Tesla Model Y - gadżety

ypl

Pionier e-mobilności
Ta sama obawa z mojej strony. Zamówiłem sobie alcantarę, ale jak mówisz, temperatura w aucie w lecie może to zwulkanizować na amen :)
W ostateczności zawsze można ten plastik w serwisie wymienić, ja zamówiłem alcantara z Ali.

itguy

Posiadacz elektryka
To jest M3 taśma, zrywać tylko na gorąco, nie będzie problemów.
a to jak to prawilna taśma 3m to nie powinno być problemów, przenosiłem ostatnio uchwyt na telefon z auta do auta po 4 latach, fakt trzeba było go odciąć nicią dentystyczną ale potem resztki kleju ładnie zeszły izopropanolem, tak że nie było śladu :)

Michal

Moderator
W ostateczności zawsze można ten plastik w serwisie wymienić, ja zamówiłem alcantara z Ali.
Plastik nie jest taki mały, bo da się zamówić tylko chyba całą górę konsoli centralnej i kosztuje 934 netto :/
Wiem, bo zarysowałem pokrywę schowka i technik mobilny mi sprawdzał w sierpniu 2022.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Ja oklejam nawet jeżeli ma ten klej zniszczyć powłokę schowka bo bez tego i tak się zaraz porysuje tak jak uchwyty na kubki które po 3 tygodniach wożenia telefonów i kluczy już wyglądają źle. W najgorszym wypadku wymiana jeżeli klej coś uszkodzi, lżejszy wariant lakierowanie albo nowa okleina ale chociaż cokolwiek lepiej niż te delikatne powierzchnie co teraz są.

kristof46

Fachowiec
Ja oklejam nawet jeżeli ma ten klej zniszczyć powłokę schowka bo bez tego i tak się zaraz porysuje tak jak uchwyty na kubki które po 3 tygodniach wożenia telefonów i kluczy już wyglądają źle. W najgorszym wypadku wymiana jeżeli klej coś uszkodzi, lżejszy wariant lakierowanie albo nowa okleina ale chociaż cokolwiek lepiej niż te delikatne powierzchnie co teraz są.
Wiele zależy od tego jak się użytkuje. Wiadomo czasem można coś zniszczyć przypadkiem (jak ja naderwać trochę flock wewnątrz tej wnęki)
Takie klucze to bym prędzej chował do podłokietnika lub do omawianego schowka. Zwłaszcza ze większość będzie miała tam słynne przesuwne szufladki.
Można też poczekać aż się zarysuje i potem oklejać. Opcji jest wiele ;)

Last edited:

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Wiele zależy od tego jak się użytkuje. Wiadomo czasem można coś zniszczyć przypadkiem (jak ja naderwać trochę flock wewnątrz tej wnęki)
Takie klucze to bym prędzej chował do podłokietnika lub do omawianego schowka. Zwłaszcza ze większość będzie miała tam słynne przesuwne szufladki.
Można też poczekać aż się zarysuje i potem oklejać. Opcji jest wiele ;)
to prawda - każdy coś dla siebie i nie ma jednej drogi dla każdego.

itguy

Posiadacz elektryka
Dziś po (10 dniach!) przyszły szufladki/tacki do konsoli środkowej. Zamawiałem z tego linku:
https://m.pl.aliexpress.com/item/1005004523384152.html O dziwo przesyłkę przywiózł kurier DPD.
Przy pierwszym kontakcie nie mogę mieć zastrzeżeń co do jakości, wręcz przeciwnie, spokojnie mogę polecić sklep. Funkcjonalność rewelacja, moim zdaniem must have, inaczej drobiazgi walają się po konsoli i nic nie można znaleźć w tych głębokich schowkach.
Na zdjęciach ten flock miejscami wygląda na szary, w rzeczywistości jest czarny, tylko aparat przekłamuje, mało światła dzisiaj.

Attachments

• PXL_20230517_163032881.jpg
    PXL_20230517_163032881.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 56
  • PXL_20230517_165105598.jpg
    PXL_20230517_165105598.jpg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 56
  • PXL_20230517_165118222.jpg
    PXL_20230517_165118222.jpg
    3 MB · Liczba wyświetleń: 54
  • PXL_20230517_165133278.jpg
    PXL_20230517_165133278.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 55
  • PXL_20230517_165143407.jpg
    PXL_20230517_165143407.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 55
  • PXL_20230517_165208933.jpg
    PXL_20230517_165208933.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 56
Last edited:

itguy

Posiadacz elektryka
Mała aktualizacja dotycząca dywaników EVA, a właściwie maty do bagażnika.
Poprawiłem fabrykę i dorzuciłem rzepy na rogach i teraz klapa blokuje się w pozycji otwartej ;)
Pierwszy pomysł był żeby połączyć obie części rzepami i to działało bardzo dobrze po za tym że nie można było otworzyć tego płytszego kufra z przodu na kable bez rozłączania rzepów. Ale w praniu okazało się że jak odczepić tą pluszową warstwę rzepu tak żeby dywanik przyczepił się do podłogi bagażnika to to zaczyna działać jak fabryka bo dywanik dobrze przylega do klapy i klapa może wejść w wycięcia w których się blokuje :) szczegóły jak to wygląda poniżej:

rzepy na łączeniu maty - ostatecznie łączenie nie potrzebne, a same rzepy które przyszyłem posłużyły żeby "przykleić" matę do podłogi/klapyPXL_20230517_212310667.jpg

Jak to działa w praktyce:

Także podsumowując jeśli ktoś chce taka matę do bagażnika to niech prosi o dodanie rzepów w każdym rogu tej dwuczęściowej maty i będzie śmigać:)