TESLA - ciekawostki

chewbacca

Posiadacz elektryka
Dlaczego?
A zaglądałeś na te zdjęcia i widziałeś jakie są:
a) aktualna prędkość pojazdu
b) ustawiona prędkość AP
c) zczytane/wzięte z sam-Elon-wie-skąd ograniczenie prędkości?

Nie chodzi o pulsowanie tylko o niebieską aureolę w okół znaczku z ograniczeniem prędkości. Pulsowanie pojawia się już po przekroczeniu 1km/h (chyba) powyżej zczytanego ograniczenia prędkości. Ale nie o to tu chodzi.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@chewbacca w ostatnim tygodniu też mi się udało wywołać niebieską aurę pod ograniczeniem. Pojawia się gdy mamy włączony AP i ustawimy prędkość przynajmniej 30 większą niż ograniczenie.(trudno o taką sytuację, ale czasem się da)

Nie wiem tylko jak Tesla określa kiedy można ustawić większą niż podane u mnie w opcjach +10

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że większe prędkości można ustawiać tylko na drogach ekspresowych - takich gdzie działa nawigacja na autopilocie. Ostatnio używam tej nawigacji i zauważyłem taką zbieżność.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Wydaje mi się, że większe prędkości można ustawiać tylko na drogach ekspresowych - takich gdzie działa nawigacja na autopilocie. Ostatnio używam tej nawigacji i zauważyłem taką zbieżność.
Fotki załączone przeze mnie (gdzie np. jadę na AP 96km/h a odczytane ograniczenie wynosiło 70km/h) były wykonane na zwykłej drodze krajowej nr 11, jednopasmowej (rzeczywiste ograniczenie to 90 km/h).

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Jeżeli już o tym było to przepraszam.
Dzisiaj zauważyłem po raz pierwszy, że ograniczenie prędkości w prawym górnym rogu jest w niebieskiej aurze (podczas jazdy na autopilocie, w takim samym kolorze jak tor jazdy na wizualizacji, również podczas włączonego AP). Aura zniknęła dokładnie po minięciu znaku drogowego z ograniczeniem 60km/h (czyli prawdopodobnie po zczytaniu ograniczenia prędkości przez kamerę). Ktoś wie może co oznacza ta niebieska aura? :)
Też dzisiaj zwróciłem na to uwagę !

inter

Pionier e-mobilności
FSD Beta, ale z HW4.
8d35d3bc4cad8190b66690326dd1b5bb98d9a6c3 (1).jpeg