że trzeba klimę co roku "dobijać". Co jest bzdurą, bo sprawna klima trzyma czynnik i nie trzeba robić nic poza wymianą filtra kabinowego. Z PC jest podobnie - cała obsługa sprowadza się co najwyżej do wyczyszczenia filtra magnetycznego.

aadamuss

Pionier e-mobilności
Gwarancji bez przeglądów miał nie będziesz. Pytanie jeszcze jedno czy ubezpieczenie domu nie wymaga przeglądów?

zlp

Pionier e-mobilności
PC jest praktycznie bezobsługowa.
Tak. Propanowa jest nawet nieszkodliwa dla środowiska. I co z tego wynika?
Szykują się coroczne przeglądy, na które trzeba będzie mieć stertę szkoleń i papierów. Co tanie nie będzie.
A propanowe, bardzo fajne, wysokotemperaturowe, możliwe, że wylecą z rynku.
Dzięki nowym regulacjom UE, która troszczy się o środowisko, ale chyba priorytetem nie jest środowisko naturalne.

Bronek

Pionier e-mobilności
Gwarancji bez przeglądów miał nie będziesz. Pytanie jeszcze jedno czy ubezpieczenie domu nie wymaga przeglądów?
Fakt gwarancja wymaga przeglądów i to chyba niezależnie od rodzaju PC ? Ja mam 5 lat gwarancji z darmowym ubezpieczeniem ,pierwszy byl darmo , następny ok 900 zł/ co 2 lata.
Po nabraniu doświadczenia i dostosowaniu do naszych warunków , zszedłem bez obniżenia komfortu o 1/3 mniejszego zużycia energii niż w pierwszym roku.
To niestety tak jest, że i pompa i my musimy się trochę "nauczyć swoich zachowań i relacji" itp .
Pozostawienie tego serwisowi lub instalatorowi tylko przez przypadek będzie optymalne !.

PC wymaga cierpliwości szczególnie jeśli ma rozwiniętą automatykę i sama się troche dostosowuje , "uczy".
Bywa też w stałym zdalnym nadzorze przez serwis itd ...
Wprowadzane zmiany w ustawieniach wielu parametrów nie działają też wszystkie od razu.
Wielu producentów wręcz nie daje możliwości grzebania w zaawansowanych nastawach.
A zmieniając ciągle coś można się pogubić.
Ci co to pozostawili serwisantom mają rzeczywiście święty spokój, ale niekonieczne optymalne skutki działania i koszty. Trzeba modyfikować.
Moja teraz weźmie w grudniu ok 520 kWh co przy codziennych ablucjach , cieplym domu z lat 90tych klapce w drzwiach dla zwierząt, bez napinania jest dobrym jak dla mnie wynikiem.
A bylo 800 i nawet 1000kWh, gdy działa w trybie Auto z ustawieniami pierwotnymi.
Owszem pogoda ma też kluczowe znaczenie. Reszta jak budowa domu itp wiadomo ...
Konkludując wg mnie konkurencją jeśli chodzi o komfort obsługi a koszty, jest tylko gaz z sieci o ile ceny nie zwariują.
Propanowej nie chciałem ze wzgl na medium .
Gruntowej też nie ze względu na rozróbę w ogrodzie i lagodny w sumie klimat , krótkie zimy

Last edited:

Michal

Moderator
U mnie w pompie ciepła w zasadzie jedyne co zrobiłem to ustawiłem krzywą grzewczą na 10 (cokolwiek to znaczy) i jest git - krzywa taka, że przy 0 C mam 44 C wyjście wody z pompy.
Dom ~110 m2 z kaloryferami.
Na początku roku miałem ustawioną krzywa na 8 (39 C przy 0 C) ale było za zimno.

Wyłączyłem też "inteligentne podgrzewanie wody" bo u mnie się nie sprawdzało - nie mam stałego harmonogramu wstawania i kąpieli, więc wychodziły nieraz głupoty.

Koszt przeglądu - 500 zł / rok przed sezonem.

Powinienem:
  • zwiększyć moc kaloryferów ale nie mam miejsca, więc na razie się nie przejmuję;
  • ocieplić posadzkę, bo jest słabo zrobiona, ale to niełatwa robota i nikt się nie chce podjąć, więc też na razie olewam.

Last edited:

Michal

Moderator
Tu jeszcze wiecej zmiennych indywidualnych niż przy korzystaniu z samochodu
Jakich? Tu nie ma nic... Podłączasz do istniejącego układu, cokolwiek miałeś i ustawiasz tylko właśnie krzywą grzewczą odpowiednio.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak to jakich ? Jak chcesz .To krzywa grzewcza jw . Jej podbicie.
Czsy rozbiegu pomp czsy wybiegu .Temperatury ...histerezy.
Tryby Auto , TrybTime, Tryb Eco ( w tanim prądzie .
Anyleginell,
Pozwolenia lub nie na grzałki , pozwolenie na tylko w tanim prądzie .
Ustawienie w trybie time lub eco temperatur w poszczegolnych strefach .
Temperatury minimalne i maksymalne dla startu i wyłączenia w zależności od warunkow
Czasy sekwencji czasy wymoszonych postoi i.....itd itp
A mam pompę gdzie do wszystkiego i tak mi nie dają dostepu a nowej aplikacji tym bardziej
Sa inni producenci co pozwalają na wiele więcej

Na zdjęciach tylko kilka przykładowych ekranów z 2ch aplikacji i serwisowego menu. Nie zmieniam niczego o czym nie wiem. Mam dwa auto mechanizmy Crot i Reg+ i ich siłę dzilania tez można modyfikować w zależności jaki ma się .dom (stary czy nowy energetycznie) Jak ktos chce i lubi to może mieć zabawę

To tylko kilka ekranów . Dlatego aby nie grzebać wielu nie pozwala na takie coś. Można spieprzyć i marudzić że nie działa jak trzeba a do tego zawsze serwis ma co robić i to nie za darmo.
20220913_153448_copy_1008x454.jpg
Screenshot_20241217-045103_copy_441x368.png
Screenshot_20241209-084115_copy_441x368.png
Screenshot_20240707_103653_EurosSmart_copy_270x600.jpg
Screenshot_20241030-130946.png

Last edited:

Michal

Moderator
U mnie coś tam na pewno da się jeszcze zmienić ale nic innego nie ruszam.
Masz rację, że jest nawet opcja na celowania w tani prąd, i to nawet w te godzinowe stawki ale też nie używam, bo mam nadwyżki z PV.