TESLA - ciekawostki

Pepek

Posiadacz elektryka
Na pierwszy rzut oka to wygląda bardziej jakby w wyniku uszkodzeń płyn chłodzący wyciekł na coś gorącego i się zapalił niż na coś z baterią. Te nowe płyny w układach klimy to niestety łatwopalne eko-gónwo.

Pierwsze egzemplarze TMY w kolorze Deep Crimson (ciemniejszy odcień niż czerwień Tesla China) pojawiły się w Giga Berlin - lakiernia cały czas pracuje na nowymi kolorami m.in. Mercury Silver Metallic i Abyss Blue Multi-coat.
Na razie nie ma nowych kolorów w cenniku więc kto chce się trochę wyróżnić musi jeszcze poczekać do przyszłego roku (może wejdą też nowe typy akumulatorów).
Tymczasem Giga Berlin zwiększa wydajność (przechodzi na II zmianowy tryb pracy) aby zwiększyć produkcję do 3000 sztuk tygodniowo.

P.S.
Wczoraj Elon Musk pochwalił Giga Shanghai za stworzenie milionowego samochodu!
Całkowita liczba Tesli przekroczyła 3 miliony. (y)

View attachment 6352

View attachment 6353
widzę że USA nic się nie nauczyły trzymając większość fabryk w Chinach ,ostatnio dopiero są jakieś małe przebłyski w tym temacie

daniel

Señor Meme Officer

eugtor

Posiadacz elektryka
Na pierwszy rzut oka to wygląda bardziej jakby w wyniku uszkodzeń płyn chłodzący wyciekł na coś gorącego i się zapalił niż na coś z baterią. Te nowe płyny w układach klimy to niestety łatwopalne eko-gónwo.
Albo coś było we frunku (mial tam kilka Samsungów) 🤭

chewbacca

Posiadacz elektryka
Dzisiaj się troch bawiłem AutoPilotem i zauważyłem ciekawą zależność. Raczej obecną już od jakiegoś czasu dlatego piszę o tym tutaj a nie w poście dot. najnowszej aktualizacji. Mam podstawowego AP (bez EAP czy FSD) i już od dłuższego czasu podczas jazdy na AP (chyba nawet też na samym TACC) Tesla zwalnia czy to przy skręcie zgodnym z wytyczoną trasą z nawigacji ale też przed światłami, jeżeli te są czerwone. Oczywiście bez FSD Tesla na światłach się nie zatrzyma ale zwalnianie jest wyraźnie zauważalne. W momencie kiedy nie reagujemy hamulcem i nie hamujemy AP (będąc już bardzo blisko świateł) tak jakby w ostatnim momencie daje wyraźny komunikat dźwiękowy zwracający naszą uwagę na siebie. Fajne to :). Bez FSD co prawdy przed światłami nie zahamuje ale jednak jakby się ktoś "zagapił" (czy coś) to jakaś tam reakcja jest, ochraniająca nas trochę przed wjazdem na skrzyżowanie na czerwonym!

zibizz1

Pionier e-mobilności
@chewbacca Zaczeło się w zesżłym roku w 2023.32 o czym sam wpsominałeś:)

W kolejnych aktualizacjach te różne sytuacje dochodzą, wiosną zorientowałem sie że zwlania np przed rondami.

daniel

Señor Meme Officer