refi1234

Posiadacz elektryka
Właśnie dlatego potrzebuje pomocy ponieważ tego nie używam i nie znam niuansów. We Connect to tylko apka którą podobno zastępuje się teraz apką Volkswagen czy tez myVW. Nie chodzi o apke a raczej o dostęp do możliwości pobierania danych potrzebny do uruchomienia malinki z softem VWsFriend.

dawidgora

Posiadacz elektryka
Mam pytanie:
Czy ktoś z użytkowników Tesli ma bądź miał jakiegoś BEV marki VW. Na niemieckich stronach znalazłem info iz do marki VW jest cos podobnego jak teslamate, nazywa się VWsFriend (pobierając dane poprzez We Connect) i także bazuje na grafanie jako wizualizacji.

Potrzebował bym zainstalować koledze ale mam kilka pytań.

Wymagania wg opisu to:
- Komputer działający całą dobę (np. Raspberry Pi)
- Dostęp do WeConnect
- Pewna znajomość komputerów (musisz uruchomić na swoim komputerze oprogramowanie do wirtualizacji „Docker”)
czyli podobnie jak w teslamate.

View attachment 15857

Docker służy do konteneryzacji, a nie wirtualizacji. Takie małe sprostowanie związane ze zboczeniem zawodowym :p

Last edited:

refi1234

Posiadacz elektryka
Docker służy do konteneryzacji, a nie wirtualizacji. Takie małe sprostowanie związane ze zboczeniem zawodowym :p

:)
dlatego wpisałem "wg opisu" jako że to nie mój opis.

Oczywiście żeby nie było prosto musi być tam także docker compose w wersji v2 i najlepiej jeszcze (choc nie jako must be) portainer io.

nabrU

Moderator
A nie da się tego załatwić przez Tronity. Jak miałem ID.3 to z tego korzystałem (muszę się w sumie od nich 'wypisać' ;))

refi1234

Posiadacz elektryka
A nie da się tego załatwić przez Tronity. Jak miałem ID.3 to z tego korzystałem (muszę się w sumie od nich 'wypisać' ;))

1/ Tronity jest płatne - na abo.
2/ Dane sa na zewnętrznych serwerach (mających Twój klucz).
3/ Ilośc danych jest znacznie mniejsza niż w VWsFriend i ...
4/ Możliwość wykorzystania wyłącznie na kontach TRONITY zarejestrowanych w Niemczech (aj sorki, to chodzi o ich tzw. Gutschein).
5/ Ocena apki na Google Play = 2.3

Last edited:

kaziwich

Posiadacz elektryka
Update po weekendzie testów:
TeslaMate nadal działa perfekcyjnie (na latest z listopada, nie żadne buildy PR-owe)
Tessie NIE działa (po autentykacji działa jakiś czas, twierdzi, że używa next-gen API a potem dostaje maila że nie działa). Nie wspiera też streamingu, więc max rozdzielczość danych to te ~10s.
Przyszłościowo myślę, że i tak jeszcze się Tessie przyda, ale obecnie dla starej S-ki - żółta, jak nie czerwona kartka.

TeslaMate rozdzielczość zależy od humorku, ale jak streaming zadziała to jest co 1s.
Tessie - u mnie to samo, porazka. Pisza, ze znany bug po stronie tesli i czekaja na fixa.
Dla mnie niestety nie ma alternatywy, bo zalezy mi na integracji z Alexa

marco_25

Posiadacz elektryka
Ją polecam teslafi. Może i nie ma aplikacji na smartfona ale jeszcze nigdy nie było przerw w rejestracji jakie miałem parokrotnie w tessie. Nie jest też takie cukierkowe. Jak ktoś chce mieć fajny dziennik użytkowania samochodu to narzędzie proste i tanie.
Dodatkowo info o zmianie planowanej przez Teslę przekazane z wyprzedzeniem, przelogowanie na konto samochodu i brak problemów. Z upływem czasu hołduje zasadzie zarabiaj i daj zarobić innym a czas wolny wykorzystaj dla siebie i bliskich.

bte

Zadomawiam się
Tessie - u mnie to samo, porazka. Pisza, ze znany bug po stronie tesli i czekaja na fixa.
Dla mnie niestety nie ma alternatywy, bo zalezy mi na integracji z Alexa
Ticket na teslowym GitHubie otwarty trzy tygodnie temu, niewiele się dzieje.

bte

Zadomawiam się
Podobno Tesla wypuściła właśnie aktualizację, która - być może - rozwiąże problem. Informacja sprzed chwili, od dewelopera Tessie.