Tauron - taryfa pod ładowanie elektryka

lookash_c

Pionier e-mobilności

luki

Pionier e-mobilności
Orlen się dorzuci, chociaż teraz do 15 pażdziernika będzie miał ciężko, żeby utrzymać takie ceny na stacjach jak są obecnie...

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ja mam G12w. Jestem zadowolony. Jak to było wcześniej mówione trzeba analizowac swój dom. U mnie 85% w tańszej stawce.

nnnnn

Pionier e-mobilności
G12W opłaca się najbardziej przy nawet niewielkiej PV. Bo fotowoltaika rozliczy Ci maksymalnie dużo godzin gdzie masz drogi prąd.

Na przykład u mnie ten rok (okres rozliczeniowy od 01.11.22 do 31.10.2023) na razie wygląda następująco, zużycie 5423kWh, w taryfie dziennej 1863kWh w nocnej 3560. Produkcja w PV w dziennej 2860 w nocnej (tańszej, weekendowej) 2342. Po uwzględnieniu współczynnika 0.8 droższa(dzienna) taryfa jest -425kWh, tańsza(noc, weekend) 1686 do zapłacenia. Sumując mam na razie niewiele ponad 1260 kWh do zapłacenia tylko w tańszej taryfie. Wiedząc, że najlepszy czas dla słońca już za nami, zakładam, że spokojnie wystarczy mi produkcji dziennej do rozliczenia całości normalnego użytkowania domu w trakcie dnia, plus jakieś ładowania w trakcie dnia. Szacuje, że na spokojnie zmieszczę się w limitach co spowoduje, że cały rok zamknie się w rachunku poniżej 1500 PLN.

adamusek

Posiadacz elektryka
mnie braknie pewnie ze 2000kwh (dwa elektryki+dom ciągnie sporo), zmieniam na G12W zanim nie rozbuduję instalacji, zobaczymy jak to wyjdzie.

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli tylko brakuje Ci prądu na starych zasadach to każda wersja G12 wyjdzie lepiej niż G11. Powód jest prosty - fotowoltaika pokryje dzienne zużycie w 100% (nawet bez żadnych zmian w profilu zużycia), bo produkujesz głównie w dziennej, a to co dopłacisz będzie tylko w taryfie nocnej.

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie nawet przy bardzo licznych wyłączeniach fotowoltaika pokrywa dzienne (droższe) zużycie. A nocne, no to już pokrywa budżet, który był kiedyś przeznaczony na paliwo. G12W jest naprawdę sensownym rozwiązaniem nawet przy niewielkiej fotowoltaice i założeniu że nie pracujesz z domu.

adamusek

Posiadacz elektryka
Pracuję z domu ale prąd na zasilanie PC jest pomijalny w skali roku ;)