Taryfa dynamiczna - przejście z G12

Ltd1981

Zadomawiam się
Mam prośbę, czy któryś z użytkowników pstryka może umieścić zrzut z ekranu aplikacji po ile prąd ma dzisiaj w jakich godzinach? oraz z jakiegoś dnia gdy ceny dynamiczne były tańsze niż to co jest w taryfie G12W. Bo mi się to jakoś nie zgrywa że będzie taniej, ceny TGE na dziś są od 529zł do 899zł za MWh. + do tego ~10 gr za kWh, czyli rozumiem ze płacicie te ustawowe 0,505 zł netto, nie widzę oszczędności.

lgawronn

Nowy na Forum
Zgadza się. Póki jest "tarcza" nie widzę dużych zysków. Zobaczymy jak będzie więcej wiatru i słońca.

Attachments

• IMG_DEEF3EE770DC-1.jpeg
    IMG_DEEF3EE770DC-1.jpeg
    213,2 KB · Liczba wyświetleń: 44

Elon

Zadomawiam się
Mozna sobie założyć konto i przejrzeć ceny bez umowy. Ewidentnie widać że jak działało PV to pojawiały sie bardzo tanie godziny, szczególnie 12-14

LTE nie złapie? Ewentualnie PLC.
Zasięg LTE jest ale to bym musiał kolejne urządzenie wrzucić do wspólnej rozdzielni :/

Relevant

Fachowiec
Ja mam router przenośny jako wifi, jak nie będzie prądu to będzie działał przez jakiś tam czas na baterii.
Ale tak teraz do mnie dotarło, że nic to nie da bo i tak nie będzie prądu 🤦‍♂️.
Dlatego ja go podłączyłem przed głównym wyłącznikiem, żeby mógł jak będzie potrzeba wyłączyć zasilanie w domku.
W jaki sposób działa ten miernik? Elektryk będzie musiał coś mi demolować w skrzynce w której mam 5 gniazdek? Jakieś obejścia na każdej fazie? Sorry za głupawe pytania.

Jusand

Posiadacz elektryka
W jaki sposób działa ten miernik? Elektryk będzie musiał coś mi demolować w skrzynce w której mam 5 gniazdek? Jakieś obejścia na każdej fazie? Sorry za głupawe pytania.
Miernik jest wielkości wyłącznika (S-ki) do tego są przekładniki prądowe przez które przekłada się przewody zasilające.
W tym artykule masz zdjęcie jak wygląda.

lgawronn

Nowy na Forum
No i marcu wyszło taniej :) Ale trzeba "pilnować" kiedy świeci i wieje:
Pstryk: 428 kWh -> 252,17 zł
Energa: 456 kWh -> 383,65 zł (głównie taryfa nocna G12r)

Attachments

• Screenshot 2025-04-09 at 10.35.18.png
    Screenshot 2025-04-09 at 10.35.18.png
    96,6 KB · Liczba wyświetleń: 24
  • Screenshot 2025-04-09 at 10.39.50.png
    Screenshot 2025-04-09 at 10.39.50.png
    84,8 KB · Liczba wyświetleń: 25

tlisek

Tomek
No i spróbuję też ja, zobaczymy ;)
W lecie na pewno wyjdę na plus, bo jak tylko świeci słońce to 2x klima kanałowa chodzi w całym domu. A jak w zimie (ta sama klima grzeje) zobaczymy