Tesla 3 HL - dziwny hałas / stukanie z przodu samochodu

SpalinowyRebel

Zadomawiam się
Cześć, pacjent Tesla 3 HL LR 2023 grudzień produkcja, 20k przebiegu, ostatnio pojawił się dziwny hałas / stukanie / trzeszczenie / jakkolwiek to nazwać z przodu samochodu po prawej, czasem po lewej, czasem po dwóch stronach samochodu. Dźwięk wydaje się dobiega z przedniej części samochodu. Miał już ktoś taki / podobny problem? Zgłoszone w aplikacji na serwis w czwartek, nadal nie potwierdzona wizyta w Tesla Katowice na 7 listopada i stwierdziłem że podpytam na forum może ktoś miał podobny problem.

View attachment IMG_1055.mov

r00tku

Posiadacz elektryka
U mnie jest właśnie słyszalny bez względu czy droga jest dziurawa czy nie. Przetestuje jutro czy dźwięk jest też słyszalny przy uderzeniu z ciekawości 😀
U mnie ostatnio się pojawił bardzo podobny dźwięk, ale tylko na mocno dziurawej drodze. Też musze umówić na to serwis. dźwięk u mnie jest słyszalny również przy uderzaniu o deskę za kierownicą
U mnie tak samo, ale nie jestem w stanie stwierdzić skąd dokładnie ten dźwięk dobiega... Czasem słychać go tylko na dziurawej drodze a czasem też i na równej drodze.

Dajcie znać jak będziecie zgłaszać do serwisu. U mnie już raz był serwis mobilny i jedyne co usłyszałem coś w stylu "jeździć, obserwować".

Last edited:

r00tku

Posiadacz elektryka
O nie, dzisiaj zacząłem też słyszeć taką jakby sprężynę w desce rozdzielczej na najmniejszych nierównościach. Mega irytujące się to już robi… to już będzie mój 4 ticket w aplikacji na temat różnych stuków.

EDIT: zgłoszone do serwisu razem ze skrzypieniem kierownicy.

Last edited:

swistak

Posiadacz elektryka
Kurczę, mi też coś kierownica poskrzypuje chwilami. Jak bardzo ciepło w aucie. Obserwuję...

r00tku

Posiadacz elektryka
Update: dzisiaj dźwięk sprężyny z deski rozdzielczej ustał, za to zacząłem słyszeć delikatne tykanie jak u @SpalinowyRebel, tyle że też z deski rozdzielczej.

Update 2: dzień później wrócił dźwięk sprężyny a ustało tykanie. Sprężynę słychać też jak się popuka pięścią w deskę rozdzielczą.

Last edited:

SpalinowyRebel

Zadomawiam się
Robisz coś z tym? Ja nadal czekam na weryfikację zgłoszenia przez serwis, jutro tam do nich przedzwonię się dopytać kiedy potwierdzą wizytę na 7.11. Widzę że terminy na ząbki są szybsze ale nie po drodze mi jechać tyle km z takim tykaniem 😄

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Mi ten dźwięk przypomina luźną membranę głośnika lub sam głośnik. Natomiast w czerwcu jak szukałem przyczyny to natknąłem się na zagraniczną stronę na której jeden z użytkowników twierdził, że przy podszybiu kończy się jakaś taka sztywna folia, która wpada w drgania przy odpowiedniej częstotliwości nierówności.