bart_zaw

Posiadacz elektryka
Do osób odbierających w Q1 2023‼️‼️

Popatrzcie w dokumenty do rejestracji.
Na moim tłumaczeniu homologacji: dopuszczalna masa całkowita pojazdu = 2248 kg (masa własna 1984 kg), czyli „udźwig” = 264 kg
Na oryginalnej homologacji w j.ang. jest 2448 kg.

Macie tak samo w papierach ? Sprawdźcie. Czy to tylko u mnie ktoś się pomylił ?

Jeśli ktoś już rejestrował auto, popatrzcie w papiery i napiszcie czy to przeszło… czy nie będzie odmowy rejestracji przez błąd pracownika Tesli.
u mnie 2448kg w EC i tak samo na oświadczeniu uzupełniającym producenta.

ypl

Pionier e-mobilności
U nas też tak kiedyś było.
Dopiero niedawno się zmieniło.

Od miesiąca?
Do tej pory też robili na zamówienie.

Wiadomo, o tym piszemy.
A co szkodzi dorobić jakiś proces, który znajdzie dla rezygnacji identyczne zamówienie?
A w sumie to bicie piany trochę, nie pasuje komuś, są inne marki, można zamówić gdzieś indziej i czekać półtora roku. Można wtedy mieć satysfakcję, że się kupiło taniej, a inni mają drożej.

itguy

Posiadacz elektryka
Zamawiał ktoś w tym tygodniu MY LR -białą? Jakieś przewidywania co do terminu dostawy? Na stronie jeszcze kilka dni temu było 2-4 tygodnie, ale po złożeniu zamówienia wyświetla się termin kwiecień-czerwiec.
Btw Ktoś robił leasing z mbankiem ostatnio?
Długo się u nich schodzi? I ogarniają temat, bo z tego co czytałem to tesla jest dość specyficzna?
Nie wiem czy czekać aż dostanę VIN z załatwianiem leasingu czy już teraz coś działać?
PS nie biorę dofinansowania bo MY LR przy Vacie 50% nie łapie się w limicie.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
A w sumie to bicie piany trochę, nie pasuje komuś, są inne marki, można zamówić gdzieś indziej i czekać półtora roku. Można wtedy mieć satysfakcję, że się kupiło taniej, a inni mają drożej.
11 miesięcy temu zamówiłem Renault z gwarancją ceny. Dzisiaj auto jest u dealera ale nie ma zgody na sprzedaż po cenie zamówienia i muszę czekać na akceptację bo (podejrzewam) szukają sposobu jak mi ją podbić do aktualnej......
Mini zamawiane w kwietniu - anulowane w czerwcu, nowe zamówienie = nowa cena +9tyś = odebrane w październiku. Zachwycony nie byłe w czerwcu ale w przy odbiorze mi przeszło jak już miałem kluczyki w ręku.
Tesla - Zamówiłem w zeszłym rok 3 - za 249 a po obniżce cen dostałem aktualizację na aktualne 219
Ja wiem który producent jest bardziej dla mnie nastawiony..........

Lupus

Posiadacz elektryka
Z tego co pamiętam z wielokrotnych zakupów aut w innych markach jeżeli przed odbiorem auta wchodził jakiś rabat to obowiązywał także wszystkie nie odebrane. Tu widzę, że Tesla zachęca do wyścigu kto pierwszy ten lepszy dając upusty na wybrane sztuki - wychowując sobie klienta - ja nie zamierzam w czymś takim uczestniczyć. Kultura sprzedaży Tesli chyba stoi w opozycji z moim światopoglądem wiec poważnie rozważam rezygnację z tej marki. Na ten moment odroczyłem rejestracje auta na ostania chwilę.
Koledzy krytykują ten post, ale przecież jest o co się denerwować.
Ktoś zamawia auto za 220 000, kilka tygodni później widzi że są rabaty do 206 000 na takie samo auto, a on dostaje SMS ze ma zapłacić 220 000.
To jest OK? Nie widzicie tutaj problemu?

Podejrzewam że te przecenione auta czymś się minimalnie różnią, np rokiem produkcji, ale na stronie nie ma o tym rzetelnej informacji a dodzwonić się trudno i pewnie też nie powiedzą.

Z jednej strony Tesla zachęca żeby robić wpłaty jak najszybciej, ale z drugiej faworyzuje tych którzy zwlekają do ostatniej chwili bo zostawia im możliwość anulowania i zamówienia taniej.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Jaki problem anulować tę za 220k stracić zaliczkę 1,2k i kupić ze stoku za 206

A z tym faworyzowaniem, to tak jak ktoś pisał wycieczki last minute
Czekasz do końca i albo polecisz 20-30% taniej, w kierunku jaki akurat będzie, albo będziesz siedział w domu, lub pojedziesz na Bałtyk, ale znów jak będzie pogoda to nad Bałtykiem zostana pokoje w hotel za 2K doba.

Pabloss

Posiadacz elektryka
U mnie jest tak:
1. Rok produkcji 2023
2. Masa własna [kg] 1909
3. Dopuszczalna masa całkowita [kg] 2448
4. Dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów [kg] 3948
5. Maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem [kg] 1600

ypl

Pionier e-mobilności
Koledzy krytykują ten post, ale przecież jest o co się denerwować.
Ktoś zamawia auto za 220 000, kilka tygodni później widzi że są rabaty do 206 000 na takie samo auto, a on dostaje SMS ze ma zapłacić 220 000.
To jest OK? Nie widzicie tutaj problemu?

Podejrzewam że te przecenione auta czymś się minimalnie różnią, np rokiem produkcji, ale na stronie nie ma o tym rzetelnej informacji a dodzwonić się trudno i pewnie też nie powiedzą.

Z jednej strony Tesla zachęca żeby robić wpłaty jak najszybciej, ale z drugiej faworyzuje tych którzy zwlekają do ostatniej chwili bo zostawia im możliwość anulowania i zamówienia taniej.
A na wakacje z biura podróży jeździsz czasami? Już pisałem o tym. Nie zamawiaj tesli i poluj na okazję, nie rezerwuj wcześniej wakacji i poluj na okazję do ostatniej chwili, przecież jest wybór. A jeżeli i to i to nie pasuje, no to tak jak pisałem wcześniej, są inni producenci aut. Takie wpisy przekonują mnie jak bardzo stary archaiczny model sprzedaży aut został nam wpojony i jak duży problem będą mieli producenci ze starej "gardy" jak będą próbować wyjść z tego modelu dealerskiego. Wtedy to dopiero będzie obraza na bmw czy vw, no bo tesli to jeszcze jakoś ujdzie, bo elon ekscentryczny, itp.

Cav

Pionier e-mobilności
A na wakacje z biura podróży jeździsz czasami? Już pisałem o tym. Nie zamawiaj tesli i poluj na okazję, nie rezerwuj wcześniej wakacji i poluj na okazję do ostatniej chwili, przecież jest wybór.
I jak ktoś właśnie tak robi (dotyczy zarówno zakupu samochodów, jak i wakacji), to ma prawo napisać, że coś mu się nie podoba w tym czy w tamtym, czy to już będzie jakaś obraza kościoła? ;-)

Najnowsze dyskusje