Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

bajtus1992

Zadomawiam się
Miałem ten dylemat co Ty. Podpisałem umowę z Pstryk. Dostałem od razu info w apce jaka jest pełna cena za prąd wraz dystrybucją.
Porównywałem to z obecną moją taryfą (Stoen dystrybucja + Respect energy umowa z 2024 gdzie było korzystniej niż mrożone taryfy ).
Sledziłem ceny prądu przez ostatni miesiąc i zrezygnowałem z Pstryk (w ciagu 2 tyg). Własnie dlatego by nie podporządkowywać wekkendów słonecznych do ładowania auta.
Obecnie mam taryfę G12, dla Pstryka powinno być G12w bo nie uzbiera się oszczedności w słoneczne dni wolne.
Obecnie w nocy gdy nie wieje cena najniższa całościowa to 71gr (a w taryfie G12w nalezy dodać koljne 5gr bo jest troższa dystrybucja czyli 76gr), gdzie w mojej taryfie mam cenę całościową po 65gr. Z moich obserwacji całego miesiąca profity przez ostani miesiąc taniej nałdowałebym tylko pomiedzy 13-15 w tygodniu i w weekend w tych godzinach. Tyle że w tym czasie moje auto stoi poza własnym punktem ładowania :)

Dedykowana taryfa pod Pstryk to G12W - słoneczne lub wietrzne dni wolne od pracy dla liczników pod EV bez PV, magazynu energii. Godzine południowe tylko dla tych co mają pracę zdalną.
Mam dokładnie te same wnioski z własnych wyliczeń. Przy taryfie G12, ładując auto w nocy, wychodzi mi 62–65 gr za kWh.
Przy takiej cenie "Pstryk" nie ma żadnych szans w porównaniu z G12.

Największą zaletą G12 jest wygoda – stałe godziny obowiązywania tańszej taryfy w nocy, kiedy samochód i tak stoi w garażu.
Oczywiście, jeśli ktoś spędza weekendy i przedpołudnia w domu, może próbować ładować się wtedy taniej z taryf dynamicznych. Ale w takim trybie życia raczej nie „wyjeździ” tylu kWh, żeby miało to realne przełożenie na oszczędności.

PV i magazyny energii to już zupełnie inna historia.
Jeśli ktoś ma możliwość zostania prosumentem, to wtedy rzeczywiście zaczyna to mieć ręce i nogi.

cwireq

Posiadacz elektryka
Mam dokładnie te same wnioski z własnych wyliczeń. Przy taryfie G12, ładując auto w nocy, wychodzi mi 62–65 gr za kWh.
Przy takiej cenie "Pstryk" nie ma żadnych szans w porównaniu z G12.

Największą zaletą G12 jest wygoda – stałe godziny obowiązywania tańszej taryfy w nocy, kiedy samochód i tak stoi w garażu.
Oczywiście, jeśli ktoś spędza weekendy i przedpołudnia w domu, może próbować ładować się wtedy taniej z taryf dynamicznych. Ale w takim trybie życia raczej nie „wyjeździ” tylu kWh, żeby miało to realne przełożenie na oszczędności.

PV i magazyny energii to już zupełnie inna historia.
Jeśli ktoś ma możliwość zostania prosumentem, to wtedy rzeczywiście zaczyna to mieć ręce i nogi.
Jeszcze jak możecie to od G12W jeszcze lepsze jest G13. U mnie w Warszawie niedostępne, ale na Śląsku to już 10gr oszczędności. W Pstryku fajne jest to, że umowa jest na czas nieokreślony i można szybko zrezygnować nie ponosząc dodatkowych kosztów. Bez magazynu energii faktycznie rozwiązanie dość ryzykowne - szczególnie zimą :)

Masta20PL

Zadomawiam się
mi sie czerwiec oplacil, lipiec strasznie drogo sie wydaje dlatego licze sobie kazdy dzien i pewnie wyjdzie podobnie jak przy g12w a ograniczenia wieksze, jestem ciekawe jak bedzie zimą, mam ogrzewanie na prąd, jeśli codziennie chociaż 2h byłyby tańsze niż przy g12w powinienem być do przodu. Nie ładuję swojego auta w domu tylko w pracy, żona ładuje co drugi dzień 8kwh - raczej w nocy niż 13-15 czyli po 80 groszy czyli drożej niż w enerdze gdzie w tym samym okresie jest 77 groszy. Pewnie też specjalny przypadek bo jak jest tanio w weekend to mogę i z 50kwh wciągnąć przez 4 godziny na nie ładowania auta.

DiTus

Zadomawiam się
Tu macie średnią cenę "gołego" Pstryka (bez PV), bez żadnej optymalizacj (nie chcę "dyskutować" z żoną, że nie ma włączać termoobiegu, czy prania o 20), mam duze zużycie w domu (dobowo ~27 kWh)
Tesla nie ładuję dużo, jedynie dwa razy ładowałem przy ujemnych cenach, aby "poczuć się lepiej" że coś mam za darmo, a tak jak trzeba to podladuję...
Jako ze jestem technicznym geek'iem mam od miesiaca baterię (16x 280Ah) I falownik, ale trochę nie mam czasu zeby poskladac magazyn I to pospinać....
Plan mam taki, żeby tanie godziny "teleportowac" dzieki buforowi na te 17-21...
Wczesniej mialem taryfe taurona G13 I koszty byly o ~15-20% wyższe... (800-1000 vs. 600-800)...

Attachments

• Screenshot_20250727_112746_Pstryk.jpg
    Screenshot_20250727_112746_Pstryk.jpg
    321,7 KB · Liczba wyświetleń: 22

adamusek

Posiadacz elektryka
to ja podam moja cenę (jeszcze przed rozbudową więc troszkę mi brakło) G12W listopad-kwiecien 84grosze
ok 80% zuzycia w taniej taryfie, zero planowania kwestia ładowania samochodów przez harmonogram.
1753637645542.png

Last edited:

cwireq

Posiadacz elektryka
to ja podam moja cenę (jeszcze przed rozbudową więc troszkę mi brakło) G12W listopad-kwiecien 84grosze
ok 80% zuzycia w taniej taryfie, zero planowania kwestia ładowania samochodów przez harmonogram.
View attachment 30628
To w Pstryku? Kwota zawiera wszystkie koszty?

DiTus

Zadomawiam się
To w Pstryku? Kwota zawiera wszystkie koszty?
Tak wszystko, w tym miesiacu do dnia dzisiajszego to 860kWh, a koszt 700 (bez jakiejkolwiek optymalizacji zużycia po stronie uzytkowej domu, tylko ladowanie auta dwa razy)...
Fajną apkę ma pstryk po podpisaniu umowy dostajecie cenę brutto, ze wszystkimi opłatami, łatwo sprawdzac koszty i zużycie (jak ktoś lubi)...
po odpaleniu magazynu zakladam, że zyskam kolejne 100-200 pln...

Attachments

• Screenshot_20250727_200555_Pstryk.jpg
    Screenshot_20250727_200555_Pstryk.jpg
    285,1 KB · Liczba wyświetleń: 2
  • Screenshot_20250727_200736_Pstryk.jpg
    Screenshot_20250727_200736_Pstryk.jpg
    335 KB · Liczba wyświetleń: 2

DiTus

Zadomawiam się
a tak wyglada faktura za czerwiec po zastosowaniu tarczy pstryka...

Attachments

• Screenshot_20250727_201930_Pstryk.jpg
    Screenshot_20250727_201930_Pstryk.jpg
    235,1 KB · Liczba wyświetleń: 8

Grzesiek

Pionier e-mobilności
podziwiam, nie zazdroszczę taryf dynamicznych.
Zwłaszcza ten entuzjazm kiedy jesteśmy w szczycie produkcji OZE... a najciekawsze miesiące przed Wami.

Jestem ciekaw jak będzie to jesienią i zimą wyglądało. Aczkowiek nie zamierzam zmieniać swojej G11...
Bo G11 ma prąd najtańszy wtedy kiedy mi go brakuje. Tzn, moje OZE i magazyn wymięka. A już na pewno najniższe opłaty stałe. Bo to one mnie realnie kosztują najwięcej.