Tesla Y RWD Long Range

id34lny

Zadomawiam się
Garść informacji do zamówionej Y LR RWD, które znalazłem jeszcze w papierach: Rok produkcji 2024, masa własna 1884kg, DMS 2423kg, DMC zespołu 3923kg, maks. masa przyczepy 1600kg. Z fabryki w Berlinie. Jak odbiorę to dam znać i chętnie odpowiem na pytania. Jestem nowy w tym temacie więc wybaczcie jak będę amatorzył ;)

nabrU

Moderator
W tych papierach co dostałem to nic nie ma - natomiast na stronie zamawiając było / jest info, że jest to standardowe 4 lata/80tkm + 8lat/192tkm:

Mam wrażenie że to stare zapisy gwarancji nie obejmujące modeli LR RWD

Więc jak już gdzieś pisałem (na moim przykładzie) Y LR RWD pewnie pójdzie śladem 3 LR RWD jak uzupełnią zapisy gwarancji o nowy model.

1713442011051.png

Wszystko okaże się w apce jak odbierzesz samochód

id34lny

Zadomawiam się
Mam wrażenie że to stare zapisy gwarancji nie obejmujące modeli LR RWD

Więc jak już gdzieś pisałem (na moim przykładzie) Y LR RWD pewnie pójdzie śladem 3 LR RWD jak uzupełnią zapisy gwarancji o nowy model.

View attachment 17248

Wszystko okaże się w apce jak odbierzesz samochód
Pewnie tak, na razie jest też zamieszanie z ubezpieczeniem bo "nie mamy takiego modelu", cytując Misia: "Nie ma takiego miasta Londyn - Jest Lądek, Lądek Zdrój" ;)

nabrU

Moderator
Pewnie tak, na razie jest też zamieszanie z ubezpieczeniem bo "nie mamy takiego modelu", cytując Misia: "Nie ma takiego miasta Londyn - Jest Lądek, Lądek Zdrój" ;)

Ha, miałem to samo w UK. Ubezpieczyli jako LR AWD (więc zapłaciłem niestety większą składkę), a jak się pojawił w bazie danych ubezpieczyciela to zmienili w polisie i różnicę w składce zwrócili

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ha, miałem to samo w UK. Ubezpieczyli jako LR AWD (więc zapłaciłem niestety większą składkę), a jak się pojawił w bazie danych ubezpieczyciela to zmienili w polisie i różnicę w składce zwrócili
a tak z ciekawości nie żałujesz, że nie poczekałeś na 3 HL? jakie teraz widzisz plusy twojej decyzji ? bo pewnie będzie analogiczna sytuacja z Y

nabrU

Moderator
a tak z ciekawości nie żałujesz, że nie poczekałeś na 3 HL? jakie teraz widzisz plusy twojej decyzji ? bo pewnie będzie analogiczna sytuacja z Y

Kompletnie nie żałuję tej decyzji plus było kilka czynników, które miały na to wpływ:

1. Miałem ID.3 w wynajmie do końca września 2023, więc musiałem coś zakupić / wynająć do tego czasu.
2. TM3 LR RWD kupiłem 18 sierpnia ze zniżką 2500 funtów ze stocku (grantów na EV w UK nie ma) i w kredycie 0% bez wymogu żadnej wpłaty własnej (zakup na osobę prywatną) no i 500 funtów z polecenia. Słowem dobra oferta cenowa i kredytowa na koniec kwartału.
3. TM3 HL pojawił się w UK dopiero w styczniu 2024
4. Z HL chciałbym tylko mieć wentylowane siedzenia, inne zmiany jakoś mnie nie rajcują.
5. LR RWD jest jak dla mnie 'złotym środkiem'. Nie potrzebuję mocy 500KM, nie potrzebuję napędu na 4 koła (np. zimy w moim rejonie Anglii prawie nie ma, nie używa się opon zimowych itp) a zasięg mam największy (w teorii) ze wszystkich Tesli TM3 i TMY (pewnie innych też)
6. Można czekać w nieskończoność, na promocję, na lepszy model, na kolor itp. Ja po prostu 'pulled the trigger' i jeżdzę...