Już tłumaczę kolego
@Jozin von Bazin... bo tekst o ładowaniu w domu i nie ładowaniu w pracy (na AC) nie oznacza braku / potrzeby ładowania
PO DRODZE na DC.
Zakładam, że w zimie przy 140km/h zarówno RWD jak i LR RWD będą miały zużycie na poziomie 25kWh/100km (kolega
@to_masz wyliczyłby to o niebo lepiej

). Da to przy RWD codziennie ładowanym do 100% (bo kolega ma do pokonania 170km) i ładowanym ponownie przy 10% zasięg ok. 210km (a może i gorzej bo LFP źle znosi mróz). Przy LR RWD ładowanym do 80% da niewiele więcej bo może 230 -240km, ale naładowanym do 100% (nawet od czasu do czasu) da już coś pod 300km.
Jeśli będzie potrzeba stanąć i naładować się
PO DRODZE (a tak może się zdarzyć bo życie układa różne scenariusze) to szybciej zrobi to LR RWD (oczywiście pod warunkiem istniejącej infrastruktury na tej trasie) bo przypominam LFP 'nie lubi' mrozów i może się ładować bardzo wolno.
Tak więc nie ma się co zacietrzewiać i wysuwać kontr-argumenty, bo ja nie lobbuję za LR RWD czy RWD, tylko staram się wskazać plusy i minusy obu.
Jeśli będzie potrzeba spokojnie można ładować NCM prawie 'daily'. Udowodniłem to na realnych przykładach w tym wątku... Degradacja mojego 4%, degradacja RWD kolegi
@jezile z RWD tez 4% przy podobnych przebiegach, więc gdzie ta '2 razy większa degradacja NCM'?
Piszę po raz n-ty: oba samochody różnią się praktycznie ceną, baterią, prędkością ładowania i długością gwarancji. Wybór należy do
@yeyzee i co nie wybierze, będzie OK.