Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2022

Michal

Moderator
Wiecie co Tesla powinna robić - to co inni, czyli przywozić auta do kraju i dopiero rozdawać. Ale niestety tego nie robi.

Audi nawet bym sobie tyłka nie podtarł, a Ty @kretilla od 6 lat jeździsz audi (jeszcze pewnie dizlem), czyli można powiedzieć, że cała akcja z dieselgate z 2015 roku namówiła Cię do tej marki zamiast odwieźć od niej.
Ja jak usłyszałem o tym co oni wyprawiają, to podjąłem decyzję, że dopóki żyję nie kupie auta z grupy VW i każdemu będę odradzał te marki, bo najzwyczajniej w świecie na ludzkim cierpieniu i nieuczciwej konkurencji zrobili majątek i hamowali w ten sposób rozwój innych firm oraz innych gałęzi motoryzacji (EV).
Ty natomiast teraz piszesz, że masz obsługę sprzedażową 10/10 i inne cuda, ale dla mnie to taka obsługa, która wmawia klientowi, że jego auto będzie tak czyste, że sami swoje własne dziecko by przystawili do rury wydechowej na parę godzin, a jakieś tam wypalania katalizatora, to nie ważne panie kochany, to nie jest 10/10, tylko 0/10...
Co zrobili z tymi autami w US - kazali im odkupić i gniją teraz na parkingach/wysypiskach. Co zrobili z nimi w EU - gówno, a co mnie zatruwali przez te 10 lat to zatruli, ale kogo to obchodzi jak w PL, to katalizatory się wycina, a nie wypala... Albo co z tego jak "ja mogę na moim dizlu przejechać 1000km bez przystanku na jednym baku - panie do chorwacyji na jodnym baku buz przystankowania". Czysty dizel - czyste gówno.

Co kwartał to samo... Na forum pojawia się grupka ludzi, którzy są oszukani. Ok, rozumiemy, to wszystko jest do dupy - macie rację.
Rezygnujcie - spadnie popyt, może obniżą ceny, albo chociaż nie podwyższą mocniej ;)
Kiedyś namawiałem, bo uważam, że to najlepsze auta i producent. Teraz już mi się nie chce, a pewnie za jakiś rok-dwa będę chciał kupić TMY, a im mniej chętnych, tym większa szansa na niższe ceny... Zmieniam podejście - będę odradzał.

Last edited:

Proxy84

Fachowiec
Co do leasingu i pierwszej wpłaty, dopiero wpłacać jak dostaniesz VIN i potwierdzenie z Tesli że bank może robić zamówienie na auto.
Niemal w 100% jestem przekonany że to nie Tesla was namawiała do finalizacji pierwszej wpłaty ale jakiś "Pan dobra rada" z leasingu, "...bo na pewno wtedy pójdzie z górki"
Jak ja załatwiałem leasingi to miałem tez nawijane aby od razu zapłacić i mam gwarancję szybszego uruchomienia całej reszty. Otóż gówno prawda poza tym, że pozbywasz się forsy na korzyść banku i nie masz nadal pewności kiedy będzie auto. I pretensje kierujcie do banku bo to oni są winni wyłudzenia od Was forsy.
Tak więc czekać z pierwszą wpłatą aż dostaniesz info o VIN + dokładnej dacie odbioru auta.
To nie jest prawda. Może jesteś z Ząbek?było dokładnie na odwrót. Mam doświadczonego i godnego zaufania doradcę leasingowego, można powiedzieć rodzinnego.. Zadzwoniła Pani z Tesli, nie nagrywałem rozmowy (tylko dlatego nie idę z tym na drogę prawną) z hasłem czy aby na pewno mam leasing, bo auto będzie wcześniej niż EDD.

karol.kar

Pionier e-mobilności
To nie jest prawda. Może jesteś z Ząbek?było dokładnie na odwrót. Mam doświadczonego i godnego zaufania doradcę leasingowego, można powiedzieć rodzinnego.. Zadzwoniła Pani z Tesli, nie nagrywałem rozmowy (tylko dlatego nie idę z tym na drogę prawną) z hasłem czy aby na pewno mam leasing, bo auto będzie wcześniej niż EDD.
Nie jestem z Ząbek i nie bronie tu Tesli, ale próbuje wam wyjasnić, że wtopa waszej forsy to wina banku.
Czy przed wpłatą forsy miałeś VIN który przyszedł do Ciebie w korespondencji e-mail od Tesli ?
Czy miałeś dokładną ustaloną datę odbioru wraz z godziną, a nie tylko miesiąc odbioru ?

Każdy kolo od leasingu z którym rozmawiałem przed podpisaniem umowy doradzał aby już od razu zrobić pierwszą wpłatę i nich sobie czeka.
Argumentował to oczywiście że mogę sobie już w koszty władować, co jest prawdą tyle, że bez pokrycia w terminie otrzymania samochodu.

Ci wszyscy specjaliści od Audi, przypomnę, że tam zanim w ogóle rusza dupę z zamówieniem trzeba zostawić już niemało forsę jako zaliczkę.

pmlody

Pionier e-mobilności
A w audi już są terminy na odbiór ev? Bo jak szukałem auta na początku roku to nawet nie wiedzieli nawet czy będzie się dało odebrać w tym roku.

pmlody

Pionier e-mobilności
Zmieniam podejście - będę odradzał.
I dobrze. Ja nie widzę sensu w przekonywaniu kogokolwiek do czegokolwiek. Zechce to sam zapyta. A co zrobi z wiedzą to jego sprawa.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja równiez miałem taki telefon z zapytaniem czy jestem "ready", a gdy potwierdziłem, ze leasing dawno opłacony i gotowy to Pan z Tesli powiedział, ze napewno auto otrzymam . Postanowiłem mieć coś na piśmie, a nie tylko "na gębę" , więc napisałem do Pana z Tesli czy napewno będzie auto i czy nie przewiduje jakiś problemów z dostawami w zwiazku z wirusem w GS.....odpowiedź .....absolutnie nie. Gdy jednak nie dostałem auta i ponownie napisałem do Pana z Tesli dlaczego mnie "zrobił w balona".......już odpowiedzi nnie dostałem do dnia dzisiejszego.
Nie jestem mazgajem ani tym bardziej prawnikiem, ale uważam, ze to ma znamiona oszustwa wielokrotnego, przeciez bardzo wielu klientów Tesli zaciągneło zobowiązania , właciło pieniądze, które topnieja w oczach z uwagi na inflację, często zrezygnowali z propozycji zakupu innego auta, łudząc się nadzieją na terminową dostawę Tesli. I nie mozna tłumaczyć tej sytuacji tym, ze inni producenci robią coś tam....., kogo to obchodzi...przecież kupiłem Teslę i co mnie obchodzi VW czy inne g***. Przecież po zamówieniu pojawiła się informacja kiedy dostawa.........a nie ma żadnej informacji dlaczego jej nie było. Można pisac na ten temat godzinami i tak to nic nie da, natomiast uważam, ze cała ta sprawa powinna byc bardziej upubliczniona, zeby przestrzec innych potencjalnych Klientów przed tym co wyczynia Tesla..........

........dodam jeszcze, że nie wierzę, ze takie standardy obsługi Klienta są w USA lub innych krajach europejskich
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma... kolega w 02.2021 złożył zamówienie na Audi S3 miało być 04-06.2021r. Potem mowili za 3 miesiace za 6... Właśnie po mega awanturze oddali mu 20000.- zaliczki, i co i guzik auta nie ma a wszystko podrożało o 20%.

W USA powiadasz ? a to nie tam ludzie powpłacali zaliczki na Mustangi EV i dowiadywali sie przy odbiorze ze trzeba dopłacić 10k$ a jak nie to kolejka chętnych ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Nawet nie wiesz jak bardzo jestem Ci wdzięczny za ten post (+Proxy84). Już teraz wiem, ze nie wpłacę ani złotówki na leasing dopóki nie pojawi się faktura od Tesli wraz z papierami do rejestracji pojazdu. Planowałem wpłacić prawie 100k, więc kląłbym grubo gdybym był tak oszukany jak Wy. Dramat 😞
Nie zapłacisz, nie dostaniesz dokumentów....

Michal

Moderator

tokwi

Pionier e-mobilności
…próbuje wam wyjasnić, że wtopa waszej forsy to wina banku.
Czy przed wpłatą forsy miałeś VIN który przyszedł do Ciebie w korespondencji e-mail od Tesli ?
Czy miałeś dokładną ustaloną datę odbioru wraz z godziną, a nie tylko miesiąc odbioru ?
Ja nie znam się ani na leasingach, ani na rejestracjach. Po pierwszym mailu z Tesli odpisałem na miała tylko raz z CC: do pani Joanny z Santander Leasing formuując prośbę do Tesla Polska, żeby się dogadali we wszystkim i poinformowali mnie tylko kiedy odbiór.
Santander poprosił mnie o podpisanie umowy oraz wpłatę, dopiero gdy miał już wszystko potwierdzone przez p.Joannę z Tesli i auto odebrałem w ciagu 2 tygodni.
Myślę, że doświadczony leasingodawca to w tym wypadku, ktoś kto osobiście dopiął kilka umów z Teslą. Ja takiego właśnie wybrałem i byłem bierny w całym procesie.

Szymek

Fachowiec
Duzo tematów na około poruszacie. Zwłaszcza biednemu Audi się dostało. A temat jest w sumie prostu - proces zakupowym w Tesli jest chu… . I przekonywanie kogoś ze jest inaczej rylko dlatego ze się wylosowali Vin na loterii w ciągu 1-2 miesięcy jest imho bezsensu. Każdy kto zamawiał inne auto wie ze zwykle to wyglada inaczej (choć tez nie zawsze idealnie). Mam nadzieje (i to czytam tu na forum) ze tesla jest tego warta. I dobrze jednak mówić szczerze potencjalnym nabywca jak jest bez kolorowania pt. „No ja odebrałem szybko”. Wystarczy spojrzeć w spreedsheet z q1 i zobaczyć jak duzo osób auta jeszcze nie odebrało.