Taryfa dynamiczna - przejście z G12

Jusand

Posiadacz elektryka
Podpisałem umowę z Pstryk.
Obowiązuje od 1 marca. Miernik już zainstalowany.
Dam znać po pierwszej fakturze.
Ja mam od 1 lutego, ale jeszcze nic nie zużyłem praktycznie bo na działce mam, tylko to co router "zje". Ja celuje na ładowania latem, żeby magazyn wirtualny w domu gdzie mieszkam wystarczył na dłużej, jestem na starym prosumentcie.
Ps. Użyłeś kodu polecającego? Bo ja tak szybko podpisywałem umowę że nawet nie wiedziałem że jest.

lgawronn

Nowy na Forum
Tak, użyłem kodu z drugiego postu. Zobaczymy czy zadziała.
W każdym razie obserwując ceny, na dziś przy zimowych warunkach (mało wiatry, mało słońca) i porównując do cen przedłużonej "tarczy" do 30.09.2025, nie widzę dużej atrakcyjności.
Ciekawy jestem jakie bedą różnice.

zlp

Pionier e-mobilności
1739017011547.png

Teoretycznie moglibyśmy zarabiać na ładowaniu. 50gr za każdą pobraną kWh.
Ładowanie buforów grzałkami itp.
Ehh...
Za bardzo się rozmarzyłem.

Attachments

• 1739013627130.png
    1739013627130.png
    388,2 KB · Liczba wyświetleń: 29
Last edited:

Elon

Zadomawiam się
Czy pstryk działa jak nie będzie miał dostępu do wifi? Ten miernik służy do rozliczeń czy tylko do oglądania zużycia w aplikacji?

lgawronn

Nowy na Forum
Wifi jest warunkiem w umowie. Zakładam, że miernik jest używany podczas rozliczeń miesięcznych. Później robią wyrównania na podstawie normalnego licznika.
Odbiorca zapewni nieprzerwane połączenie z siecią Internet umożliwiające bieżące przekazywanie danych z Miernika;

Elon

Zadomawiam się
Wifi jest warunkiem w umowie. Zakładam, że miernik jest używany podczas rozliczeń miesięcznych. Później robią wyrównania na podstawie normalnego licznika.
Jak robią wyrównania to brzmi jakby nie był krytycznie wymagany. Umowa mówi co w przypadku braku zasięgu? Pracownik na czacie powtarzał że jest wymagany zasięg ale nie był w stanie stwierdzić co jeśli go nie zapewnię.

Macie jakiś pomysł na sieć w rozdzielni w bloku?

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Czy ten pstryk jest w całej Polsce i czy są jakieś opłaty stałe? Zakładka cennik ma tylko kilka pozycji...
Zastanawiam się do domku, w którym w zasadzie jesteśmy tylko w cieplejsze miesiące, czy to by się nie opłaciło.

lgawronn

Nowy na Forum
Jak robią wyrównania to brzmi jakby nie był krytycznie wymagany. Umowa mówi co w przypadku braku zasięgu? Pracownik na czacie powtarzał że jest wymagany zasięg ale nie był w stanie stwierdzić co jeśli go nie zapewnię.

Dobre pytanie. W umowie jest napisane ze korzystają z obydwu źródeł: miernik oraz odczyt LZO udostępniony przez operatora. Piszą tez że rozliczają na podstawie miernika w "okresie przejściowym" zanim uzyskają pełne info od operatora.

Paragraf o obowiązkach:
1. W celu zapewnienia możliwości uzyskania rabatu w oparciu o zasady wskazane w § 5 ust. 9 powyżej Odbiorca jest obowiązany:
1) zapewnić zachowanie prawidłowego stanu technicznego Miernika;
2) zapewnić nieprzerwany dostęp Miernika do sieci Internet i możliwość odczytu danych z
Miernika przez Aplikację Mobilną.;
2. Jeśli w danym roku kalendarzowym liczba pełnych dób, w których Miernik nie był połączony z siecią Internet będzie równa co najmniej 30, Odbiorca traci prawo do korzystania z rabatu.

Czyli wnioskuję, że "rabat" to ceny dynamiczne przeliczane na podstawie miernika, a poźniej korzystają z LZO.

Oficjalny cennik z załącznika umowy:
Cena stała energii elektrycznej
664,20 zł
za 1 MWh

Last edited: