Tesla Model 3, dostawy I kwartał 2024

inter

Pionier e-mobilności
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Sprawdziłem w tym momencie. W "Szczegóły pojazdu" VIN to "-" :(
Ja wcześniej nie widziałem VINu, i przy rozmowie z konsultantem to powiedziałem, i jakimś cudem nagle się pojawił. Zaloguj się na stronie Tesli z komputera.

Jeffero

Zadomawiam się
Podepnę się pod wątek, ale od strony płatności.
Piszecie o wystawionych fakturach końcowych. Jaki jest ich termin opłacenia? Na samym dokumencie nie ma tej informacji, VINu nie ma w pace - jest tylko na fakturze. A odbiór jest planowany na 26 maja...
Czy również opłacaliście fakturę bez terminu z ponad 2-miesięcznym wyprzedzeniem?
Kiedy zamawiałeś? Ja 05.04, dzisiaj dzwonili rano z info że jest VIN, a ani w apce ani na stronie dalej nie mam. Mi o dostawie powiedzieli bardziej ogólnie - "koniec maja". I się zastanawiam czy ważne, żeby koniecznie odebrać wtedy, kiedy im pasuje, bo 19-26 maja mnie w kraju nie ma. Czytałem gdzieś, że warto odebrać do tygodnia od momentu, gdy jest odbiór dostępny, tylko nie wiem czemu? Ktoś kojarzy może?

gr4d

Fachowiec
Kiedy zamawiałeś? Ja 05.04, dzisiaj dzwonili rano z info że jest VIN, a ani w apce ani na stronie dalej nie mam. Mi o dostawie powiedzieli bardziej ogólnie - "koniec maja". I się zastanawiam czy ważne, żeby koniecznie odebrać wtedy, kiedy im pasuje, bo 19-26 maja mnie w kraju nie ma. Czytałem gdzieś, że warto odebrać do tygodnia od momentu, gdy jest odbiór dostępny, tylko nie wiem czemu? Ktoś kojarzy może?
Jak statek będzie dopływał to wtedy można się umawiać, pewnie kwestia dogadania paru dni, więc nie będzie problemu zeby odebrać pare dni później - to nie koniec kwartału.

Ja zamawiałem 07.04, VIN też już mam - wystarczy na stronie, gdzie widać twoje zamówienie kliknąć CTRL + U i wyszukać "LRW" - to będzie Twój VIN.

Jeffero

Zadomawiam się
Jak statek będzie dopływał to wtedy można się umawiać, pewnie kwestia dogadania paru dni, więc nie będzie problemu zeby odebrać pare dni później - to nie koniec kwartału.

Ja zamawiałem 07.04, VIN też już mam - wystarczy na stronie, gdzie widać twoje zamówienie kliknąć CTRL + U i wyszukać "LRW" - to będzie Twój VIN.
Sprawdzałem już, nie ma, jedynie to i na koniec mój adres: "Tesla.StaticRegistration = {"isComplete":false,"inProgress":false,"isDisabled":true,"isExpanded":false,"deliveryAddress":{"addressType":"DELIVERY", (...)"

intwine

Nowy na Forum
22.03. Ale w międzyczasie podpięli mi egzemplarz ze Stocka z 2023 i zrezygnowałem.
Też słyszałem o max tygodniu do odbioru bezpośrednio z Tesli. Pewnie jest gdzieś w umówie ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Spoko, i tak pewnie sie opozni. Brak mozliwosci przesuniecia jest tylko na koncu kwartalu.

Jeffero

Zadomawiam się
Nie widzę za bardzo dobrej kategorii na pytanie leasingowe, to pozwolę sobie tutaj.
Czy po nadaniu VINu, wasz leasingodawca od razu występował o fakturę do Tesli i ją opłacał? Tesla w środe mi nadała VIN (choć w apce dalej nie ma, ale podobno to tylko błąd systemu) i niby do końca tygodnia oczekują na wpłatę od leasingodawcy. Leasingodawca mówi, że to bzdura, gdy auto ma być dopiero pod koniec maja i jeśli zapłacą teraz, to będę musiał opłacać dodatkowo same odestki od momentu opłacenia faktury, do momentu faktycznego odbioru. Która strona ma rację? Chyba że obydwie i trzeba się pogodzić z płaceniem odsetek, i faktyczny koszt całkowity leasingu mi wzrośnie... (bo normalnych rat z częścią kapitałową rzekomo zacząć płacić nie mogę, dopóki auta nie odbiorę). Pekao Leasing.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Nie widzę za bardzo dobrej kategorii na pytanie leasingowe, to pozwolę sobie tutaj.
Czy po nadaniu VINu, wasz leasingodawca od razu występował o fakturę do Tesli i ją opłacał? Tesla w środe mi nadała VIN (choć w apce dalej nie ma, ale podobno to tylko błąd systemu) i niby do końca tygodnia oczekują na wpłatę od leasingodawcy. Leasingodawca mówi, że to bzdura, gdy auto ma być dopiero pod koniec maja i jeśli zapłacą teraz, to będę musiał opłacać dodatkowo same odestki od momentu opłacenia faktury, do momentu faktycznego odbioru. Która strona ma rację? Chyba że obydwie i trzeba się pogodzić z płaceniem odsetek, i faktyczny koszt całkowity leasingu mi wzrośnie... (bo normalnych rat z częścią kapitałową rzekomo zacząć płacić nie mogę, dopóki auta nie odbiorę). Pekao Leasing.
Jedni i drudzy działają przemocowo. Tesla tu skutecznie wymusza szybszą płatność - standardowo faktury opłaca się w innych markach na tydzień-dwa przed odbiorem (dane kiedy czekało się 6-9 miesięcy na odbiór).
Pamiętam jak mój doradca (Santander Leasing) nawet gdzieś uruchamiał płatność w konkretnym dniu miesiąca abym nie musiał płacić raty auta przed samym odbiorem ale to była jego dora wola i ten termin był blisko.

Michal

Moderator
Czekaj do ostatniej chwili, aż dostaniesz informację o dacie odbioru. Bez tego nie płać.