Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

zurkow

Nowy na Forum
Ja nie mam paneli, ale kupilem off gridowy inverter, a baterie juz jadą...
Plan jest prosty w cenach najniższych ładuje 15kWh magazyn i zużywam energię w czasie gdy jest droga...
Dzięki pstrykowi (a dokładnie licznikowi) wiem, że zużywam praktycznie średnio 1kW (akwarium, kuchnia) na fazie pod którą mam plan podłączyć inverter z magazynem...
Oczywiście Tesla jest ładowana po ujemnych cenach... a zimą pod biurem ;)
Dodatkowe panele dałyby Ci większe uniezależnienie od sieci.
Przy mojej instalacji - 7kwp paneli na południe i 15kwh aku raczej myślę o rozbudowie paneli na wschód i zachód w pierwszej kolejności. Aczkolwiek żadnych ekonomicznych symulacji jeszcze nie wykonywałem.

kswad12

No to z prądem
Tak btw, to ja bym się spieszył z tymi magazynami 100kwh,
TLDR: W pakiecie deregulacyjnym, jest zapis ze magazyny poniżej 20kwh nie wymagają pozwolenia na budowę, czyli, magazyn powyżej 20kw będzie wymagał pozwolenia budowlanego...
Gdzie, do tej pory nie było żadnego zapisu na ten temat....
LOL

nabrU

Moderator
Tutaj na forum średni poziom jest sporo powyżej średniego dla Polski.

Zdążyłem to zauważyć ;)

Gdy mój dom zużywał ~8MWh to założyłem 8.5kWp. Teraz już zużywam ponad 20MWh dlatego zwiększyłem PV do 22kWp. Nawet gdy nikogo nie ma w domu w lato to zjada 11-12kWh na dobe, a gdy jesteśmy w domu to 50kWh. A nie mam basenbu czy sauny, dlatego nie dziwie się że ktoś koło domu ma jeszcze większe połacie PV

12kWh na dobe to jest jakieś 500W 'baseloadu' więc tu jest problem. Za dużo 'gratów' w domu :p U mnie na przykład pracuję dzisiaj z domu więc 2 monitory + 2 laptopy i mam baseload jak niżej, a to da mi 4,5 kWh na dobę. Pewnie beze mnie w domu byłoby ze 120W. Nasze dobowe zużycie (w dni kiedy nie ładujemy EV, bo to idzie też z sieci) to tak 6 do 7 kWh. Ale domyślam się, że nasz dom jest pewnie mniejszy od Twojego ;) Sorry ale nie wiem jak można w domu zużyć 50kWh na dzień (zakładam brak hottube'a, sauny, grzanego zbiornika na wodę, PC czy innych prądożernych urządzeń)

Screenshot 2025-06-24 092522.png
Problem jest więc chyba w tym, że większość z Was na 'starych zasadach' zamiast oszczędzać prąd mam wrażenie zużywa go więcej 'żeby się nie marnował'. To więc taki efekt 'śnieżnej kuli': więcej urządzeń to większe PV i magazyny itd.

Mój plan na okolice ~2035 to elektrownia wiatrowa ~10kW oraz magazyn, może w formie używanej baterii z samochodu, też raczej celuje w 50kWh+. Cieszyłbym się gdyby dało się podpinać wszystkie samochody do sieci domowej V2H/V2G bo jedno auto które stoi pod domem jest bardzo mało wykorzystywane i mogłby pracować jako magazyn.

Definitywnie nie reprezentujesz chyba średniego / przeciętnego poziomu dla Polski :p

Last edited:

zurkow

Nowy na Forum
Tak btw, to ja bym się spieszył z tymi magazynami 100kwh,
TLDR: W pakiecie deregulacyjnym, jest zapis ze magazyny poniżej 20kwh nie wymagają pozwolenia na budowę, czyli, magazyn powyżej 20kw będzie wymagał pozwolenia budowlanego...
Gdzie, do tej pory nie było żadnego zapisu na ten temat....
LOL
I zamiast podłogi od auta będziemy podłączali cały samochód. Rodacy wymyślą sposób. Jedynie dojdzie OC do zapłaty plus przegląd techniczny.
Aczkolwiek zmiana niekorzystna 😕

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nabrU ~50kWh z samochodami. Sam sprzęt sieciowy(routery, accespointy, kamery) to ~100, rekuperator, oczyszalnia, lodówki, sprzęt na standby i sie zbiera. Kiedys miałem ~140W, teraz jest 350-400W.

kswad12

No to z prądem
@nabrU ~50kWh z samochodami. Sam sprzęt sieciowy(routery, accespointy, kamery) to ~100, rekuperator, oczyszalnia, lodówki, sprzęt na standby i sie zbiera. Kiedys miałem ~140W, teraz jest 350-400W.
W sumie tak jak mówisz: Dom 120m^2 + garaż 20m^2. Rekuperacja + oczyszczalnia, NAS (6w), UPS, 2 AP, 4 kamery i wychodzi 300-350W w IDLE dla domu.