Taryfa dynamiczna - przejście z G12

lgawronn

Nowy na Forum
Cześć,
aktualnie jestem na taryfie G12R w Energa, ale zastanawiam się nad zmianą na taryfę dynamiczną.
Pani w okienku mnie zniechęca bo mówi, że się nie opłaca, ze taryfa nocna będzie tańsza, ale nie podaje żadnych konkretów.
Z drugiej strony słyszałem, ze system bilingowe są jeszcze niegotowe i mogą być problemy/opóźnienie z rozliczaniem.

Z regulaminy wynika ze do kwoty z "Rynku Dnia Następnego (RDN) FIXING I" doliczają jeszcze 0,1219 zł/kWh + VAT.
Ale nie ma nic na temat Opłaty sieciowej (liczona w kWh), która tez jest inna w szczycie i poza szczytem w taryfie G12R.

1) Czy miał ktoś już doświadczenia z taryfa dynamiczną i może się podzielić wycinkami faktury?
2) Przy wiatrach stawki giełdowe są nawet ujemne, jak to dokładnie wpływa na koszt końcowy?
3) Mam apke "Cena Spotowa" ale cena różni od https://www.tge.pl/energia-elektryczna-rdn - jakie inne apki polecacie?

dawiss

Zadomawiam się
Jeśli chcesz przejść na taryfę dynamiczną, to lepiej wybrać Pstryka. Nie pobierają opłaty handlowej, a ich marża to 10 gr. Dodatkowo, do września, masz gwarantowany limit średniej ceny miesięcznej taki sam jak u standardowych sprzedawców korzystających z tarczy. Dystrybucje i tak masz w Enerdze i tu nic nie zrobisz oprócz wyboru taryfy z największą liczbą tanich godzin.
Musisz kupić ich licznik, ale nie wiem ile teraz kosztuje oraz zapłacić 100 za jego montaż, poza tym nic nie tracisz, bo w najgorszym scenariuszu zapłacisz równowartość z tarczy, a umowa jest z rozliczaniem miesięcznym i miesięcznym wypowiedzeniem.

Jak dodasz mój kod WGDW89 to dostaniemy po 50 na prąd, ale jakoś mi szczególnie nie zależy ;).

dawiss

Zadomawiam się
uwazasz ze zejdziesz ze wszystkimi opłatami poniżej 60 gr brutto ?
optymista …
W styczniu i lutym bez magazynu bym nie liczył na zejście poniżej cen sprzedawców. Jak ktoś ma magazyn energii, to da się zejść poniżej cen nocnych z G12. Tylko nawet jak to się nie uda, to jest ten limit ceny.
Ciągle rozbudowujemy OZE i różnice będą jeszcze większe między najtańszymi i najdroższymi godzinami.

Jusand

Posiadacz elektryka
Tak jak kolega wyżej pisał można przejść na pstryka, ja za licznik płaciłem złotówkę w promocji i sam sobie go zamontowałem bo potrafię i mam uprawnienia 😁.
Moja umowa ma wejść w życie w lutym tyle że ja zakładam sobie to na działce więc będę się ładował tylko jak tam będę więc zakładam jak będzie ciepło i nadmiar słońca. Wybrałem taryfę G12W, też poprzednio miałem energę.

lgawronn

Nowy na Forum
Ciekawa alternatywa ten Pstryk. Dzięki za info.
Wiadomo jakie będzie zachowanie przy braku dostępu do internetu albo przy wyłączeniu bezpieczników?

Jusand

Posiadacz elektryka
Ciekawa alternatywa ten Pstryk. Dzięki za info.
Wiadomo jakie będzie zachowanie przy braku dostępu do internetu albo przy wyłączeniu bezpieczników?
Ja mam router przenośny jako wifi, jak nie będzie prądu to będzie działał przez jakiś tam czas na baterii.
Ale tak teraz do mnie dotarło, że nic to nie da bo i tak nie będzie prądu 🤦‍♂️.
Dlatego ja go podłączyłem przed głównym wyłącznikiem, żeby mógł jak będzie potrzeba wyłączyć zasilanie w domku.

pjotrek227

Nowy na Forum
Cześć,
aktualnie jestem na taryfie G12R w Energa, ale zastanawiam się nad zmianą na taryfę dynamiczną.
Pani w okienku mnie zniechęca bo mówi, że się nie opłaca, ze taryfa nocna będzie tańsza, ale nie podaje żadnych konkretów.
Z drugiej strony słyszałem, ze system bilingowe są jeszcze niegotowe i mogą być problemy/opóźnienie z rozliczaniem.

Z regulaminy wynika ze do kwoty z "Rynku Dnia Następnego (RDN) FIXING I" doliczają jeszcze 0,1219 zł/kWh + VAT.
Ale nie ma nic na temat Opłaty sieciowej (liczona w kWh), która tez jest inna w szczycie i poza szczytem w taryfie G12R.
codziennylook.pl
1) Czy miał ktoś już doświadczenia z taryfa dynamiczną i może się podzielić wycinkami faktury?
2) Przy wiatrach stawki giełdowe są nawet ujemne, jak to dokładnie wpływa na koszt końcowy?
3) Mam apke "Cena Spotowa" ale cena różni od https://www.tge.pl/energia-elektryczna-rdn - jakie inne apki polecacie?
Ja jeszcze nie mam taryfy dynamicznej, ale z tego co słyszałem od znajomych, to można sporo zaoszczędzić, jeśli dobrze zarządza się zużyciem w godzinach tańszej energii. Jeżeli stawki giełdowe są ujemne, to teoretycznie ceny energii mogą być niższe. Czasem może być to po prostu zrównoważone przez inne opłaty.

lgawronn

Nowy na Forum
Podpisałem umowę z Pstryk.
Obowiązuje od 1 marca. Miernik już zainstalowany.
Dam znać po pierwszej fakturze.