Tesla Model Y - gadżety

UseYbrain

Posiadacz elektryka

Michal

Moderator
Kołpaki oryginalnie nie chronią felgi w żaden sposób, bo wchodzą do wnętrza.

ypl

Pionier e-mobilności
Dla zasięgu ok dla estetyki i ochronny...no cóż w takim razie wszyscy powinni zakładać kołpaki. Nie sądzę że gdybyś kupił Ferrari czy Lambo też byś zakładał kołpaki. To też pokazuje jak można łatwo ludzi namówić na dziwne rzeczy. Taka moja opinia
Trochę tak, ale z drugiej strony, ja nie wiedziałem, że na felgę aluminiową można kołpak założyć. Kołpaki nam się źle kojarzą, z czasów kiedy na czarne małe stalowe felgi były zakładane. Wtedy wyglądało to słabo bo, mała średnica felgi i kołpaka, w szczelinach kołpaka widać było tą czarną stalową felgę. Teraz średnica jest duża, w przerwach nic nie widać, wygląda to moim zdaniem spoko, wątpię, że ktokolwiek kto nie wie, pomyśli, że to plastikowy kołpak, a nie felga.

Daro76

Fachowiec
Oj widzę że się mała dyskusja wywiązała odnośnie kołpaków... Nikogo nie zamierzam przekonywać że coś jest ładne jak mu się nie podoba to tak to już jest z gustami - z tymi się nie dyskutuje. Cieszę się że niektórym podobają się tak jak mnie - w realu wyglądają na prawdę ładnie, tym którzy lubią taki gust to ich wykonanie jest na prawdę porządne (spasowanie, wytrzymałość, kolor, etc.). Polecam.
Podobają mi się oryginalne czarne felgi - nie kupiłem ich jednak z kilku powodów, mając doświadczenia z ostatnich lat użytkowania A6 na 20' felgach z niskim profilem.
- Poruszam się nie tylko po autostradach ale też po drogach gorszej jakości, w Audi średnio raz w roku rozwalałem jakąś oponę na jakiejś mniej widocznej dziurze lub uciekając przed kimś na pobocze...
- Niski profil powoduje że bardzo mocno czuć wszystkie nierówności - przy dłuższych jazdach wolę jednak aby było trochę komfortu
- Kołpaki zabezpieczają przed zarysowaniem - nie dlatego że się nie rysują ale po prostu wymiana na nowy w razie uszkodzenia jest łatwa i relatywnie tania.
- Łatwiej się myje
- Jak będzie mniejsze zużycie to OK jak nie, to nie ma to dla mnie większego znaczenia - najważniejszy i tak jest styl jazdy i umiejętność odzyskiwania energii (na szczęście w Tesli jazda "jednym pedałem" jest na prawdę intuicyjnie prosta).

Samochód służy mi do dojazdu do pracy - lubię jednak mieć samochód który sprawia mi też trochę radości oprócz tego ze mnie przewozi z pkt. A do pkt.B. TMY taka jest - fajnie się jeździ, spoko wygląda :)

nabrU

Moderator