Taryfa G12 i G12w

krzyss

Pionier e-mobilności
Się nie dziwię, że człowiek się denerwuje jak kupi elektryka i się dowiaduje, że będzie tak drogo jak jakimś dieslem czy hybrydą. Dopóki będzie do 20 zl/100 km z gniazda to wg mnie dobrze. Spaliniak 300 konny że 12l spali, tj ok 80 zł
Juz teraz place 20zl z gniazdka, w nocnej taryfie mam prad po jakies 0,95gr wiec jak doliczysz straty wyjdzie 20zl 100km

consigliero

Pionier e-mobilności
W moim przypadku nic a nic nie rozumiem z tej idei taryf. Jak już napisano wcześniej różnice zostają spłaszczone. Mój przypadek jest taki że mamy bilans dodatni i wcześniej starałem się działać w tanich taryfach ale po rozczytaniu faktur z PGE wiem że to w moim wypadku mija się z celem. Chciałem wrócić do G11, czekałem na zmianę ponad rok, aby znaleźć opcję zgłoszenia reklamacji że trochę zbyt długo to trwa. Ze zdziwieniem znalazłem odpowiedź, że wysłano mi maila z prośbą o uzupełnienie wniosku, tego maila nigdy nie widziałem, a z powodu niewypełnienia sprawa została zamknięta. Teraz to już zostawiam bo mi się nie chce ponownie przechodzić przez tą męczarnię, będę oglądał te 7 kartek rachunku z kwotą za 6 miesięcy 190 PLN

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja mam PGE, rachunek to koszmar. Licznik bez zdalnych odczytow a inkasent to leser i ciagle wpisuje szacunki, zamiast zrobic odczyt.
Za prad w dzien przy G12W place jakies 1,3 a w nocy 0,95gr. Piszecie o jakis limitach ale ja juz w marcu mialem wszystko przekroczone.
Co zrobic zeby placic mniej ? 😀

krzyss

Pionier e-mobilności
Pisząc, że już teraz płacisz 20 zł zakładasz, ze od Lipce będzie więcej. Wg mnie będzie mniej.
A ja zakladam ze bedzie 10-20% drozej, ale nie wiem realnie co oni tam mieszaja.
Pewnie wiecej bede wiedzial w grudniu czy styczniu jak dostane rachunek za prad z nowymi stawkami :)

KrissTMY

Posiadacz elektryka
A ja zakladam ze bedzie 10-20% drozej, ale nie wiem realnie co oni tam mieszaja.
Pewnie wiecej bede wiedzial w grudniu czy styczniu jak dostane rachunek za prad z nowymi stawkami :)
Teraz po przekroczeniu limitu 1 kWh kosztuje 69 gr netto. Od lipca 50 gr. Jeśli opłaty dystrybucyjne się nie zmienia to będziesz za ładowanie auta płacił 19 gr netto tj 23 gr brutto mniej.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Też nie ogarniam tych podwyżek, jakby nie mogli tego jakoś wyraźnie określić. Ceną prądu tyle i tyle, nie, że netto + VAT + opłaty przesyłowe + mocowe, pochlastać się można.
Czy mógłby mi ktoś napisać ile po podwyżkach brutto ze wszystkimi opłatami będzie mnie kosztował 1kwh w PGE w taryfie nocnej w PGE g12w ?

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Nikt nie wie, bo czekamy na nowe taryfy. Wg moich prognoz w tauronie 70 gr brutto będzie.
Też nie ogarniam tych podwyżek, jakby nie mogli tego jakoś wyraźnie określić. Ceną prądu tyle i tyle, nie, że netto + VAT + opłaty przesyłowe + mocowe, pochlastać się można.
Czy mógłby mi ktoś napisać ile po podwyżkach brutto ze wszystkimi opłatami będzie mnie kosztował 1kwh w PGE w taryfie nocnej w PGE g12w ?t niee

JED 3City

Fachowiec
Czy mógłby mi ktoś napisać ile po podwyżkach brutto ze wszystkimi opłatami będzie mnie kosztował 1kwh w PGE w taryfie nocnej w PGE g12w ?
Ale jakie podwyzki kolego?
Forumowi ekonomisci oblyczyly, ze bedzie taniej!