Taryfa dynamiczna od 24 sierpnia pozwoli obniżyć rachunki za prąd

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
a co myślicie o tym magazynie?

honer

Nowy na Forum
Z excela wychodzi mi że wszystko zależeć będzie od stawek dystrybucyjnych. Jeśli nie zrobią pod dynamiczne jakiejś specjalnej taryfy to wychodzi że będzie więcej zachodu niż pożytku. Ja mam licznik tylko pod ładowanie EV a i tak z excela wychodzi to mało korzystnie, np w porównaniu z ofertą Polenergii.

1.png

Przy dynamicznej założyłem stawkę dystrybucyjną z G11 i uśrednioną cenę za 1 MWh na poziomie 260 zł netto. Zakładam że nie zawsze uda się wyhaczyć ujemne stawki. Ponieważ trzeba przyjąć jakieś założenia to wziąłem średnią cenę z każdego miesiąca z tego roku z TGE, a dokładniej 4 następujące po sobie godziny z najniższą ceną.

2.png

Last edited:
Będzie można sporo zaoszczędzić, jeśli zainwestujemy w magazyn energii, który zmagazynuje energię w momencie niskiej ceny, a wykorzystamy ją, kiedy będzie potrzebna.
Taryfa opiera się na mechanizmie zmiennych cen energii elektrycznej uzależnionych od bieżących notowań na giełdzie energii w Warszawie więc czy to do końca będzie dla nas takie dobre?okaże się

zibizz1

Pionier e-mobilności
Taryfa opiera się na mechanizmie zmiennych cen energii elektrycznej uzależnionych od bieżących notowań na giełdzie energii w Warszawie więc czy to do końca będzie dla nas takie dobre?okaże się
Tak jak wyżej, jeśli przesył tez będzie dynamiczny a energia także sprzedawana po cenie ujemnej (możliwość odbicia sobie rachunku przez zużywanie energii) a w domu masz energochłonne urzadzenia (pompa ciepła, auto elektryczne, ogrzewanie domu) lub magazyn które mozna podpiac pod ceny online(smart grid) to wtedy będzie sens wybrać taką taryfe.

Ev3

Pionier e-mobilności
Tak jak wyżej, jeśli przesył tez będzie dynamiczny a energia także sprzedawana po cenie ujemnej (możliwość odbicia sobie rachunku przez zużywanie energii) a w domu masz energochłonne urzadzenia (pompa ciepła, auto elektryczne, ogrzewanie domu) lub magazyn które mozna podpiac pod ceny online(smart grid) to wtedy będzie sens wybrać taką taryfe.
O ile część stała abonamentu nie będzie gigantyczna.
A tak właśnie było w przypadku firm, które miały już wcześniej możliwość rozliczenia się w ten sposób.