Tauron - bilansowanie m.fazowe / rozliczenia okresowe / ilość energii w magazynie.

Norbert

Posiadacz elektryka
Ten wątek chciałbym przeznaczyć dla PVowców, którzy są przyłączeni do PE Tauron.

Co mnie skusiło aby go założyć?

Rozliczenie które ostatnio dostałem, za jeden z punktów, gdzie posiadam PV, a gdzie pobory energii są znikome jeśli chodzi o budynek, a 99% energii wykorzystuję do ładowania EV, co z uwagi na fakt, pełnego opomiarowania daje mi możliwość, aby prosto przeliczyć co i jak... Z uwagi na fakt, że to jest dopiero trzecie rozliczenie (rozliczenia półroczne), to bez problemu mogłem przeprowadzić analizę tych rozliczeń i tu pojawia się problem.

PV opomiarowałem w styczniu 2020 roku, ładowanie auta zacząłem w styczniu 2021r. Cały rok 2020 to były kosmetyczne ilości energii pobranej, którą w teorii dla pobieżnej analizy można pominąć.
O ile dobrze rozumiem to co czytam, to po każdym półroczu mamy 12 miesięcy na odebranie energii, która była wysłana do sieci, a zużycie jej nie przekroczyło.
I tak:
- po pierwszym półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 1MW - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca pierwszego półrocza 2021r.
- po drugim półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 0,86MW (+1MW) - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca drugiego półrocza 2021r.
- po pierwszym półroczu 2021 zostało wytworzone około 1MW - przy czym do sieci mogło trafić około 0,5MW, z uwagi na intensywne wykorzystanie energii do ładowania auta.

Tauron twierdzi, że po rozliczeniu okresu 01-06/2021 (trzecie półrocze) w magazynie pozostaje 0kWh ...

Natomiast zużycie w pierwszym półroczu 2021 wyniosło: 1,99MW.

Jak dla mnie na głupi chłopski rozum, zużyłem ~1MW z magazynu z pierwszego półrocza 2020, zużyłem jakąś część z magazynu z drugiego półrocza + bieżąca produkcja, co powinno dać blisko 2MW. Sumarycznie brakuje kilkaset kWh.

No chyba, że się mylę i z magazynu pobieramy najpierw "najnowszą" produkcję którą wysłaliśmy, a dopiero później starszą... ktoś mnie oświeci?

Jeśli tak jest, to ładnie nas d...ją.

W związku z tym prośba - jeśli możecie, przeliczcie swoje zużycia i produkcje, jak to wygląda u Was.

Druga kwestia: bilansowanie międzyfazowe w przypadku instalacji 3F.

W Tauronie ono nie istnieje. A raczej istnieje forma korzystna dla Tauron. Mamy dwa typy wektorowy i algebraiczny. Wektorowo - dla nas najlepiej, gdyż zużycie na jednej fazie 3kW i produkcja 3kW po 1kW na 3F, da sumarycznie 0kWh zużytych na liczniku, natomiast algebraicznie powoduje, że 3kW zużycia na jednej fazie i produkcja po 1kW na 3F, spowoduje, że pobierzemy z sieci 2kW i wyślemy do sieci 2kW - czyli stracimy (do 10kW PV) 20%... Z tego co wiem da się ich zmusić do wymiany licznika na taki który bilansuje wektorowo, ktoś już ich pogonił?

Pozdrawiam
Norbert

Bronek

Pionier e-mobilności
Pod wplywem tego tematu i porannych emocji (np. pełny pęcherz itp ) właśnie popełniłem pisemko internetowe do swego dystrybutora. Bo do niego a nie sprzedawcy należy pisać, gdyż to Dystrybutor włada licznikami. Pewnie "pisanie na Berdyczów", ale mi ulżyło (mam też już pusty pęcherz)

Tu przystepnie opisano https://oenergetyce.pl/prosument-energii-elektrycznej/

tempFileForShare_20210802-072021_copy_768x1024.jpg

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Po krótkim dochodzeniu wychodzi na to że licznik PGE ma zliczanie międzyfazowe wektorowe, a nie algebraicznie. Założony smart meter też liczy wektorowo, co powinno ułatwić kontrolę. Też mam taki licznik i z ciekawości sprawdzę co tam jest napisane, byłem ale nie znalazłem u siiebie takiego parametru.

consigliero

Pionier e-mobilności
Znalazłem i u mnie to pozycja C80.0 i jest ferrais czy jakoś tak. Czy on z tego podmenu wyjdzie sam do normalnej pozycji? Bo nie umiem wrócić

Norbert

Posiadacz elektryka
Pod wplywem tego tematu i porannych emocji (np. pełny pęcherz itp ) właśnie popełniłem pisemko internetowe do swego dystrybutora. Bo do niego a nie sprzedawcy należy pisać, gdyż to Dystrybutor włada licznikami. Pewnie "pisanie na Berdyczów", ale mi ulżyło (mam też już pusty pęcherz)

Tu przystepnie opisano https://oenergetyce.pl/prosument-energii-elektrycznej/

View attachment 1651
Dali odpowiedź?

Ja natomiast podłączyłem pegasusa do prądu i jako Jan Kowalski zadzwoniłem do PE Tauron celem dowiedzenia się jak jest rozliczany magazyn...

Pani na infolinii zapewniła, że od najstarszej wprowadzonej energii... No i klops. Teraz pismo, bo i na kolejnej instalacji dymają mnie na kWh.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wywalilem z roboty Majordomusa, mam teraz Asystenta Google.
Ad rem: to pewnie dostanę jakieś "muliste" wytłumaczenie zawiłej metody rozliczeń, gdzie mi powiedzą iż jest wg. nich OK.

Last edited: