Tesla usuwa ładowarkę mobilną ze standardowego wyposażenia modeli 3 i Y

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Jak się orientowałem rok temu to mało kto dodawał ładowarkę do samochodu - teraz Tesla wyrównała w dół.

W sumie to rozsądne, bo nikt nie porównuje tak dokładnie wyposażenia - a cenę - jak najbardziej.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Jak się orientowałem rok temu to mało kto dodawał ładowarkę do samochodu - teraz Tesla wyrównała w dół.

W sumie to rozsądne, bo nikt nie porównuje tak dokładnie wyposażenia - a cenę - jak najbardziej.
Tak, zobaczenie opcji "Przewód do ładowania" w konfiguratorze od razu zmniejszał moje zainteresowanie do danej marki. Niestety wygląda na to że teraz będzie tak wszędzie

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak, zobaczenie opcji "Przewód do ładowania" w konfiguratorze od razu zmniejszał moje zainteresowanie do danej marki. Niestety wygląda na to że teraz będzie tak wszędzie
Ładować tą ładowarką to lepiej sobie w łeb palnąć. Nawet za darmo to moja cierpliwość więcej kosztuje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Myślę że z max 10% korzysta z cegły. To zaśmiecanie garaży , bagażników itd ..
Jak za darmo to każdy bierze bo dają.Mam dwie szuflady ładowarek w tym dedykowane a i tak korzystam z mocniejszych niż firmowe dokupinych ekstra .
To jest jak z podparciem lędźwi ustawianym dla pasażera w TM3, boli jak zabierają ale u mnie nikt z tego nie korzystał i nie korzysta.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Przetestowałem czy działa, przez pierwsze 2000km woziłem dla własnego spokoju, że niby jak coś, to podepnę się do zwykłego gniazdka na 12 godzin i do ładowarki dojadę. W tej chwili już jedynie zajmuje miejsce w bagażniku, bo za leniwy jestem, żeby do piwnicy zanieść.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Odbierałem TM3 SR sob 29.06, zakup klepnięty 10dni wcześniej na inwentory
dostałem
kabel 1 fazowy ( potocznie zwany cegłą?).
kabel do ładowania z ładowarek publicznych jakby takowego nie było na publicznej i wyniosłem go do garażu, bo suc orleny i greenwaye mają swoje kable (ktoś korzysta z niego?)
3f niestety nie dali, a cały czas takim ładujemy, a że jest enyaq to na razie ładujemy tym kablem.

Rozumiem, że zabrali od lipca tę cegłę 1f i dają tylko ten kabel do ładowarek publicznych/komercyjnych (ten co ja wyniosłem do garażu)?

Michal

Moderator
Ja nigdy nie użyłem dołączonych ładowarek w żadnym z aut ale razem z pierwszym autem kupiłem ładowarkę 3 fazowa i jej używam kilka razy w roku u teściów i w Domu Malowanym w Bieszczadach.