Tesla 3 Highland Standard czy Long Range

Pepek

Posiadacz elektryka
Ok, to masz sytuację pośrednią - chmurka, ale z ładowarką. Najbardziej odczują to ludzie, jak ja, którzy nie mają dostępu do ładowarki pod domem.
A, to tak, to wtedy trochę gorzej. W takim wypadku szczerze mówiąc to osobiście w ogóle bym się nie "pchał" w elektryki na ten moment.

Pleśniak

Posiadacz elektryka
A, to tak, to wtedy trochę gorzej. W takim wypadku szczerze mówiąc to osobiście w ogóle bym się nie "pchał" w elektryki na ten moment.
Oj tam, oj tam :D

wiktor

Posiadacz elektryka
ja jeździłem 5-10 razy w roku 500+ trasy i wziąłem RWD HL.
następny na pewno wezmę LR ponieważ zacząłem jeździć więcej elektrykiem i więcej tras tez robię a jednak te 100-150km więcej zasięgu zrobiłoby ogromną różnicę chociażby w prędkości przelotu pomiędzy ładowaniami.

Eljal

Fachowiec
A te 300km to zima czy latem? Różnica jest taka że jadąc spokojnie SR latem dojedziesz. Zima nie masz szans, a LR dasz radę. Ja bym szedł w standard range ale jak kluczowa jest dla Ciebie ta trasa 300km by zima zrobić na raz to nie masz wyjścia i musisz wziąć LR.
i lato i zima, niestety.

Eljal

Fachowiec
ja tez ma TM3 RWD i w ciągu roku ponad 40 k robie i kilka razy w roku trasa - chorwacja, włochy, polska (ponad 600 km) i nie mam żadnych problemów z łądowaniem... Jeżeli będę wymieniał na nowy HL to też wezmę baterię LFP (mniejszą). Są małe minusy bateri LFP ale więcej zalet jak dla mnie. A w trasie na odcinku około 1200 km - zajmuje mi max 20 minut na ładowarkach więcej niż by było w LR. Akurat to mi nie przeszkadza bo nie lubię napieprzać na strzała jak większość TDI na raz.... ale faktem jest że jak wolisz mniej przerw na ładowanie i masz wolne 20 - 30 k to kupuj LR. Ja wybiorę ponownie baterię LFP czyli RWD 60 kWh.
Czy mógłbyś rozwiną temat baterii, tyle różności piszą w sieci.

Eljal

Fachowiec
polecam temat bateri LFP na formu jest. Zbyt dużo opisywania a ja mam tylko swoje doświadczenia - inni zawsze dopiszą więcej.... jeżeli chcesz o coś konkretnie zapytać - pomogę chętnie.
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. PS. Właśnie o Twoje doświadczenia pytam, jeżeli możesz zdradzić.

Eljal

Fachowiec
Przeczytałem wątki o LFP i dyskusje o bateriach i .... nadal nic nie wiem :)
Zależy mi szczególnie na opiniach uzytkowników TM3 SR z bateriami LFP, czy po dowolnym czaie użytkowania kupili by jednak LR, czy zostali przy SR.
Dziękuję.