Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

zibizz1

Pionier e-mobilności
Według mnie płacenie za przeglądy gwarancyjne najczęściej nie ma sensu i to tylko taki upselling. Tyle jest czujników itp że urządzenie samo wie kiedy coś zaczyna być nie tak. W mojej pompie gruntownej glikol podobno zaleca sie sprawdzić i ewentualnie wymienić po 10 latach, anodę tytanową wymienia się po 12 latach, a do tego czasu tylko filtry sie czyści niby raz do roku ale jak widzę że pompy obiegowe chodzą na małych obrotach to nawet tego nie ma sensu.

Na pokrycie dachu niby mam 50 lat gwarancji pod warunkiem ze co roku zapłacę.. Przez ten czas to uzbieram na nowe pokrycie, tak samo przy pompie ciepła 500zl co roku to można uzbierać na nowa sprężarkę przez 10 lat

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
To jak z pralką np , 2 awarie i dalej juz5 nie warto naprawiać .
Jak pisałem o kamerce termowizyjnej .Zamiast płacić za badnie i audyt można kupić od kogoś kto juz zrobił swoje itd ....
Za raport i zdjęcia swego czasu ok 1700 z w promocji mi zaoferowano.
3x taniej i zabawa do tego:)

Xinf_P2L_241217_142919_020_copy_686x805.jpg

aadamuss

Posiadacz elektryka
W zasadzie płacisz za gwarancję. Nie robisz przeglądów nie masz gwarancji. Nie płacąc za przeglądy odłożysz na nową sprężarkę ale pozbywasz się gwarancji. Tesla zrezygnowała z przeglądów gwarancyjnych bo nie miała ich gdzie robić. Inne marki nie zrezygnują bo mają gdzie wykonywać płatne przeglądy. Mało kto kupując coś nowego rezygnuje z gwarancji a często nawet dokupuje dodatkowo płatne przedłużenie gwarancji. Nikt nie musi kupować gwarancji/robić przeglądów ale jednak większość to robi bo koszty naprawy sa wysokie. Często gwarancja jest argumentem przy zakupie nowego samochodu i braku kosztów napraw. Jednym się opłaca innym nie. Zazwyczaj Ci którzy mogą sobie bez problemu pozwolić na naprawę czy zakup nowego sprzętu nie przywiązują wagi do gwarancji. Dla tych którzy muszą odkładać na zakup gwarancja jest ważniejsza.

Fenrise

Pionier e-mobilności
To jak z pralką np , 2 awarie i dalej juz5 nie warto naprawiać .
Jak pisałem o kamerce termowizyjnej .Zamiast płacić za badnie i audyt można kupić od kogoś kto juz zrobił swoje itd ....
Za raport i zdjęcia swego czasu ok 1700 z w promocji mi zaoferowano.
3x taniej i zabawa do tego:)

View attachment 23180
I jaka wychodzi przenikalność cieplna dla kota ;) ?

zlp

Pionier e-mobilności
Według mnie płacenie za przeglądy gwarancyjne najczęściej nie ma sensu i to tylko taki upselling
Nie wiem, jak wy, ale od pewnego czasu i ja mam na to wy... niegrzecznie mówiąc.
Jednak są tego skutki. Zwłaszcza w firmach, gdzie coroczny przegląd powinna mieć nawet wiertarka.
Klimatyzacja, pompa ciepła, wentylacja, komin, wentylacja... itp, itd. Przegląd kominiarski?
Nawet nie próbowałem. Owszem, pilnuję i czyszczę, ale nawet nie podchodzę do formalności z tym związanych, bo za bardzo szanuję swoje zdrowie.
Nie masz protokołu? W razie W ubezpieczalnia się wypina i rób, co chcesz.

Michal

Moderator
Niestety nie mam jeszcze miernika energii przy pompie ciepła - czeka u mnie na biurku na montaż. W tym roku raczej to załatwię, więc za rok już będę miał dokładne dane o grzaniu.
Podłączyłem - za rok będzie pełniejsza informacja ;)

macinowa

Posiadacz elektryka
Nie wiem, jak wy, ale od pewnego czasu i ja mam na to wy... niegrzecznie mówiąc.
Jednak są tego skutki. Zwłaszcza w firmach, gdzie coroczny przegląd powinna mieć nawet wiertarka.
Klimatyzacja, pompa ciepła, wentylacja, komin, wentylacja... itp, itd. Przegląd kominiarski?
Nawet nie próbowałem. Owszem, pilnuję i czyszczę, ale nawet nie podchodzę do formalności z tym związanych, bo za bardzo szanuję swoje zdrowie.
Nie masz protokołu? W razie W ubezpieczalnia się wypina i rób, co chcesz.
Ręka do góry kto wiedział, że należy robić przegląd elektryczny chaty nie rzadziej niż co 5lat?

pmlody

Pionier e-mobilności

nabrU

Moderator
Ja mam nawet naklejkę na rozdzielnicy z datą ważności przeglądu. A na gaz mam co roku...