Tesla 3 HL - dziwny hałas / stukanie z przodu samochodu

r00tku

Posiadacz elektryka
Robisz coś z tym? Ja nadal czekam na weryfikację zgłoszenia przez serwis, jutro tam do nich przedzwonię się dopytać kiedy potwierdzą wizytę na 7.11. Widzę że terminy na ząbki są szybsze ale nie po drodze mi jechać tyle km z takim tykaniem 😄
Dostałem approve i ustaliłem termin w 15 min po zgłoszeniu. Przy okazji zgłosiłem też skrzypiącą kierownicę.

Dorzucam wideo ze "sprężynującym" dźwiękiem z "deski rozdzielczej".

Attachments

• IMG_6210.mov
    22 MB · Liczba wyświetleń: 6

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Ma to sens, tylko czemu wszystkim pojawiło się to we wrześniu 2024? :D
To jest dobre pytanie :) może niższe temperatury spowodowały usztywnienie się tej "folii" lub jakiegokolwiek innego materiału? Chociaż na moim przykładzie, to dźwięk ten występuje od pierwszych kilometrów po odbiorze tj. pierwszy raz go usłyszałem jadąc na kostce brukowej w czerwcu (do tej pory występuje on tylko na kostce ale nie zawsze - tzn. element/materiał ten musi wpaść w odpowiedni rezonans, żeby wystąpił ten nieprzyjemny dźwięk).

Nie zgłaszałem do tej pory bo obawiałem się o potencjalne uszkodzenia spowodowane przy demontażu deski (niestety mam "szczęście" do takich sytuacji i to w oparciu o doświadczenia z mobilnym, a że jest to element przed oczami to chciałem trochę czasu "jeździć, obserwować" ;) i po jakimś czasie podjąć decyzję).

SpalinowyRebel

Zadomawiam się
Dostałem telefon z serwisu tesli, podobno zakladaja ze to przednie wahacze do wymiany. Pan z serwisu powiedział ze nie wie czy wymienia to na gwarancji, miał już ktoś doświadczenie z wymiana wahaczy? Tesla wymieniła na gwarancji? Jak nie to jaki koszt tego wyszedł?

Kszychu

Pionier e-mobilności
Dostałem telefon z serwisu tesli, podobno zakladaja ze to przednie wahacze do wymiany. Pan z serwisu powiedział ze nie wie czy wymienia to na gwarancji, miał już ktoś doświadczenie z wymiana wahaczy? Tesla wymieniła na gwarancji? Jak nie to jaki koszt tego wyszedł?
A dlaczego mieli by nie wymieniać tego na gwarancji? Wahacze nie powinny być do wymiany po pół roku jeżdżenia

To jest dobre pytanie :) może niższe temperatury spowodowały usztywnienie się tej "folii" lub jakiegokolwiek innego materiału? Chociaż na moim przykładzie, to dźwięk ten występuje od pierwszych kilometrów po odbiorze tj. pierwszy raz go usłyszałem jadąc na kostce brukowej w czerwcu (do tej pory występuje on tylko na kostce ale nie zawsze - tzn. element/materiał ten musi wpaść w odpowiedni rezonans, żeby wystąpił ten nieprzyjemny dźwięk).
U mnie pojawił się chyba gdzieś w sierpniu, ale mam zapach schowany za ekranem który też czasem na dziurach wydaje bardzo podobny dźwięk, dlatego początkowo nie zwróciłem na to uwagi :D

tswiech

Fachowiec
Tykanie? To zapalnik zegarowy może być;). Żeby tylko nic nie wybuchło. Kto wie co amerykanie tam wsadzili...;). P.S. jeszcze nigdy nie waliłem pięścią w deskę rozdzielczą. Warto?:D
Update: dzisiaj dźwięk sprężyny z deski rozdzielczej ustał, za to zacząłem słyszeć delikatne tykanie jak u @SpalinowyRebel, tyle że też z deski rozdzielczej.

Update 2: dzień później wrócił dźwięk sprężyny a ustało tykanie. Sprężynę słychać też jak się popuka pięścią w deskę rozdzielczą.

Jusand

Posiadacz elektryka
Mi w starszej trójce z 2021 podobny dźwięk powodowały kołpaki aero.

Agacia76

Posiadacz elektryka
U mnie takie trzaski występują przy wysokich temperaturach, a jak byłam z tym tematem w serwisie to milczala jak zaklęta cholera jedna😉