Tesla Model Y, dostawy III kwartał 2023

Classic08110

Zadomawiam się
Tak się powoli rozglądam czy aby nie zmienić aut w rodzinie na nowe modele. Przespacerowałem się po salonach i wydaje mi się, że robi się coraz większa konkurencja. Samochodów różnych marek coraz więcej na parkingach. Jest coraz większy wybór modeli dostępnych od ręki z placu. Coraz więcej tzw. Plug-in ma realny zasięg blisko 100km. To już prawie elektryk :)
W 2024 roku pojawią się nowe modele ev innych marek realnie do kupienia.
Audi a6
BMW i5
Ford Explorer
KIA EV9
Mini
Coś z Polestar ?
Porsche Macan
Reanult Scenic
Volvo EX30, EX90
VW id7
MG 4
Inne, o których nawet pewnie nie słyszałem.

Jeszcze rok temu, gdy się rozglądałem, to było raptem kilka modeli do wyboru. Najbardziej sensowna tesla.
Ale już za kilka miesięcy będzie tych modeli kilkadziesiąt ?

Zaczyna się robić wybór dla poszukujących nowego auta.

tokwi

Pionier e-mobilności
W Krakowie widziałem że się już wyczerpały pule rejestracji KR i zaczęli rozdawać KK dla elektryków. Tesli coraz więcej na drogach widuję.
właśnie sąsiad zarejestrował KK e-trona. Jak się cieszę jego szczęściem - napięcie w sieci PV statystycznie spadnie.
Mam wrażenie (ale muszę to policzyć) to prawie już 20% samochodów BEV na mojej dzielni.

elektryk

Pionier e-mobilności
No takie nagłówki w gazetach czytam co roku od co najmniej kilku lat.

Później włączasz konfigurator, dodajesz standardowe dodatki, pompę ciepła, szybkie ładowanie, itd. i nagle się okazuje że ta konkurencja to taka sobie.

Nie brałbym plugina z zasięgiem 100 km - to działa tak że jak już posmakujesz elektryka to zawsze będziesz chciał w trybie elektrycznym jeździć i będzie Cię denerwować spalinowy silnik, więc nie ważne ile będzie miał zasięgu zawsze będzie mało.

Classic08110

Zadomawiam się
No takie nagłówki w gazetach czytam co roku od co najmniej kilku lat.

Później włączasz konfigurator, dodajesz standardowe dodatki, pompę ciepła, szybkie ładowanie, itd. i nagle się okazuje że ta konkurencja to taka sobie.

Nie brałbym plugina z zasięgiem 100 km - to działa tak że jak już posmakujesz elektryka to zawsze będziesz chciał w trybie elektrycznym jeździć i będzie Cię denerwować spalinowy silnik, więc nie ważne ile będzie miał zasięgu zawsze będzie mało.
Całkiem możliwe. W sumie, zastanawiałem się przez dłuższą chwilę, nad plug-in ale w związku z realnymi szansami na coraz większą dostępność różnych marek ev. Przekonałem siebie, że szkoda mi wozić ze sobą silnik spalinowy w aucie jeżdżąc i tak głównie na prądzie :)

Co do konfiguratora to tak. Zgadzam się. Ale inne marki, w końcu, chyba to też dostrzegły i coś drgnęło w tej kwestii.

wiktor

Posiadacz elektryka
Tak się powoli rozglądam czy aby nie zmienić aut w rodzinie na nowe modele. Przespacerowałem się po salonach i wydaje mi się, że robi się coraz większa konkurencja. Samochodów różnych marek coraz więcej na parkingach. Jest coraz większy wybór modeli dostępnych od ręki z placu. Coraz więcej tzw. Plug-in ma realny zasięg blisko 100km. To już prawie elektryk :)
W 2024 roku pojawią się nowe modele ev innych marek realnie do kupienia.
Audi a6
BMW i5
Ford Explorer
KIA EV9
Mini
Coś z Polestar ?
Porsche Macan
Reanult Scenic
Volvo EX30, EX90
VW id7
MG 4
Inne, o których nawet pewnie nie słyszałem.

Jeszcze rok temu, gdy się rozglądałem, to było raptem kilka modeli do wyboru. Najbardziej sensowna tesla.
Ale już za kilka miesięcy będzie tych modeli kilkadziesiąt ?

na KIA czekasz 1,5 roku
na Volvo czekasz 1 rok. Zapisy w sierpniu na to nowe Volvo co teraz w styczniu wyjdzie za 169.000 elektryczne były już na wiosnę 2024

piotr88

Zadomawiam się
Hej.
Wczoraj odebrałem swoją TMY LR. W salonie totalny spokój. Odbiór trwał 10 minut z zegarkiem w ręku. Pani sprawdziła dokumenty, poszła po samochód, założyła tablica, podjechała przed salon i pomogła skonfigurować kluczyk w telefonie. Samochód miał tylko 15%, więc podjechałem na SC i zacząłem wszystko sprawdzać. Zanim zdążyłem wszystko sprawdzić samochód był naładowany w 90%! Nawet nie wiem kiedy! Z tego co znalazłem to minimalnie źle spasowany frank i delikatnie uszkodzone uszczelki w drzwiach.
Powrót do Trójmiasta bajka. Niestety najpierw trzeba było się przebić przez korki na objazdach, ale po wyjechaniu na Ske rewelacja. Autopilot na prawdę działa, jednak muszę się jeszcze nauczyć zmieniać pas bez szarpnięcia. Jazda ok 120-130km/h. Dojechaliśmy na GreenWay na wysokości Ostródy przy KFC na 30%. Ładowanie bez problemu, w trakcie jedzenia (ok 30 minut) do 87%. Jedyna uwaga to cena. 2x tyle co na SC...
Potem dojazd do Sopotu na 50%.
Ogólnie jestem mega zadowolony!
Jakby ktoś chciał obejrzeć, przejechać się na terenie Trójmiasta to chętnie się umowie.

Zostawiam też link do referala

inter

Pionier e-mobilności

nabrU

Moderator
Chodzi chyba o afiszowanie się swoim linkiem z referalem?