Tani Wallbox 11kW ?

KrzysztofFly

Moderator
Zawsze też istnieją wartości pośrednie. Mając wallboxa 22kW można go ograniczyć na przykład do 20 albo 25A. To już znacznie przyspiesza ładowanie (w porównaniu do wallboxa 11kW) a mniej obciąża instalację. Przy wallboxach z regulacją można to sobie wypraktykować.
Dokładnie, jednak tutaj nie każde urządzenie daje taką możliwość. Mój 1F Lektrico z dedykowanej aplikacji daje możliwość płynnej regulacji co 1A (także w trakcie ładowania), w zakresie od 6A do 32A (na co dzień używam 20A, aby dla Tesli zostało spokojnie 16A na tej samej fazie), dodatkowo można w nim tworzyć harmonogramy, włączać i wyłączać ładowanie. No i najważniejsze, działa w chmurze, więc aplikacja działa także przez Internet, a nie tylko po lokalnym WiFi.
Niestety ta tytułowa nie ma takich opcji, jednak nie każdy ich potrzebuje, a cena mimo wszystko petarda.

Ev3

Pionier e-mobilności
Raz tak ładowalem tesle, i powiem Ci ze to bardzo obciaza instalacje.
Ale przy Dacii nie bardzo jest inne wyjście, a w tej cenie kupiłbym dla syna, żeby miał opcję szybszego naładowania (w porównaniu do fabrycznej cegły).

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale przy Dacii nie bardzo jest inne wyjście, a w tej cenie kupiłbym dla syna, żeby miał opcję szybszego naładowania (w porównaniu do fabrycznej cegły).
To bierz tego teslowego z olx. Ma 22kW wiec za 1200.- tez nie dostaniesz nic lepszego. Ma wifi, jakies tam statystyki itp.
A jak nie to moge Ci chinskie evse sprzedac 7kW za 450.- :)

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
No i wszystko popsul ! Teraz zaluje ze nie znalazlem tego wczesniej ;)
Za chwile będzie nieaktualne więc nie ma co się stresować;-)

czeslavek

Nowy na Forum
Znowu są dostępne jak by ktoś się zastanawiał nad zakupem. Sam z ciekawości go kupiłem bo obawiam się że takiego z Tesli by mi raz dwa ukradli w hali garażowej 🫤 A tak nie będzie szkoda.

chewbacca

Posiadacz elektryka
@m0rwen Mowa o tym Schneiderze?
@krzyss zdecydowałeś się w końcu na niego?

Pytam bo sam go sobie teraz zamówiłem (ale akurat wersję bez kabla). I tym samym mam pytanko. W instrukcji na schemacie podłączenia występuje moduł MNx (wyzwalacz zanikowy). Jest też informacja "A Undervoltage release (MNx) controlled by the charging station must be installed to enable to activate the upstream circuit-breaker tripping." Orientuje się ktoś obeznany jak ważny jest tutaj taki wyzwalacz, czym może skutkować ewentualnie scenariusz, w którym miałby on zadziałać a go nie będzie i czy inne wallboxy jak np. Tesla Wallconnector coś takiego ma już na pokładzie? Czy sprzęt w ogóle działa bez tego modułu? Poniżej schemat podłączenia właśnie z tym MNx. Tutaj cała instrukcja.
Co ciekawe znalazłem też taki dokument od Schneidera w którym jest napisane:
Protection against access to hazardous-live-parts, either using contactors with at least 3 mm separation of contacts, or a contactor associated with a MNx (undervoltage release), or a T2 socket with shutter. EVlink chargers are offering the three options.
Jak rozumiem, wersja przeze mnie zamówiona ma klapkę na porcie T2 więc czy dobrze rozumiem, że w tym przypadku MNx byłoby zdublowanym zabezpieczeniem spełniającym tą samą funkcję zabezpieczającą...?

Dociekliwy jestem a schneidera postanowiłem kupić dla RCD-DD wykrywającego upływy prądu stałego 6 mA (teraz korzystam z EVSE Tesli która go nie ma i w rozdzielni też tego nie posiadam). Już się cieszyłem że będę spać super spokojnie a tu czytam o jakimś kolejnym zabezpieczeniu, którego ten schneider wbudowanego nie ma 😅.

FBC_GEX4292700-01_EN_V9_HD.pdf 2024-04-02 11-45-24.png

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
@m0rwen Mowa o tym Schneiderze?
@krzyss zdecydowałeś się w końcu na niego?

Pytam bo sam go sobie teraz zamówiłem (ale akurat wersję bez kabla). I tym samym mam pytanko. W instrukcji na schemacie podłączenia występuje moduł MNx (wyzwalacz zanikowy). Jest też informacja "A Undervoltage release (MNx) controlled by the charging station must be installed to enable to activate the upstream circuit-breaker tripping." Orientuje się ktoś obeznany jak ważny jest tutaj taki wyzwalacz, czym może skutkować ewentualnie scenariusz, w którym miałby on zadziałać a go nie będzie i czy inne wallboxy jak np. Tesla Wallconnector coś takiego ma już na pokładzie? Czy sprzęt w ogóle działa bez tego modułu? Poniżej schemat podłączenia właśnie z tym MNx. Tutaj cała instrukcja.
Co ciekawe znalazłem też taki dokument od Schneidera w którym jest napisane:

Jak rozumiem, wersja przeze mnie zamówiona ma klapkę na porcie T2 więc czy dobrze rozumiem, że w tym przypadku MNx byłoby zdublowanym zabezpieczeniem spełniającym tą samą funkcję zabezpieczającą...?

Dociekliwy jestem a schneidera postanowiłem kupić dla RCD-DD wykrywającego upływy prądu stałego 6 mA (teraz korzystam z EVSE Tesli która go nie ma i w rozdzielni też tego nie posiadam). Już się cieszyłem że będę spać super spokojnie a tu czytam o jakimś kolejnym zabezpieczeniu, którego ten schneider wbudowanego nie ma 😅.

View attachment 16931
Nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się że to opcjonalne dodatkowe zabezpieczenie na wypadek spadku napięcia.