Tesla z mapami ABRP

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Chyba nikt jeszcze o tym nie pisał. Można do konta samochodu dopisać mapy ABRP. Podpięcie następuje z poziomu aplikacji. Aplikacja ma wtedy gdy korzystamy połączenie z samochodem, jego stanem baterii itp. Dzięki temu w trakcie zaplanowanej trasy na bieżąco kontroluje zużycie energii i modyfikuje miejsca ładowania. Korzystanie z ABRP jest o tyle korzystne, że prócz SuC, które można oznaczyć jako preferowane, bierze pod uwagę szybkie ładowarki wszystkich innych sieci gdy tych pierwszych brakuje, lub są oddalone od trasy.
Oczywiście korzystanie z ABRP następuje poprzez tablet w Tesli.

Attachments

• Schowek01.jpg
    Schowek01.jpg
    59,8 KB · Liczba wyświetleń: 60

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Tego mi brakowało ! Jak się podpiąć dokładnie ?
W opcji samochód, w ABRP będzie ikona służąca podpięciu do Tesli, a po tym masz już wszystko co potrzebne do planowania. W Samochodzie na tablecie, w przeglądarce wyszukujesz ABRP, logujesz i to wszystko

Attachments

• Schowek01.jpg
    Schowek01.jpg
    235,2 KB · Liczba wyświetleń: 113

Jaceq

Pionier e-mobilności
Chyba nikt jeszcze o tym nie pisał. Można do konta samochodu dopisać mapy ABRP. Podpięcie następuje z poziomu aplikacji. Aplikacja ma wtedy gdy korzystamy połączenie z samochodem, jego stanem baterii itp. Dzięki temu w trakcie zaplanowanej trasy na bieżąco kontroluje zużycie energii i modyfikuje miejsca ładowania. Korzystanie z ABRP jest o tyle korzystne, że prócz SuC, które można oznaczyć jako preferowane, bierze pod uwagę szybkie ładowarki wszystkich innych sieci gdy tych pierwszych brakuje, lub są oddalone od trasy.
Oczywiście korzystanie z ABRP następuje poprzez tablet w Tesli.
Dodam, że jeśli się wykupi Premium ABRP jest jeszcze fajniejsze. Wówczas aplikacja bierze pod uwagę również warunki pogodowe, dane o ruchu drogowym w czasie rzeczywistym oraz dostępność ładowarek (działa m.in. dla GreenWay). Oraz mamy dostępną wersję na Apple Watch i CarPlay / Android Auto. Wszystko to za 5 EUR / mies. Jeśli ktoś dużo jeździ to moim zdaniem warto. Wystawiają normalnie fakturę EU bez VAT - wówczas jest to 4,07 EUR netto :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam podpietycch kilka samochodów i wszystko działa. Obecnie już jest sporo) adowarek i ABRP używam sporadycznie. Nie mniej to fajna aplikacja. I dla Leafa też

Last edited:

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Jak korzystacie już od jakieś czasu po podpowiedzcie gdzie pyknąć, aby mapa ustawiała się górą do kierunku jazdy, bo mam chyba kierunek ustawienia północ i mnie to wk... Nigdzie nie mogę znaleźć ikony do zmiany.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Jak korzystacie już od jakieś czasu po podpowiedzcie gdzie pyknąć, aby mapa ustawiała się górą do kierunku jazdy, bo mam chyba kierunek ustawienia północ i mnie to wk... Nigdzie nie mogę znaleźć ikony do zmiany.
Robisz to w trybie nawigacji. Na dole masz "pokaż więcej" tam wchodzisz w symbol z okiem (tryb) i odznaczasz "Północ" :) Poniżej screen-y.
Zrzut ekranu 2024-01-18 o 19.26.13.png
Zrzut ekranu 2024-01-18 o 19.26.27.png
Zrzut ekranu 2024-01-18 o 19.26.40.png

prebek

Posiadacz elektryka
Próbowałem ABRP i napisało, że bez pakietu premium, nie zadziała w Apple Car.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Próbowałem ABRP i napisało, że bez pakietu premium, nie zadziała w Apple Car.
Zgadza się, to jest funkcjonalność Premium. Z kodem Bjorna masz 30 dni gratis na testowanie: Referral Bjorna do ABRP . Jeśli dużo jeździsz to te 5 EUR miesięcznie tragedii nie robi..