adamq

Fachowiec
Jak dla mnie najlepiej byłoby zrobić gotowy obraz systemu dla osób mniej wtajemniczonych. Niestety ja aktualnie nie mam pod ręką żadnego RPi 4 ani RPi 5.

Docelowo pewnie skuszę się na uruchomienie TeslaMate pod HA. Jak to zrobię to dam info - na razie Highland czeka jeszcze w Koper :)

dawidgora

Posiadacz elektryka
Dodatkowa rada:
jak nie wchodzi w poleceniach składnia "docker-compose" to probuj "docker compose". Oczywiście chodzi o strukture komendy w terminalu a nie o zmiane nazwy pliku yml (docker-compose.yml)

Teraz jak się instaluje Dockera, to z automatu mamy już docker compose V2, czyli właśnie ze składnią `docker compose` zamiast `docker-compose`. Podkreślam: docker compose nie trzeba instalować osobno.

dawidgora

Posiadacz elektryka
Instrukcja, która nie gwarantuje, że działa bo piszę ją na sucho.

Założenia:
- czysty system na Raspberry - 32-bit Raspberry Pi OS Bookworm 12 (stable)
- brak zainstalowanego już Dockera - jeśli były już próby, które zakończyły się niepowodzeniem to można odinstalować za pomocą:

Bash:
for pkg in docker.io docker-doc docker-compose podman-docker containerd runc; do sudo apt-get remove $pkg; done

1. Instalacja Dockera na raspberry PI​

Bash:
sudo apt-get update
Bash:
sudo apt-get install ca-certificates curl
Bash:
sudo install -m 0755 -d /etc/apt/keyrings
Bash:
sudo curl -fsSL https://download.docker.com/linux/raspbian/gpg -o /etc/apt/keyrings/docker.asc
Bash:
sudo chmod a+r /etc/apt/keyrings/docker.asc
Bash:
echo \
  "deb [arch=$(dpkg --print-architecture) signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.asc] https://download.docker.com/linux/raspbian \
  $(. /etc/os-release && echo "$VERSION_CODENAME") stable" | \
  sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list > /dev/null
sudo apt-get update
Bash:
sudo apt-get install docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker-buildx-plugin docker-compose-plugin

Sprawdzamy czy docekr działa:
Bash:
sudo docker run hello-world

Dodajemy użytkownika do grupy docker, żeby nie trzeba było używać sudo
Bash:
sudo usermod -aG docker $USER

Po dodaniu do grupy, trzeba wyjść z shella i połączyć się ponownie. Wtedy możemy sprawdzić czy działa bez sudo
Bash:
docker run hello-world

Potem według instrukcji z teslamate: https://docs.teslamate.org/docs/installation/docker

Jak ktoś potrzebuję, mogę rozpisać dokładniej

refi1234

Posiadacz elektryka
Teraz jak się instaluje Dockera, to z automatu mamy już docker compose V2, czyli właśnie ze składnią `docker compose` zamiast `docker-compose`. Podkreślam: docker compose nie trzeba instalować osobno.

Jasne, ale zwróc uwage że we wskazanym na forum tutorialu uzywana jest w poleceniach składnia v1 stad moja uwaga.

Sam na tym właśnie poległem nim sie zorientowałem.

Last edited:

dawidgora

Posiadacz elektryka
Jasne, ale zwróc uwage że we wskazanym na forum tutorialu uzywana jest w poleceniach składnia v1 stad moja uwaga.

Sam na tym właśnie poległem nim sie zorientowałem.
Wystarczy użyć tych samych poleceń, tylko bez myślnika.

adamq

Fachowiec
Jak dla mnie najlepiej byłoby zrobić gotowy obraz systemu dla osób mniej wtajemniczonych. Niestety ja aktualnie nie mam pod ręką żadnego RPi 4 ani RPi 5.

Docelowo pewnie skuszę się na uruchomienie TeslaMate pod HA. Jak to zrobię to dam info - na razie Highland czeka jeszcze w Koper :)
Mały update dla zainteresowanych - zainstalowałem TeslaMate na HA i połączyłem z kontem Tesli. Czekam teraz na auto.

Kszychu

Pionier e-mobilności

Addon do HA jest trochę upierdliwy w konfiguracji, ale do ogarnięcia

gkas

Zadomawiam się
Po ciężkich bojach od wczoraj. Pokazuje mi coś takiego. Auto poza moim zasięgiem, dopiero w sobotę do odbioru. Jeszcze nie ogarniam tego Grafana.

Attachments

• 29-02-2024 15-05-49.jpg
    29-02-2024 15-05-49.jpg
    49,8 KB · Liczba wyświetleń: 10

inter

Pionier e-mobilności
Po ciężkich bojach od wczoraj. Pokazuje mi coś takiego. Auto poza moim zasięgiem, dopiero w sobotę do odbioru. Jeszcze nie ogarniam tego Grafana.
Pokaże sie jak auto dopiszą do konta, jako odebrane.
Na górze masz Dashbord i wybór statystyk.