Tesla 3 LR 2021 z baterią E3CD Panasonic

T35LA

Zadomawiam się
nowsza wersja kodów:
kody_tesla.jpeg

Khar

Posiadacz elektryka
Sprawa jest inna widzę ze chyba większość z was ma baterie E3D a ja mam E5D.
Ja też mam E5D. Gorzej wylosowaliśmy, bateria od LG ma ciut gorszą chemię, niż ulepszona Panasonica. W zasięgu nie będzie różnicy, bo bateria Panasonica brutto jest większa, ale ma od góry dużo większy bufor i netto wychodzi na to samo - ale przy ładowaniu już tak, bo 100% Panasonica to tak naprawdę na oko z 90%. Ale Panasonica też są 2 różne wersje, więc nie należy tego sobie brać do serca i ładować zawsze do 100%.
Tesla ogólnie ma za mało baterii i montuje co akurat uda się zdobyć. Loteria.

danielm

Pionier e-mobilności
Ja też mam E5D. Gorzej wylosowaliśmy, bateria od LG ma ciut gorszą chemię, niż ulepszona Panasonica. W zasięgu nie będzie różnicy, bo bateria Panasonica brutto jest większa, ale ma od góry dużo większy bufor i netto wychodzi na to samo - ale przy ładowaniu już tak, bo 100% Panasonica to tak naprawdę na oko z 90%. Ale Panasonica też są 2 różne wersje, więc nie należy tego sobie brać do serca i ładować zawsze do 100%.
Tesla ogólnie ma za mało baterii i montuje co akurat uda się zdobyć. Loteria.
w dodatku krzywa ładowania może się w przyszłości zmienić jak już tesla zdobędzie więcej danych o tym jak się te baterie zachowują. pamiętaj że oni wiedzą wszystko, ładowarki też mają swoje, nie musza się podwykonawców prosić o raporty

Khar

Posiadacz elektryka
Ale to sugerujesz ze te baterie E3CD mozna ladowac do 100% ?
Nie sugeruję. Panasonic też jest w 2 wariantach C i L, mają różną chemię, nie wiem który jest który.
Poza tym Tesla nic nie podaje oficjalnie, to wszystko oparte jest na plotkach. Lepiej nie ryzykować.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie sugeruję. Panasonic też jest w 2 wariantach C i L, mają różną chemię, nie wiem który jest który.
Poza tym Tesla nic nie podaje oficjalnie, to wszystko oparte jest na plotkach. Lepiej nie ryzykować.
Wiem tylko ze jak dwa kolejne dni dawalem ladowanie na 100% to mi wyskakiwal komunikat zeby nie ladowac codziennie do 100%... wiec moze lepiej nie. Czekam na interfejs do obd. Zobaczymy, on pokazuje napiecie ogniw ?