Mam pytanie:
Czy ktoś z użytkowników Tesli ma bądź miał jakiegoś BEV marki VW. Na niemieckich stronach znalazłem info iz do marki VW jest cos podobnego jak teslamate, nazywa się VWsFriend (pobierając dane poprzez We Connect) i także bazuje na grafanie jako wizualizacji.
Potrzebował bym zainstalować koledze ale mam kilka pytań.
Wymagania wg opisu to:
- Komputer działający całą dobę (np. Raspberry Pi)
- Dostęp do WeConnect
- Pewna znajomość komputerów (musisz uruchomić na swoim komputerze oprogramowanie do wirtualizacji „Docker”)
czyli podobnie jak w teslamate.
View attachment 15857
Docker służy do konteneryzacji, a nie wirtualizacji. Takie małe sprostowanie związane ze zboczeniem zawodowym![]()
A nie da się tego załatwić przez Tronity. Jak miałem ID.3 to z tego korzystałem (muszę się w sumie od nich 'wypisać')
![]()
TRONITY – Dein Auto. Deine Daten.
Erlebe die neue E-Mobilität: Lade- und Kostenübersicht, Fahrtenbuch und jede Menge zusätzliche Insights zu Deinem E-Auto. Alles in nur einer App.www.tronity.io
Tessie - u mnie to samo, porazka. Pisza, ze znany bug po stronie tesli i czekaja na fixa.Update po weekendzie testów:
TeslaMate nadal działa perfekcyjnie (na latest z listopada, nie żadne buildy PR-owe)
Tessie NIE działa (po autentykacji działa jakiś czas, twierdzi, że używa next-gen API a potem dostaje maila że nie działa). Nie wspiera też streamingu, więc max rozdzielczość danych to te ~10s.
Przyszłościowo myślę, że i tak jeszcze się Tessie przyda, ale obecnie dla starej S-ki - żółta, jak nie czerwona kartka.
TeslaMate rozdzielczość zależy od humorku, ale jak streaming zadziała to jest co 1s.
Ticket na teslowym GitHubie otwarty trzy tygodnie temu, niewiele się dzieje.Tessie - u mnie to samo, porazka. Pisza, ze znany bug po stronie tesli i czekaja na fixa.
Dla mnie niestety nie ma alternatywy, bo zalezy mi na integracji z Alexa