Tesla Model Y, dostawy III kwartał 2023

Jaceq

Pionier e-mobilności
Chyba trochę przesadzacie z tym spadkiem sprzedaży Y. Sprzedaż idzie bardzo dobrze. Raz ciut mniej, raz ciut więcej, ale cały czas dobrze. Popatrzcie na światowe statystyki. A z tym czekaniem to wiadomo.. Można czekać i czekać. Co chwila wychodzi coś nowszego. Dobrze @MarcinEV pisze - kupić i jeździć. Szkoda życia na czekanie. I straconej frajdy z jazdy.

Kokosz

Nowy na Forum
ja czekać na lifting nie zamierzam, nawet nie wiadomo kiedy on będzie, czy za kilka miesięcy czy za rok, ktoś wie?
A ja mam ten problem, poczekam jeszcze do końca września i na chłodno przekalkuluję może jeszcze na jaką większą promocję poczekam łapię się na dopłatę z KDR.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Brak manetek w nowym Y nie jest tym co chce :) No to pokalkulujmy, bo mnie tez to interesuje. Z tego co pamiętam to TM3 przed nowym modelem miał znizki ok 10%. TMY ma teraz ok 6%, czyli mozna załozyć, że jeszcze 4% będzie mozna zyskać przed wejściem Juniper ??? Jeśli tyle to ja na pewno nie czekam. Aktualnie liczę, ze w ostatnim kwartale, czyli we wrześniu będą jakieś darmowe km i wtedy biorą. Poczekam jeszcze z tydzień.

deCastelano

Fachowiec
Co kto lubi to jedna rzecz, co kto potrzebuje druga. W moim przypadku potrzebuję auta z większym bagażnikiem i dobrym dostępem, więc sedan odpadł. Kombi nie lubię, został SUV/crossover. I niewiele mnie przy decyzji obchodziło, że Model 3 lada moment dostanie lifting. Wiadomym jest, że za jakiś czas taki sam dostanie Model Y, ale ja auta potrzebuję teraz, nie za rok. Mam wrażenie, że podobnie myślących jednak jest całkiem sporo, więc nie prorokowałbym spadku sprzedaży Y ;)

Jaceq

Pionier e-mobilności
Brak manetek w nowym Y nie jest tym co chce :) No to pokalkulujmy, bo mnie tez to interesuje. Z tego co pamiętam to TM3 przed nowym modelem miał znizki ok 10%. TMY ma teraz ok 6%, czyli mozna załozyć, że jeszcze 4% będzie mozna zyskać przed wejściem Juniper ??? Jeśli tyle to ja na pewno nie czekam. Aktualnie liczę, ze w ostatnim kwartale, czyli we wrześniu będą jakieś darmowe km i wtedy biorą. Poczekam jeszcze z tydzień.
Darmowe kilometry były dla osób, które odbierały auta pod koniec I kwartału. Przynajmniej w moim przypadku. Więc jeśli sytuacja miała by się powtórzyć, musiałbyś wcześniej zamówić, żeby kilometry dostać. Dodatkowo przycelować tak, żeby odbiór był w drugiej połowie grudnia. Gdy zamawiałem w styczniu to nie było o tym mowy. Okazało się w marcu, że "w podziękowaniu za odbiór auta przed końcem kwartału" przydzielili 5 tyś. punktów.. Był to bardzo miły aczkolwiek niespodziewany gest :) Z drugiej strony nie było wówczas referrali ani rabatów z polecenia. Nie było też TMY w inventory. Więc "na dwoje babka wróżyła". Wg mnie Tesla testuje różne formy zachęty. Obecnie są inne więc punktów za odbiór na koniec kwartału może już nie być.. Osobiście gdybym miał wybierać, to wolałbym dostać 2 tyś. rabatu niż punkty. Superchargerów w naszym kraju jest nie za wiele i najczęściej nie mam ich po drodze.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Tak zerknąłem z ciekawości na inventory: @KrissTMY , bardzo ładna TMY RWD na kołach 20-calowych w kolorze blue metallic czeka na Ciebie ;-) 230 tyś.. (o 12 tyś mniej). Zbijasz jeszcze 2 tyś z referral-a (koniecznie mojego ;-P ) i masz za 228 tyś.. Jeśli chcesz białe wnętrze to też jest, tylko 5 tyś. drożej.

inter

Pionier e-mobilności
Tak samo jak Model 3 dostał baterie M3P? Wszystko wskazuje na to że nie dostał, bateria albo dokładnie ta sama albo max 5 kWh większa.
Właśnie nie dostała 3 M3P, dlatego piszę że Y pewnie dostanie.

elektryk

Pionier e-mobilności
Niby niewiele się zmieniło, ale zawsze to „nowszy model”. Do kupna Y w tym momencie mogła by mnie przekonać tylko baaaaaaaaardzo dobra cena.
Za kilka miesięcy jak pojawi się „nowy” Y obecny będzie już „stary”
Moze przesadzam, ale już raz to przerabiałem. Zamówiłem auto, czekałem na nie ponad pół roku a tydzień po odbiorze pokazano model po liftingu. Moja radość z nowego auta skończyła się błyskawicznie.
Drugi raz nie mam na to ochoty
Nie wszyscy są tacy, ja pomimo że wiedziałem o Highland kupiłem Model 3 pod koniec marca i nadal się z niego cieszę pomimo liftu - po prostu mam 5 miesięcy jazdy za sobą, 8300 km zrobione, mega wrażenia i radość z jazdy.

Za 1,5 roku prawdopodobnie będę sprzedawał, bo będę brał kolejną dotację, tym razem na działalność lub spółkę. Po drodze wyjdzie kolejny refresh i tak w koło macieju.