Tesla Model Y, dostawy II kwartał 2023

Vangass

Posiadacz elektryka
Czy słyszał ktoś o TMY Long Range która mieściłaby się w limicie cenowym dopłaty na firmę? Z tego co się orientuję musiało by być to 248 205 zł brutto. Zastanawiam się czy jest sens polowania na taką w inventory.
Dzisiaj taką zamówiłem. TMYLR za 244330 brutto. Już dostałem VIN.
Mam automat, który sprawdza stronę Tesli i wysyła powiadomienia.
Jak wszystko będzie ok z zamówieniem w poniedziałek, to mogę personalnie komuś udostępnić takie powiadomienia, za zamówienie z referral linka :).

pluto

Pionier e-mobilności
Na parkingu nowych pojazdów przy GF Berlin spostrzeżono kolejny kolor auta TMY - niebieski (czyli zaczynają sie próbne wypusty).
Niedługo kolejny kolor będzie dostępny z Berlina ;)

1684051452253.png

Rambo

Zadomawiam się
Dzisiaj taką zamówiłem. TMYLR za 244330 brutto. Już dostałem VIN.
Mam automat, który sprawdza stronę Tesli i wysyła powiadomienia.
Jak wszystko będzie ok z zamówieniem w poniedziałek, to mogę personalnie komuś udostępnić takie powiadomienia, za zamówienie z referral linka :).
Rozumiem że kupiłeś z strony polskiej Tesli? Co do limitu na działalność gospodarczą z odliczeniem 50 % Vat to nie jest 225tys. + 50 % Vat czyli 250 875?

Vangass

Posiadacz elektryka
Rozumiem że kupiłeś z strony polskiej Tesli? Co do limitu na działalność gospodarczą z odliczeniem 50 % Vat to nie jest 225tys. + 50 % Vat czyli 250 875?
Tak z PL. Nie wiem jak oni to liczą ale 248 205 brutto jest poprawne.

Pepek

Posiadacz elektryka
Ok czyli chodzi o kwotę netto 201 793zł, ale swoją drogą to jest trochę nielogiczne i nie zrozumiałe.
Jest to logiczne, prosta matematyka. Limit to 225k - jeśli nie odliczasz VAT-u, to to jest brutto 225k, jeśli odliczasz VAT w 100%, to jest to netto 225k, a jeśli odliczasz 50% VAT, to kwota netto + 50% VAT musi zawierać się w 225k. To daje właśnie 201 793 zł netto, co daje 248 205 zł brutto.