Taryfa G12 i G12w

vwir

Pionier e-mobilności
A ja od lipca mam w taryfie G12 w PGE jednakową stawkę 0,62 zł Brutto w dzień i w nocy (a do czerwca było odpowiednio: 0,58 i 0,37 zł).
Po kilku latach optymalizacji zużycia i uczenia się dobrych praktyk, to jak dostać od firmy po gębie ale w białych rękawiczkach ;)
Nie no przecież takie coś wysłali (zwróć uwagę na to, co jest tłustym drukiem):
1723526308271.png

Czyli masz 0,62 w dziennej i 0,55 w nocnej. Do tego przesył w dziennej to u mnie 0,257 a w nocnej 0,0496. To w sumie robi 27 groszy różnicy pomiędzy taryfą dzienną a nocną.

consigliero

Pionier e-mobilności
Ja się nie doczekałem na zmianę z G12 z powrotem na G11 bo po miesiącach oczekiwania, jak minął rok od momentu wystąpienia z pismem aby to zmienić, złożyłem reklamację na opieszałość. W odpowiedzi dostałem wiadomość że otrzymałem maila w którym poprosili o wypełnienie wniosku, sprawdziłem historię i rzeczywiście była taka sytuacja i musiałem o tym zapomnieć. No i dalej otrzymujemy sążnisty rachunek rozpisany na dwie taryfy w którym coś tam rozpisują a ja placę koszty stałe. Ostatnio były ciut większe niż w poprzednim okresie rozliczeniowym

Attachments

• IMG_3147.png
    IMG_3147.png
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 8

KrissTMY

Posiadacz elektryka
A ja od lipca mam w taryfie G12 w PGE jednakową stawkę 0,62 zł Brutto w dzień i w nocy (a do czerwca było odpowiednio: 0,58 i 0,37 zł).
Po kilku latach optymalizacji zużycia i uczenia się dobrych praktyk, to jak dostać od firmy po gębie ale w białych rękawiczkach ;)

tu jest różnica w cenie prądu pomiędzy G12 w dzien i w nocy

W G12 w dzień do tych 62 groszy doliczasz 40 gr netto, co daje 1,12 zł za 1 kWh

W G12 w nocy do tych 62 hroszy dodajesz 7 groszy netto co daje 71 groszy za 1 kWh

1723529139051.png

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czy przy zmianie z G12(w) na G11 resetuja nam sie zebrane kWh w starym prosumencie? Wcześniej dokupywałem wiec G12 miala sens ale teraz przestałem wiec chyba przejście na G11 da z 50-100zl rocznie.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
A przesyl ?
Przeszukałem ten dokument na wszystkie sposoby i koszty przesyłu są ukryte w cenie kWh. Nigdzie nie pojawia się pojęcie kosztów dystrybucji / przesyłu. Faktury i inne dok. przysyłają mi jako PDF więc używam wyszukiwania w przeglądarce żeby czegoś nie przeoczyć.

Ev3

Pionier e-mobilności
Przeszukałem ten dokument na wszystkie sposoby i koszty przesyłu są ukryte w cenie kWh.
Nie są.
Są doliczane do sum z tego cennika.
Nigdzie nie pojawia się pojęcie kosztów dystrybucji / przesyłu.
Bo to cenniki innych firm.
Ten dotyczył tylko sprzedaży energii i tylko takie ceny tam znalazłeś.
Sprawdź fakturę zamiast cennika.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Nie no przecież takie coś wysłali (zwróć uwagę na to, co jest tłustym drukiem):
View attachment 19815

Czyli masz 0,62 w dziennej i 0,55 w nocnej. Do tego przesył w dziennej to u mnie 0,257 a w nocnej 0,0496. To w sumie robi 27 groszy różnicy pomiędzy taryfą dzienną a nocną.
@vwir , jak już mówimy o konkretach, to przysłali mi inną tabelę niż do Ciebie, bo u mnie jest jak poniżej. W nagłówku kolumn z cenami jednoznacznie pisze "ceny za energię elektryczną ... stosowane od 1 lipca 2024" a nie "maksymalna cena sprzedaży" więc nie oczekuję żeby jednak zastosowali jakieś niższe stawki (wbrew temu co napisali tłustym drukiem). A koszty przesyłu / dystrybucji to zagadka, bo nigdy nie pokazują mi się jawnie na fakturze:

1723537128780.png