gim-kg
Pionier e-mobilności
Jeżeli pójdziesz do salonu to i tak wskażą i dostępny tam komputer abyś zamówił przez internet. Mogą ewentualnie pomoc w obsłudze strony. Linki polecające już nie działają, ale one nie dawały zniżek tylko możliwość bezpłatnego ładowania na superchargerach przez 1500 km. Żadnych rabatów nie dostaniesz. To nie diler. Kupujesz prosto od producenta I dostaniesz co jest na wyposażeniu. Żadnych gratisów czy nawet butelki wina przy odbiorze. Pracownik salonu jest „na pensji” nie ma prowizji od sprzedaży.Witam.
Przeglądałem właśnie konfigurator TMY..., jako że Enyaq oraz ID4 są bardzo drogie, wydała mi się to bardzo ciekawa opcja i jednak auto jakby fajniejsze, bardziej szlachetne i ciekawsze z tą całą polityką, aktualizacjami itd.
Mam pytanie, czy Teslę faktycznie zamawia się auto na stronie, czy jechać standardowo do salonu? Widziałem tutaj na forum też prośby o skorzystanie z linka polecającego, jak to właściwie się odbywa jeśli chodzi o ewentualne zamówienie?
Jak zdążyłem się zorientować zniżek nie ma, ale może zamawiając w salonie dostanie się jakieś dywaniki czy coś z doposażenia, np. hak? (mam bagażnik na rowery na hak więc by się przydał, jak również do przyczepki).
Druga sprawa, czy warto doposażać auto o tzw. rozszerzony autopilot? I czy faktycznie można to ewentualnie później dokupić poprzez aktualizację?
Mam też pytanie jakie są obecnie terminy, gdybym zamówił auto? Czy leasing załatwia się standardowo? Do tej pory korzystałem zawsze z Santander Leasing, ale widzę na stronie, że Tesla ma jakby swój leasing dostępny? Co lepsze?
I jeszcze ładowanie, mam w garażu gniazdo 3-fazowe i przyłącze w domu 17 kW (z racji pompy ciepła), dodatkowo w grudniu założyłem panele 16 kWp. Czy daje jakąś swoją tzw. "ładowarkę" do domu, czy trzeba coś jeszcze dokupić?
Sporo tego, jestem nowy na forum i całkiem nowy w temacie Tesli, z góry przepraszam za banalne pytania.![]()
Rozszerzony autopilot możesz dokupić w każdej chwili nawet po odbiorze auta. Samochód jest hardwarowo wyposażony we wszystko co trzeba w standardzie.
Tesla daje w standardzie jednofazowe EVSE, potocznie zwane ładowarką. Jeżeli w większości będziesz lądował w domu to polecam dla wygody i poprawy szybkości ładowaniu zakupić Wall Connector (Wallbox).
Nie przepraszaj za pytania. Każdy z nas zaczynał jak ty i teraz z miła chęcią dzielimy się doświadczeniem i pomagamy.
Polecam na początek filmiki z YouTube „bezszelestni.pl” z cyklu wychowanie elektromobilne. Jest tam w prosty sposób wytłumaczone wszystko odnośnie ładowania.