Wszystkim Wam dziękuję za informację i pomoc.
Spadki napięcia - być może, ale WC to jedyne urządzenie podłączone za licznikiem. Zdaję sobie sprawę, że napięcie może być obniżone także przez inne urządzenia w "szerszej" sieci, ale przerwanie ładowania zawsze zdarza się jeden raz na cały cykl ładowania. Również o bardzo wczesnych godzinach porannych (Tesla ładuje się aby zakończyć ładowanie przed 6:00). O godzinie np. 4:50 nie spodziewałbym się skoków napięcia. Transformator jest w budynku, a przekroje kabli odpowiednie. Od przyłącza do WC mam kabel 5x6mm2.
Co do problemów z autem - dzieje się tak samo przy dwóch Teslach.
Poza powiadomieniem o przerwaniu ładowania (powiadomienie w aplikacji na telefonie), nie ma o tym śladów w komunikatach (alretach) w Wall Connectorze oraz w aucie.
Niestety, tam gdzie zamontowany jest WC nie mam opcji poprowadzenia WiFi. Użyłem WiFI tylko raz do konfiguracji (ciężko było złapać tam jakikolwiek sygnał...) i teraz WC zapamiętał tę sieć. Gdyby tylko można było przełączyć WiFi w DISABLED, sprawdziłbym jedną z możliwości rozwiązania problemu, o której pisali na innych forach (bezskuteczne łączenie się WC z siecią WiFi), ale nie ma (nie mogę znaleźć!?) takiej opcji w interfejsie web-owym Wall Connectora.
Racja, że to nie ma żadnego wpływu na czas ładowania. Można nawet wyłączyć powiadamianie przez auto o przerwaniu ładowania, ale jakoś mnie to uwiera

Najwyżej trzeba będzie zgłosić do serwisu...