Tesla - polecany wallbox

tswiech

Fachowiec
Dzień dobry,

Jaki wallbox Waszym zdaniem warto kupić do nowej Tesli Model 3. Czy najlepiej kupić Tesla wall charger za ok. 2.300 zł wraz z autem, czy też warto zainwestować w rozwiązanie alternatywne?

STMS

Pionier e-mobilności
tesla - cena wygoda guziczek itd

mam też cegłę przenośną ale to potrzebne mi na mazurach jak jeżdżę - inaczej to zbędny gadżet w tych czasach bo awaryjnie ta 1 fazowa dawana z autem też pomoże

daniel

Señor Meme Officer
WC3 i nie kombinuj.
Jeśli nie masz innych wymagań, to tak.
Gdybym teraz kupował to chciałbym znaleźć coś czym da się sterować przez Modbus i ewentualnie z obsługą OCPP.
To drugie pewnie jeszcze długo nie będzie potrzebne w Polsce, ale Modbus by mi się przydał.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Tu nie chodzi o potrzebę a potencjalne możliwości integracji z PV i zarządzanie obciążeniem własnej sieci :)
Takie z OCPP to mogą robić. W dodatku możesz tym sterować nie tylko jakąś kolejną apką w telefonie.
A swoją 1 aplikacją stworzoną do sterowania wszystkim.
Ja mam awersje do miliona apek do wszystkiego. Jak zostanie 1 czy 2 to ok. Ale kiedy każde urządzenie ma inną to... mnie szlag trafia. Zona już w ogóle olewa jakiekolwiek sterowanie.

ggrz

Zadomawiam się
WC3 dobrze współpracuje z HomeAssistantem, do którego podłączone mam także zarówno auto jak i falowniki PV. Moc ładowania dobiera mi automat na podstawie chwilowej nadwyżki produkcji energii nad zużyciem domu.

miksell

Posiadacz elektryka
WC3 dobrze współpracuje z HomeAssistantem, do którego podłączone mam także zarówno auto jak i falowniki PV. Moc ładowania dobiera mi automat na podstawie chwilowej nadwyżki produkcji energii nad zużyciem domu.
Możesz coś więcej napisać o tym sterowaniu??

Grzesiek

Pionier e-mobilności
też jestem ciekaw czy pokazuje ile naładowano energii, jaki poziom jest baterii I czy rozróżnia podłączone auta innych marek też.
Bo te funkcje są w wallboxach z ocpp. I to mi się akurat podoba, bo można zrobić sobie wirtualny pod licznik dla różnych aut. Nie ważne jakiej marki.

ggrz

Zadomawiam się
Możesz coś więcej napisać o tym sterowaniu??
Ja używam HomeAssistanta do sterowania domem i do prezentacji danych z systemów domowych. Do tego w tle działa Node-RED (procesy, automatyzacja) i MQTT (wymiana danych z urządzeniami).

Z Teslą związane mam w sumie tylko dwie funkcje:
1. Jeśli lokalizacja Tesli wskazuje pozycję w pobliżu domu, WC ma status 'ładowanie' i Tesla ma status 'ładowanie', to prąd ładowania ograniczony jest do wartości, która daje na trzech fazach moc taką, jaka wychodzi z różnicy pomiędzy produkcją z falowników, a poborem całego domu (pomniejszone o moc raportowaną przez WC). Sprawdzane co 5 minut.

2. Jeśli lokalizacja Tesli wskazuje pozycję w pobliżu domu, a w samochodzie wybrany jest bieg D lub R, to otwiera bramę (o ile one już nie wskazuje pozycji otwartej). Dzięki temu, gdy wsiądę do samochodu i chcę ruszyć, to automatycznie otwiera mi bramę. Analogicznie, jeśli jadę w kierunku domu i znajdę się w określonym kwadracie w pobliżu domu, to brama również się otworzy.

Jeśli chodzi o sam WC3, to załączam screen z danymi, jakie trafiają do HA. Nie ma tam niestety numeru VIN auta (przynajmniej na razie). Trzeba by było zerknąć do dokumentacji samego API po stronie Tesli i zobaczyć, czy jest coś więcej.

1704824079508.png