Tesla kamery vs lidar - test

daniel

Señor Meme Officer
Last edited:

nabrU

Moderator

umcus

Pionier e-mobilności
Software jest ważniejszy, niż rodzaj użytych sensorów
Po obejrzeniu wielu filmów z Chin z porównaniem różnych systemów typu FSD, to przyznam, że system Tesli, choć ma większe ograniczenia, w typowych warunkach radzi sobie lepiej - działa bardziej jak człowiek, umie kombinować, podczas gdy pozostałe systemy się albo poddają albo prowadzą do rowu ;) Natomiast każdy system ma swoje granice możliwości - jazda 140 km/h na drodze krajowej w nocy we mgle doprowadzi prędzej czy później do tragedii, niezależnie czy będzie to Tesla, Volvo, Mercedes czy jakiś chińczyk.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
[...] Natomiast każdy system ma swoje granice możliwości - jazda 140 km/h na drodze krajowej w nocy we mgle doprowadzi prędzej czy później do tragedii, niezależnie czy będzie to Tesla, Volvo, Mercedes czy jakiś chińczyk.
Czy rozsądny człowiek jedzie 140kmh przy ograniczonej widoczności? Nie. Dlaczego uważasz, że jakikolwiek system miałby popełniać taki podstawowy błąd?

umcus

Pionier e-mobilności
Czy rozsądny człowiek jedzie 140kmh przy ograniczonej widoczności? Nie. Dlaczego uważasz, że jakikolwiek system miałby popełniać taki podstawowy błąd?
1) Rozsądny? Ja już dawno wyleczyłem się z wiary w ludzki rozsądek. 2) Bo nie wiem, czy system ma wbudowany instynkt samozachowawczy. 3) Tak jak część ludzi myśli, że ABS i ESP nadpisują prawa fizyki, tak część ludzi będzie myślało, że magiczne radary i kamery wykryją niebezpieczeństwo i zahamują.

To tylko kwestia czasu. Człowiek to taka małpa z brzytwą - często robimy coś, co nie ma nic wspólnego z rozsądkiem. O byciu pod wpływem to nawet nie warto wspominać.

umcus

Pionier e-mobilności
Czyli jeździsz w gęstej mgle 140kmh?
Jakim cudem to wywnioskowałeś? Ciekawe, że nie spytałeś w ten sam sposób o bycie pod wpływem. 🙄
Pytania z tezą zawsze mnie bawiły. Kiedy przestał pan bić żonę w domu?

Na szczęście nie wszyscy tak robią i także nie będą tego robić systemy dopuszczone do kierowania pojazdami
Wystarczy, że zrobi to ktoś, kto się naczytał o możliwościach radarów i innych lidarów.