Tesla Model Y - gadżety

itguy

Posiadacz elektryka
Ja to jeszcze trzymam, bo aż tak często nie mam z tym styczności, ale te wyjmowanie zakupów to mnie trafia, ale z drugiej strony nie chce wyrzucać tej rolety, bo żona ma tendencję do trzymania różnych "dziadostw" w bagażniku, jakieś prace dzieci ze szkoły, bluza, kurtka, to, tamto, i ta roleta jednak zasłania bagażnik, a tak jakiś **uj podejdzie, zaświeci latarką przez szybę, coś tam zobaczy, i mi zbije szybę bo pomyśli, że coś cennego jest w bagażniku.
no tak ja nic nie worzę tam na codzień, ale to głównie moje auto więc mogę narzucić swój ornung w środku :) więc bagażnik jest pusty przeważnie :)
Ja myślę że ta roleta nie byłaby taka beznadziejna gdyby bagażnik był odrobinę głębszy, bo tak to ona praktycznie leży na zakupach/rzeczach. Skodzie miałem mega wygodnie zwijaną roletę ale też głęboki bagażnik i często wyjmowałem rzeczy bez jej zwijania, bo nie było takiej potrzeby, tutaj nie ma takiej opcji żeby coś wyjąć Dodatkowo jak chce się przewieźć się np wózek dla dziecka to roleta uniemożliwia nie jego włożenie, bo jest zwyczajnie za nisko.
Druga sprawa żeby dało się ją jakoś blokować w pozycji w górze, to pewnie byłaby do przekłnięcia.

ypl

Pionier e-mobilności
no tak ja nic nie worzę tam na codzień, ale to głównie moje auto więc mogę narzucić swój ornung w środku :) więc bagażnik jest pusty przeważnie :)
Ja myślę że ta roleta nie byłaby taka beznadziejna gdyby bagażnik był odrobinę głębszy, bo tak to ona praktycznie leży na zakupach/rzeczach. Skodzie miałem mega wygodnie zwijaną roletę ale też głęboki bagażnik i często wyjmowałem rzeczy bez jej zwijania, bo nie było takiej potrzeby, tutaj nie ma takiej opcji żeby coś wyjąć Dodatkowo jak chce się przewieźć się np wózek dla dziecka to roleta uniemożliwia nie jego włożenie, bo jest zwyczajnie za nisko.
Druga sprawa żeby dało się ją jakoś blokować w pozycji w górze, to pewnie byłaby do przekłnięcia.
Ja już różne rolety miałem w różnych autach ale ta jest niestety najgorsza. Nawet coś tak prostego mogli dać jak w czwórce beemce mieliśmy, czyli roleta była podczepiona na zaczepach do klapy bagażnika i jak się otwierała klapa to roleta szła do góry razem z nią.

itguy

Posiadacz elektryka
Ja już różne rolety miałem w różnych autach ale ta jest niestety najgorsza. Nawet coś tak prostego mogli dać jak w czwórce beemce mieliśmy, czyli roleta była podczepiona na zaczepach do klapy bagażnika i jak się otwierała klapa to roleta szła do góry razem z nią.
dokładnie, takie rozwiązanie funkcjonowało nawet w Tico LOL i się sprawdzało :D
no ale Tesla wciąż się uczy motoryzacji więc, może poprawią to w kolejnych iteracjach :)

Btw pytanie z innej beczki, czy ktoś wie czy gdzieś po za serwisem z którym nie ma kontaktu można zakupić docięte formatki ppf pod na tylne drzwi (te chroniące przed kamieniami)?
Mam umówiony serwis w ząbkach na poprawę (powietrze i syf pod spodem) tego ale szczerze jak mam tracić pół dnia na dojazd do nich i poprawę tego to sam sobie to wkleję w parę minut jak tylko uda mi się gdzieś taką folię zdobyć. Do modelu 3 widzę że jest całkiem sporo tego w necie, ale do Y nie znalazłem

ypl

Pionier e-mobilności
dokładnie, takie rozwiązanie funkcjonowało nawet w Tico LOL i się sprawdzało :D
no ale Tesla wciąż się uczy motoryzacji więc, może poprawią to w kolejnych iteracjach :)

Btw pytanie z innej beczki, czy ktoś wie czy gdzieś po za serwisem z którym nie ma kontaktu można zakupić docięte formatki ppf pod na tylne drzwi (te chroniące przed kamieniami)?
Mam umówiony serwis w ząbkach na poprawę (powietrze i syf pod spodem) tego ale szczerze jak mam tracić pół dnia na dojazd do nich i poprawę tego to sam sobie to wkleję w parę minut jak tylko uda mi się gdzieś taką folię zdobyć. Do modelu 3 widzę że jest całkiem sporo tego w necie, ale do Y nie znalazłem
Ja bym tego sam nie robił, jedź gdzieś gdzie robią detailing aut, i poproś żeby Ci docieli ppf i wkleili nowy w miejsce tych. Koszt powinien oscylować w okolicach 300-400 pln brutto z robocizną już.

itguy

Posiadacz elektryka
Ja bym tego sam nie robił, jedź gdzieś gdzie robią detailing aut, i poproś żeby Ci docieli ppf i wkleili nowy w miejsce tych. Koszt powinien oscylować w okolicach 300-400 pln brutto z robocizną już.
Tzn samo wklejenie jak się ma gotowa formatkę to naprawdę banał, trochę wody z płynem i zrobione. Ostatnio lampy oklejałem w inny aucie to poszło bardzo szybko. Tylko ładne docięcia foli w takim widocznym miejscu bez gotowej formatki i plotera to odrobinę schody. No nic jak nie znajdę gotowców to pewnie podjadę do serwisu, albo ewentualnie poszukam lokalnej firmy która to ogarnie

Vangass

Posiadacz elektryka
Dziś po (10 dniach!) przyszły szufladki/tacki do konsoli środkowej. Zamawiałem z tego linku:
https://www.aliexpress.com/item/1005004523384152.htm O dziwo przesyłkę przywiózł kurier DPD.
Przy pierwszym kontakcie nie mogę mieć zastrzeżeń co do jakości, wręcz przeciwnie, spokojnie mogę polecić sklep. Funkcjonalność rewelacja, moim zdaniem must have, inaczej drobiazgi walają się po konsoli i nic nie można znaleźć w tych głębokich schowkach.
Na zdjęciach ten flock miejscami wygląda na szary, w rzeczywistości jest czarny, tylko aparat przekłamuje, mało światła dzisiaj.
Możesz podać jakiś inny link (do sklepu a nie przedmiotu?) bo ten już przestał działać.
A chcę zamówić skoro polecasz :).

KrzysztofFly

Moderator

Pike

Zadomawiam się
Przyciemnione ppfem przednie lampy
Zamówione z ali? Jak Ci się to sprawdza? Też o tym myślałem, ale było sporo opinii, że spływa po deszczu, albo że nie idzie dobrze założyć, albo że bardzo przytłumiają światła

ypl

Pionier e-mobilności
Zamówione z ali? Jak Ci się to sprawdza? Też o tym myślałem, ale było sporo opinii, że spływa po deszczu, albo że nie idzie dobrze założyć, albo że bardzo przytłumiają światła
Ta jedna rzecz nie z Ali. Zdobione u chłopaka który mi myje auta, dobieraliśmy stopień przyciemnienia. Moim zdaniem, takie coś warto zrobić z kimś kto się tym zajmuje.