Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

cwireq

Posiadacz elektryka
podziwiam, nie zazdroszczę taryf dynamicznych.
Zwłaszcza ten entuzjazm kiedy jesteśmy w szczycie produkcji OZE... a najciekawsze miesiące przed Wami.

Jestem ciekaw jak będzie to jesienią i zimą wyglądało. Aczkowiek nie zamierzam zmieniać swojej G11...
Bo G11 ma prąd najtańszy wtedy kiedy mi go brakuje. Tzn, moje OZE i magazyn wymięka. A już na pewno najniższe opłaty stałe. Bo to one mnie realnie kosztują najwięcej.
Masz magazyn energii i dalej jesteś na G11 xD?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Masz magazyn energii i dalej jesteś na G11 xD?
a dlaczego nie? :) interesują mnie koszty stałe. I cena prądu w południe zimą. Jeśli już ma braknąć to stanie się to w szczycie zimą. Takie realia. A G11 wtedy będzie najtańsze.

cwireq

Posiadacz elektryka
a dlaczego nie? :) interesują mnie koszty stałe. I cena prądu w południe zimą. Jeśli już ma braknąć to stanie się to w szczycie zimą. Takie realia. A G11 wtedy będzie najtańsze.
Ale magazyn energii powinien się naładować w trakcie niskich cen np g12w czyli po 76gr/kWh i te parę godzin wytrzymać jak jest górka cenowa. Ale jak wolisz 1,03zl/kWh to Twoja sprawa

Grzesiek

Pionier e-mobilności
To po ile masz teraz ten prąd w G11 ?
nie wiem, panowie. A jak się dowiem z rachunku to będę się zastanawiał nad zmianą.
Ale magazyn energii powinien się naładować w trakcie niskich cen np g12w czyli po 76gr/kWh i te parę godzin wytrzymać jak jest górka cenowa. Ale jak wolisz 1,03zl/kWh to Twoja sprawa
O, czyli 1,03 tak coś zakładałem.
Ale jeszcze są straty na ładowaniu i rozładowywaniu i amortyzacja sprzętu dodatkowa. 0,27zł czy jest tego warte... jakoś nie do końca mnie to przekonuje.

cwireq

Posiadacz elektryka
nie wiem, panowie. A jak się dowiem z rachunku to będę się zastanawiał nad zmianą.

O, czyli 1,03 tak coś zakładałem.
Ale jeszcze są straty na ładowaniu i rozładowywaniu i amortyzacja sprzętu dodatkowa. 0,27zł czy jest tego warte... jakoś nie do końca mnie to przekonuje.
Właśnie na G11 to słabiej się amortyzuje instalacja. Akumulatory trzeba ładować do 100proc co jakiś czas. Ale i tak najbardziej zastanawiające jest posiadanie elektryka i daje G11 cisnąć jak ustawienie harmonogramu aby się ładował w nocy jest już szczególnie proste.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
To jaka różnica w cenie by Cię przekonała ?
Dobre pytanie, po pierwsze od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Ceny nie grają roli mając magazyn energii który pokrywa nocne zapotrzebowanie. Jeśli będzie na tyle pojemny, że pokryje chociaz 2 noce to 95% zapotrzebowania sami sobie zapewnimy.
Ogolnie 28-35% rocznie pobieram energii od ZE. To jakieś 3-4MWh.
Energia zimą używana jest głównie za dnia. W nocy margines. Mimo,że mogę to zmiana organizacji zużycia prądu nie jest czymś co chcialo by się mi się wprowadzić.
Zwlaszcza dla różnic w promilach. Bo takie realnie by wyszly.
Straty na konwersję i amortyzacja sprzętu wymuszona znacznie większa ilością cykli aby robic przysługę ZE I żeby mogli kroic 5% mniej... w skali roku.

Popadamy w skrajnosci.
Taryfa dynamiczna dla ludzi bez PV to jest alternatywa. Ale ma nieco niedogodności.

Jestem ciekaw jaka realna średnia roczna wyjdzie. I co najlepsze ta średnia wraz z faktem, że magazynow I ludzi wykorzystujących taryfy dynamiczne przybywa, ceny beda się wyplaszczac. Korzyści nie będą się zwiększać.

cwireq

Posiadacz elektryka
Dobre pytanie, po pierwsze od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Ceny nie grają roli mając magazyn energii który pokrywa nocne zapotrzebowanie. Jeśli będzie na tyle pojemny, że pokryje chociaz 2 noce to 95% zapotrzebowania sami sobie zapewnimy.
Ogolnie 28-35% rocznie pobieram energii od ZE. To jakieś 3-4MWh.
Energia zimą używana jest głównie za dnia. W nocy margines. Mimo,że mogę to zmiana organizacji zużycia prądu nie jest czymś co chcialo by się mi się wprowadzić.
Zwlaszcza dla różnic w promilach. Bo takie realnie by wyszly.
Straty na konwersję i amortyzacja sprzętu wymuszona znacznie większa ilością cykli aby robic przysługę ZE I żeby mogli kroic 5% mniej... w skali roku.

Popadamy w skrajnosci.
Taryfa dynamiczna dla ludzi bez PV to jest alternatywa. Ale ma nieco niedogodności.

Jestem ciekaw jaka realna średnia roczna wyjdzie. I co najlepsze ta średnia wraz z faktem, że magazynow I ludzi wykorzystujących taryfy dynamiczne przybywa, ceny beda się wyplaszczac. Korzyści nie będą się zwiększać.
Te 4 MWh kupione po 27 groszy mniej daje ponad 1000zl rocznie oszczednosci, ale kto bogatemu zabroni skoro to dla niego promile :)