TESLA - ciekawostki

Bronek

Pionier e-mobilności
Dzisiaj jadąc AP 130 km/h na ciężarku, zacząłem grzebać w ustawieniach radia i w ogóle na ekranie .

Łeb pochylony w prawo , raczej zerkałem z byka na drogę i nawet trzymałem palec na wolancie - po pewnym czasie pojawił się komunikat na czerwono aby trzymać kierownicę . Nie ten alarmowy ,ale informujący . u mnie yo ekran na eprost .
Wyprostowalem się jak Generał WP przed Misiewiczem , oczy na drogę i komunikat zniknął, kierownicą nawet lekko ruszylem.
W podobnej sytuacji gdy tylko ruszałem kierownicą , dalej nie przyjmując pozycji wskazującej na koncentrację , pojawiała się duża czerwona kierownica , a AP się obrażał .
To by chyba oznaczalo , że kamerka wewnątrz śledzi pozycje kierowcy ?

Michal

Moderator
Od ponad pół roku śledzi. Dlatego jak wyciągniesz telefon albo patrzysz w dół / do tyłu to częściej się pojawia prośba o ruszenie kierownicą.

Bronek

Pionier e-mobilności
Kiedyś juz o tym pisalem , potem się jak gdyby to wyciszylo. Właśnie dziwne bo to moj pierwszy taki komunikat ale może dlatego że mam inne auto ,bo na ekranie przed kierownicą i pomimo ciężarka nakazujacy ruch kierownicą , bez zmiany pasa .
Tego nie miałem , albo nie zauważyłem świetlnych ostrzeżeń , bo w Xsie są inne bardziej dyskretne i tylko na malym ekranie.
Niestety zjazdy i co gorsza ze zmianą pasa trzeba potwierdzać i przywali w pachołki jak oznaczają koniec lewego pasa , tak by zmienic na ten po prawej. A bylo dobrze , to musieli pod presją idiotów to zmienić .

Michal

Moderator
Ostatnio prawie wyjechałeś w drzewo na drodze, więc może zacznij patrzeć do przodu zamiast się rozglądać :p

Bronek

Pionier e-mobilności
Gdzieś napisałem , że gdybym miał jeździć samodzielnie, to bym nie kupił samochodów z AP ..
Nie po to też Tesla dała szybę po samą dupę aby patrzeć tylko do przodu.
Ten telewizor, to po co ? Ma ekran to kusi .
Nie mam na tyle podzielności uwagi aby śledzić jeszcze nudną drogę.
Musk powiedzial , ze jedzie sama to mu zaufałem , jest łatwowierny

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja też wole sobie w telefonie siedzieć na forum ale nie da rady, obraża się jak się nie patrzy na drogę nawet szturchając kierownice. Ja tak mam od samego początku, czyli z pół roku.

daniel

Señor Meme Officer
Przypomniałem sobie, że jak wracałem z Berlina zauważyłem, że samochód rzeczywiście sczytuje ograniczenie prędkości ze znaków. Na przykład złapał 80km/h z drogi obok i robił to regularnie.
Do tego pojawiła mi się ciekawa informacja o ograniczeniu prędkości i nie do końca wiem co znaczy. To była strefa remontów i ograniczenie do 60, ale nie wiem co samochód próbował mi powiedzieć.
1681812379037.png

Last edited:

Michal

Moderator
W niektórych krajach obowiązuje inne ograniczenie prędkości przy mokrej nawierzchni. Wydaje mi się, że takie coś jest w DE, AT i IT (z tych co byłem). Auto wykrywa czy nawierzchnia jest faktycznie mokra za pomocą kamery i dostosowuje ograniczenie.

daniel

Señor Meme Officer
W niektórych krajach obowiązuje inne ograniczenie prędkości przy mokrej nawierzchni. Wydaje mi się, że takie coś jest w DE, AT i IT (z tych co byłem). Auto wykrywa czy nawierzchnia jest faktycznie mokra za pomocą kamery i dostosowuje ograniczenie.
Tak podejrzewałem, że to ma coś wspólnego. Tylko dlaczego jedno kółko jest szare? Znasz jakiś dokładniejszy opis?
Szkoda, że Niemcy mają takie drobnostki zaimplementowane w końcu, a u nas nie potrafi rozpoznać chociaż końca terenu zabudowanego.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Tak podejrzewałem, że to ma coś wspólnego. Tylko dlaczego jedno kółko jest szare? Znasz jakiś dokładniejszy opis?
Szkoda, że Niemcy mają takie drobnostki zaimplementowane w końcu, a u nas nie potrafi rozpoznać chociaż końca terenu zabudowanego.
Na obwodnicy Krakowa Tesla uwzględnia różne ograniczenia prędkości (110/140) zależne od dnia tygodnia i godziny