Robią już, nawet w necie widziałem fotki, pierwszego wyprodukowanego egzemplarza, który został podpisany przez pracowników. Zresztą 31.01 ma być prezentacja w Ząbkach.
Myślę, że testowo produkowali różne kombinacje. Zauważ, że ten z podpisami ma koła 19".Ale mowa nie o Launch tylko LR AWD (na zdjęciach jest Dual Motor zamiast symbolu Launch)
Oby już w wersji XLRZresztą 31.01 ma być prezentacja w Ząbkach.
Z któregoś newsa na X ponoć zmniejszyli trunk by przygotować miejsce na indukcyjną ładowarkę.Tesla Juniper. Podobno bagażnik jest nieco mniejszy od poprzedniego modelu.
Na oko tego nie widać. Może zlikwidowali ten schowek w bagażniku za tylnymi oparciami ???
Opony wyglądają na naciągnięte tak samo. Tylko że mają rant ochronny.Ciekawe czy - nikt o tym nie pisze, a to istotny element eksploatacyjny - Juniper ma szersze opony czy raczej (wreszcie) węższe felgi? Obstawiam to ostatnie.
Felgi podziękują.
Dopóki nie będzie istotnie większej baterii, to te większe zasięgi WLTP są czystą iluzją.Dopiero teraz zauważyłem, że Tesla podaje zużycie WLTP dla wersji Launch 15.3 kWh/100 km. To jest o tyle ciekawe, że to wartość minimalnie niższa niż podawana dla starej wersji LR RWD, która na 19-tkach ma zasięg WLTP 600 km. Zresztą na 20-tkach stara LR RWD i Launch mają niemal równy zasięg WLTP - 565 vs 568 km.
To by oznaczało, że LR RWD może mieć zasięg WLTP na 19-tkach na poziomie... TM3 LR. A to już jest całkiem fajny wynik. Generalnie wydaje się, że poprawa zasięgu w Y po lifcie będzie istotniejsza niż w przypadku M3, z którego chyba już wiele nie dało się wycisnąć.
Na zasięg wpływa nie tylko wydajność napędu, aerodynamika. Ale też izolacja termiczna pojazdu. Straty na ogrzewaniu tez wpływają na wynik. Tu wszystko poprawili. Ale opony chyba maja najistotniejszy wpływ.Dopóki nie będzie istotnie większej baterii, to te większe zasięgi WLTP są czystą iluzją.