jarqu

Posiadacz elektryka
Mi odbiór boosta przesunęli o kolejny tydzień... Także też takie yeti jak na razie

Nolte

Zadomawiam się
Auto zamówione w Zasada-Cichy (Wawa), Doradca handlowy nie chce obiecywać konkretnych terminów, zapytany o jakieś przybliżone daty, odpowiedział że samochody są w procesie dystrybuowania do dealerów i jeśli będzie miał jakieś pewne informacje będzie natychmiast kontaktował się w tej sprawie. Szacuje jedynie że może to być pierwszy lub drugi tydzień lipca. Dodał też, że jeśli auto będzie już u nich, to i tak potrzebują nieco czasu na przygotowanie auta do wydania klientowi. Dlatego jestem trochę zdziwiony że obiecują Ci konkretne terminy odbioru, kiedy nie mają nawet auta u siebie.

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
Jak dla mnie ten Delfin to taki samochód na kilkuletni leasing. Nie wyobrażam sobie kto to potem odkupi, gdy pod maską jest "Pierwszy na świecie produkowany masowo elektryczny układ napędowy 8 w 1, który łączy wszystkie niezbędne elementy w jednym module". Widzieliście jak to wygląda? Przecież po gwarancji każda byle pierdoła będzie się kończyła wymianą całego silnika z osprzętem. No chyba, że będzie super tani, albo mega niezawodny.

Nolte

Zadomawiam się
Jak dla mnie ten Delfin to taki samochód na kilkuletni leasing. Nie wyobrażam sobie kto to potem odkupi, gdy pod maską jest "Pierwszy na świecie produkowany masowo elektryczny układ napędowy 8 w 1, który łączy wszystkie niezbędne elementy w jednym module". Widzieliście jak to wygląda? Przecież po gwarancji każda byle pierdoła będzie się kończyła wymianą całego silnika z osprzętem. No chyba, że będzie super tani, albo mega niezawodny.
Swoją Dacię Spring masz w leasingu?

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
Dacię kupiłem do końca jej dni lub moich (chyba, że rynek używanych elektryków stanie się sensowniejszy). Z premedytacją, ze względu na proste rozwiązania i tanie części zamienne. Nawet akumulator wolałem mniejszy niż w innych autach, bo za 10-15 lat gdyby go trzeba było wymienić to też będzie najtańszy. Ale ja stary jestem i mam staroświeckie podejście :). Zdarza się, że w jednych butach potrafię z 10 lat pochodzić.
Ten moduł silnika w BYD może nie być taki głupi (prosta wymiana całości) - tylko kwestia ceny i dostępności.

Last edited:

Nolte

Zadomawiam się
Dacię kupiłem do końca jej dni lub moich (chyba, że rynek używanych elektryków stanie się sensowniejszy). Z premedytacją, ze względu na proste rozwiązania i tanie części zamienne. Nawet akumulator wolałem mniejszy niż w innych autach, bo za 10-15 lat gdyby go trzeba było wymienić to też będzie najtańszy. Ale ja stary jestem i mam staroświeckie podejście :). Zdarza się, że w jednych butach potrafię z 10 lat pochodzić.
Ten moduł silnika w BYD może nie być taki głupi (prosta wymiana całości) - tylko kwestia ceny i dostępności.
hmm.. właśnie chciałem też poprosić Ciebie abyś uargumentował wyższość Daci Spring nad tym czymś "jak to wygląda?" od BYD. Jestem w tej komfortowej sytuacji że jeszcze nie odebrałem Surfa (spodziewam się około połowy lipca) i mogę bez żadnych konsekwencji zrezygnować z niego i... wybrać Dacię? Muszę się z tym przespać... :unsure:

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
Wyposażenie i komfort w BYD masz pewno lepsze (akurat w Delfinie nie siedziałem, ale po filmikach widać). Parę innych rzeczy też. Nie pisałem tego, żebyś rezygnował z zakupu, tylko z ciekawości i do dyskusji - może ktoś widział na żywo lub czytał coś więcej o tym silniku. Moje wnioski wynikają z obejrzenia zdjęć i opisie na stronie BYD, więc mogę się mylić. Na moje oko wygląda to tak jak w opisie - jeden moduł. Może da się go jakoś rozebrać, bo jak nie to np jak uszkodzi się przetwornica to nie za bardzo jest jak ją naprawiać/wymienić. Skoro napisali 8w1 to siedzi tam wszystko. W Dacii jest osobno silnik, przekładnia i cała elektryka, więc można je wymieniać osobno (na allegro są już dostępne używane, więc możesz sobie pooglądać razem z cenami).
Z drugiej strony na pierwsze lata masz gwarancję ( i to chyba całkiem sporo tych lat), więc historie o których piszę są mocno odwleczone w czasie.
Jak kupowałem Springa, to wielkiego wyboru nie było. Dopiero potem wszedł do sprzedaży Inster, Delfin i T03. Na razie jestem super zadowolony.

Last edited: