Jakiś czas temu pisaliśmy tutaj o majfriendowych zestawach uszczelek (takie po około 100zł na ali). Kupiłem, zamontowałem i przejechałem trochę.
Zestaw:
Uszczelki na:
- dach (taki sznur o-ringowy do wypełnienia szpary naokoło przedniej szyby dachowej_
- słupek A (a właściwie przednia krawędź przednich drzwi
- drzwi przód (tylna i dolna krawędź)
- słupek B, czyli przednia krawędź tylnych drzwi
- tylne drzwi (krawędzie dolna i tylna
- chusteczki odtłuszczające
- jakieś tam niby nożyczki
Były też uszczelki na klapy frunk/trunk, ale nie chciało mi się instalować.
Instalowałem to trochę dla jaj, ale jestem pozytywnie zaskoczony. Drzwi przestały rzygać błotem, mocno wkurzało mnie, że aerodynamika robiła z drzwi odkurzacz i kończyło się wypluciem syfu przez krawędzie - to kompletnie ustało.
Dodatkowy plus, to mimo wszystko ekstra wyciszenie. To nie jest jakieś bardzo oczywiste, ale szumu powietrza jest mniej. Nie mierzyłem niczym, opieram się na swoich wrażeniach i nie wiem czy jest ciszej, ale zdecydowanie jest mniej szumu. To, że nie koniecznie jest ciszej wynika z faktu, że większość hałasu to dźwięk z kół i ta część pozostaje bez zmian, ale szumów aerodynamicznych jest dużo mniej.
Najmniej istotny bonus, to lepszy dźwięk zamykania drzwi - nie wiem czy kogoś to obchodzi, ale jest lepiej.
Do tego dla mnie bardzo ważna rzecz - po zamontowaniu praktycznie tego nie widać, wygląda c.a. fabrycznie.