Teslafi i inne loggery

slaveq

Pionier e-mobilności
Ciekawi mnie po co chcesz swarma. Czy nie jest wystarczające postawić dockera na jednym pi? Czy to nie strzelanie z armaty do wróbla? Jak dużą pamięć planujesz przeznaczyć na dane?
A to jest dłuższa historia. Obecnie mam jednego rpi 3b+ na którym między innymi stoi pihole i kilka innych usług, narobiło się tego tyle, że chce to jakoś uporządkować i dlatego swarm na dwóch połączonych urzadzeniach. Chce jeszcze w najbliższym czasie zainstalować zeeka do stałego monitorowania sieci. Mam sporo urządzeń iot którym niespecjalnie ufam dlatego np. Wywaliłem je do izolowanych vlanow i staram się maksymalnie ich ruch monitorować. Ale tak ten swarm może być strzelaniem z armaty do wróbla, mimo to traktuje to bardziej jako zabawę i naukę.

Jeszcze bardzo mi zależy na zrownolegleniu tych usług bo kiedyś np. Spaliła mi się karta sd na której stał pihole i żona zaczęła zrzędzić. że nie ma internetu a ja musiałem wszystko na szybko z backupow przywracać :).

poochaty

Posiadacz elektryka
Ja mam rapsbery 4 z home assistant, który m.in. zbiera dane z Tesla, a poza tym steruje też światłami, ogrzewaniem, brama garażową itp. ;)
Ile danych z auta masz w homeassistant? Masz analizy przejazdów, efektywność i takie tam bzdury? Pytam z ciekawości.

poochaty

Posiadacz elektryka
Fajnie się Was czyta. 🤗
Nie bardzo rozumiem jak to działa, ale ta rozmowa brzmi fajnie.🤔👍
Możecie laikowi przybliżyć te koncepcje mówiąc w trochę mniej kosmicznym języku. 🙏
Pozdrawiam serdecznie.
Można kupić taki minikomputer wielkości karty kredytowej, który się nazywa raspberry pi. Na nim można zainstalować różne programy np do zarządzania inteligentnym domem, albo zarządzania statystykami tesli albo setki innych. Jeśli nigdy się nie bawiłeś w informatykę, linuxa, zarządzaniem poprzez konsolę, może Ci być trudno. Wszystko jest jednak dla ludzi. Chyba najprostrzy poradnik jaki widziałem w sieci dla np TeslaMate (zarządzanie Teslą) jest tu. https://www.teslaev.co.uk/how-to-install-teslamate-on-a-raspberry-pi-without-using-a-monitor/ Zobacz. Jeśli Cię nie przerazi to fajnie zacząć nową przygodę.

slaveq

Pionier e-mobilności
Można kupić taki minikomputer wielkości karty kredytowej, który się nazywa raspberry pi. Na nim można zainstalować różne programy np do zarządzania inteligentnym domem, albo zarządzania statystykami tesli albo setki innych. Jeśli nigdy się nie bawiłeś w informatykę, linuxa, zarządzaniem poprzez konsolę, może Ci być trudno. Wszystko jest jednak dla ludzi. Chyba najprostrzy poradnik jaki widziałem w sieci dla np TeslaMate (zarządzanie Teslą) jest tu. https://www.teslaev.co.uk/how-to-install-teslamate-on-a-raspberry-pi-without-using-a-monitor/ Zobacz. Jeśli Cię nie przerazi to fajnie zacząć nową przygodę.
Dodam jeszcze, że to w zasadzie jedyne rozsądne dla mnie rozwiązanie bo przechowujesz dane o swoim samochodzie na swoim sprzęcie czyli nie pojawia się żaden pośrednik który te dane może użyć w celach do tego nie przeznaczonych i jeszcze może sobie kazać za to płacić.

Michal

Moderator
Ile danych z auta masz w homeassistant? Masz analizy przejazdów, efektywność i takie tam bzdury? Pytam z ciekawości.
Nie zaglądałem tam dawno ale widzę, że się wywaliło zbieranie, chyba przez zmianę metody autentyfikacji - więc już dobre 2 miesiące temu.
Michałem tam dane jedynie liczbowe i typu włącz/wyłącz albo lokalizacja - to co można pobierać z auta. Efektywność to tylko (przejechane km / utracony zasięg w km), więc nawet jak tego nie ma to bardzo łatwo powinno da się coś takiego dorobić - nic obecnie nie widzę ;)
Nie sprawdzałem też do dziś jaki jest okres zbierania danych i widzę, że domyślnie miesiąc, więc ogólnie to zgubiłem całość :p ale z tego co czytam łatwo da się dodać odkładanie danych do bazy i grafanę - kiedyś to dodam... Jak już znajdę czas, żeby poprawić autentyfikację :)
Mam trochę rzeczy w kolejce, a za mało czasu :)
Z ciekawszych możliwości - odpowiednik home link - automatyczne otwieranie bramy wjazdowej i garażowej na podstawie lokalizacji auta na bazie HA i przekaźnika wifi "shelly 1". Przekaźnik już mam zamontowany, teraz muszę kiedyś usiąść i napisać/wyklikać automatykę do tego.
Oczywiście w planie mam również monitoring produkcji PV, zużycia energii przez różne komponenty w domu (pompa ciepła, auto, ...)
Jak to mówi mój ojciec - jak się dwie niedziele zejdą do kupy, to może się uda ;)

Wyjaśnienie - Home Assistant (HA), to taki system do home automation (automatyki domu), który pozwala robić naprawdę wiele i ma możliwość łatwego podłączania urządzeń wielu różnych producentów.

[edit] nie wiem czy nie będę się musiał przesiąść na OpenHAB (bliźniaczy konkurencyjny system), bo z tego co widzę HA nie ma już wspieranej integracji z Tesla, a to trochę słabe :/
Tutaj opis integracji z OpenHAB (jest też lista kontrolek i pobieranych danych): https://www.openhab.org/addons/bindings/tesla/

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Czyli to coś w rodzaju HomeKit Appla, ale na lokalnym serwerze (rapsberryPi) z możliwością integracji np. z Teslą?
Zainteresowało mnie to, poczytam i może spróbuję. Lubię nowe technologie i nowe wyzwania (mimo wieku 😉).
A gdzie kupić taki minikomputer?

poochaty

Posiadacz elektryka
Czyli to coś w rodzaju HomeKit Appla, ale na lokalnym serwerze (rapsberryPi) z możliwością integracji np. z Teslą?
Zainteresowało mnie to, poczytam i może spróbuję. Lubię nowe technologie i nowe wyzwania (mimo wieku 😉).
A gdzie kupić taki minikomputer?
Wystarczy Ci model 3B. Dodatkowo potrzebujesz kartę pamięci i zasilacz. Powodzenia!

Michal

Moderator
Tutaj jakieś proste wprowadzenie w temat (głównie jak zainstalować HA na rapsbery pie):
, przy czym też trochę skomplikowane wydaje się samo podłączanie sonoff-a (stycznik 240V sterowany przez wifi). Ja używam Shelly 1 - tam jest dużo łatwiej, bo nie trzeba zmieniać systemu (fleshować) i HA ma po prostu integrację z nimi - do tego stopnia łatwiej, że jak podłączysz shelly 1 do swojej sieci domowej wifi (łącząc się do hotspota, który shelly 1 udostępnia telefonem i wprowadzając ssid i hasło), to HA sam znajduje nowy stycznik i proponuje podłączenie.
Oczywiście, żeby poszukać jak podłączyć shelly do HA, trzeba w Youtube poszukać "home assistant shelly", tutaj jakiś w miarę sensowny (niestety dość długi) filmik o tym:

UWAGA - wygląda na to, że HA nie oferuje od jakiegoś czasu wsparcia dla integracji z Tesla, co moim zdaniem przekreśla go do "naszych" zastosowań - niestety nie mogą sobie chyba poradzić z 2FA :/

Last edited: