Możesz coś więcej napisać o tym sterowaniu??
Ja używam HomeAssistanta do sterowania domem i do prezentacji danych z systemów domowych. Do tego w tle działa Node-RED (procesy, automatyzacja) i MQTT (wymiana danych z urządzeniami).
Z Teslą związane mam w sumie tylko dwie funkcje:
1. Jeśli lokalizacja Tesli wskazuje pozycję w pobliżu domu, WC ma status 'ładowanie' i Tesla ma status 'ładowanie', to prąd ładowania ograniczony jest do wartości, która daje na trzech fazach moc taką, jaka wychodzi z różnicy pomiędzy produkcją z falowników, a poborem całego domu (pomniejszone o moc raportowaną przez WC). Sprawdzane co 5 minut.
2. Jeśli lokalizacja Tesli wskazuje pozycję w pobliżu domu, a w samochodzie wybrany jest bieg D lub R, to otwiera bramę (o ile one już nie wskazuje pozycji otwartej). Dzięki temu, gdy wsiądę do samochodu i chcę ruszyć, to automatycznie otwiera mi bramę. Analogicznie, jeśli jadę w kierunku domu i znajdę się w określonym kwadracie w pobliżu domu, to brama również się otworzy.
Jeśli chodzi o sam WC3, to załączam screen z danymi, jakie trafiają do HA. Nie ma tam niestety numeru VIN auta (przynajmniej na razie). Trzeba by było zerknąć do dokumentacji samego API po stronie Tesli i zobaczyć, czy jest coś więcej.