[Tesla Model 3 HL LR] Drgania kierownicy przy ok. 120 km/h - czyżby masowy problem?

TomRS

Pionier e-mobilności
A patrzyłeś na innych oponach? I jakie ustawienia miał wczytane Hunter że na zielono pokazywał tylko do 70Nm? Mówimy tylko o promieniowym biciu przy założeniu że koło jest dobrze wyważone, prawda?

Jeździłem dwoma demowkami tm3p hl i w w obu było nieprzyjemne buczenie powyżej 100kmh z tylnej osi ale żadnych drgań nie było
Tak, mówimy o biciu promieniowym, które z niewyważeniem koła nie ma nic wspólnego. Zakład który to sprawdzał na Hunterze zakwalifikował opony jako wadliwe. Serwis w Ząbkach po kilku godzinach z moim autem na serwisie doszedł do tych samych wniosków. To co jeszcze niby miałem sprawdzać ? A TM3P HL z dostawy czerwcowej w dużej części miały zamontowane te wadliwe opony, stąd zapewne hałas w demówkach którymi jeździłeś. Na niemieckim forum jest cały wielki wątek na temat wadliwych opon w tm3phl. Większość osób ma mieć wymienione opony, niektórzy już mają wymienione. I buczenie zniknęło jak ręką odjął.

eimi

Pionier e-mobilności
A TM3P HL z dostawy czerwcowej w dużej części miały zamontowane te wadliwe opony, stąd zapewne hałas w demówkach którymi jeździłeś. Na niemieckim forum jest cały wielki wątek na temat wadliwych opon w tm3phl. Większość osób ma mieć wymienione opony, niektórzy już mają wymienione. I buczenie zniknęło jak ręką odjął.
Nieźle. A ja chciałem kupić nowe TM3P. Ale zniechęcił mnie ten hałas z kół i układ kierowniczy z gumy (w trybie standard) i wziąłem Y bo cichszy, praktyczniejszy i się lepiej prowadził w zwykłym trybie (sic!).

W TM3P byłem zadowolony dopiero z prowadzenia jak ją przestawiłem w ten sportowy tryb, ale wtedy też zawieszenie się mocno utwardza. Nie dało się samemu usztywnić układu kierowniczego przy bardziej komfortowym zawieszeniu. Pewnie jedno ma wpływ na drugie. Moja TM3 przed liftem znacznie lepiej się prowadzi niż nowe TM3P w trybie standard. Co jak co, ale w demówkach to mogliby zadbać żeby wszystko było na tip top. Ten hałas z kół przypieczętował u mnie decyzje.

Ciekaw jestem czy jak zmienisz opony to faktycznie będzie cicho. Co jak co z tyłu jest bardzo szeroki naleśnik i fizyki się nie oszuka.

TomRS

Pionier e-mobilności
Ciekaw jestem czy jak zmienisz opony to faktycznie będzie cicho. Co jak co z tyłu jest bardzo szeroki naleśnik i fizyki się nie oszuka.
Ja sobie doskonale zdaję sprawę, że będzie stosunkowo głośno. Ale u mnie w tej chwili przy 110 km/h do normalnych odgłosów dochodzi „wrrrrrrr” takie rezonujące. I o to mi chodzi.

GrzegorzFa

Zadomawiam się
Czytam, to i czytam ale nigdzie nie widzę informacji aby komuś już wymienili te opony na nowe. Też mam zakwalifikowane do wymiany opony i ostatnio przypomniałem się w zgłoszeniu serwisowym. Dostałem odpowiedź: Sprawdzę tę kwestię i wrócę z odpowiedzią. A było to 21 października.
Czy ktoś ma więcej informacji?

TomRS

Pionier e-mobilności
Czytam, to i czytam ale nigdzie nie widzę informacji aby komuś już wymienili te opony na nowe. Też mam zakwalifikowane do wymiany opony i ostatnio przypomniałem się w zgłoszeniu serwisowym. Dostałem odpowiedź: Sprawdzę tę kwestię i wrócę z odpowiedzią. A było to 21 października.
Czy ktoś ma więcej informacji?
Ja jutro jadę do Ząbek na wymianę. Ale przywiozę je w aucie bo jestem już na kołach zimowych.

TomRS

Pionier e-mobilności
No i jestem w serwisie. To jest jednak stan umysłu, termin miałem na 13, byłem przed czasem i właśnie się dowiedziałem, że wymiana 4 opon potrwa do 19. Nasuwa się pytanie, po kiego ****a mnie umawiali na 13, skoro i tak o 13 się nie biorą za wymianę…. Robota na godzinę dla średnio wprawionego pracownika… Dobrze, że książkę wziąłem ze sobą…

kamilthusz

Posiadacz elektryka
No i jestem w serwisie. To jest jednak stan umysłu, termin miałem na 13, byłem przed czasem i właśnie się dowiedziałem, że wymiana 4 opon potrwa do 19. Nasuwa się pytanie, po kiego ****a mnie umawiali na 13, skoro i tak o 13 się nie biorą za wymianę…. Robota na godzinę dla średnio wprawionego pracownika… Dobrze, że książkę wziąłem ze sobą…
To u nich norma zdaje się, u mnie przeważenie kół miało trwać od 11 do 19, jakimś cudem uwinęli się do 16. Dobrze chociaż, że testowki udostępniają bez problemu, nie wyobrażam sobie siedzieć tam na krzesełku cały dzień.