refi1234

Posiadacz elektryka
Niestety Teslamate już nie spoko :(. W styczniu Tesla wyłączyło dotychczasowe API. Póki nie resetujesz usługi Teslamate to jeszcze będzie czytać dane, w przeciwnym przypadku nie zautoryzuje się. Zachęcam do przeczytania: https://github.com/teslamate-org/teslamate/issues/3629

Potwierdzam,
zrobilem nowa instalację z zaktualizowaną Postgre v15, najnowszą Teslamate 1.28.2 i ...dupa
Grafana jest pusta, nie odbiera danych. Nie laczy sie z kontem pojazdu, a przy pierwszym logowaniu do teslamate i wbiciu tokenow nie ma tego ekranu z danymi, a tylko jego gorna czesc (zielony pasek z info o podlaczeniu).

tesla auth7.7.jpg
...więc zainwestowałem w malinke i cały dzień ciężkiej roboty (obecne instalacje teslamate to ze wzgledu na zmiany w repozytoriach, w wersjach docker i docker compose to istny horror) a inwestycje szlag trafił :)

2024-01-26 19:14:15.581 [warning] TeslaApi.Error / %{"error" => "Endpoint is only available on fleetapi. Visit https://developer.tesla.com/docs for more info", "error_description" => "", "response" => nil}
2024-01-26 19:14:15.581 [warning] Could not get vehicles: :unknown

;)

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
No właśnie dlatego sam już nic nie stawiam, tylko gotowe usługi którymi nie trzeba sie zjamować. teslafi kosztuje rocznie mniej niż kosztowałoby mnie czasu postawienie Teslamate a do tego hosting i utrzymanie

nabrU

Moderator
Teslafi kosztuje rocznie mniej niż kosztowałoby mnie czasu postawienie Teslamate a do tego hosting i utrzymanie

Dokładnie mam takie samo podejście. Napisali ostatnio (po zmianach Tesli) aby wejść na stronkę i udzielić zgód od nowa, co uczyniłem. Trwało 2 minuty i serwis nadal działa bez zająknięcia. (y)

refi1234

Posiadacz elektryka
..więc zainwestowałem w malinke i cały dzień ciężkiej roboty (obecne instalacje teslamate to ze wzgledu na zmiany w repozytoriach, w wersjach docker i docker compose to istny horror) a inwestycje szlag trafił :)

Ha, i haha (podwojne, jak w filmie)
Jednak nie była to nietrafiona inwestycja ...
Działa :)

1.jpeg

Jednak rodzice mieli kiedys racje aby uczyc sie jezykow. I to nie tylko tych mowionych. te od programowania tez trzeba choc minimalnie ogarniac - przydaje sie.

Info dla uzytkownikow Teslamate.
Pod konies 2023 a moze na poczatku 2024 Tesla wylaczyla tzw. API endpoint (uzytkownika), oraz uruchomiła fleet API (pewnie ze wzgledu na rozwoj aplikacji zewnetrznych firm).
Finalnie, nikt kto instalowal po tym czasie Teslamate (a raczej dodawal nowe auto do bazy) nie mogl tego zrobic i teslamate nie pobierala danych.

Ci ktorzy maja chodzace teslamate widza swoje dane ale:
- gdy zrestartuja teslamate moga nowo-dodawanych juz nie widziec lub
- beda mieli przerwy w dzialaniu teslamate (nie sa raportowane czesciowo dane i sa dziury w statystykach) poniewaz wprowadzono limit danych (max ilosc zapytan, max ilosc procesow, itd) i gdy go przekroczysz to klops (dziwne czesciowe dziury w statystykach), oczywiscie limity dotycza tylko starego tzw. API endpoint (uzytkownika).

Rozwiazaniem jest przejscie na fleet API i zarejestrowanie komercyjnego konta dla developerow (co zrobilo pewnie teslafi dla swoich userow) lub ... modyfikacje teslamate.

Ale, open source ma to do siebie ze zawsze jest ktos kto moze to naprawic. I z pomocy takich ktosiow warto skorzystac. Wlasnie wiec podmienilem teslamate na nowe testowe repo (nie wersje latest), zrestartowałem dockera i ... działa. Działa w chwili obecnej na pewno na 1 auto, nie mam jak sprawdzic gdy ktos ma wiecej aut lub urzadzen podpietych do teslamate. I działa na sofcie 2023.44.30.9 !

Last edited:

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Ha, i haha (podwojne, jak w filmie)
Jednak nie była to nietrafiona inwestycja ...
Działa :)

View attachment 15796

Jednak rodzice mieli kiedys racje aby uczyc sie jezykow. I to nie tylko tych mowionych. te od programowania tez trzeba choc minimalnie ogarniac - przydaje sie.

Info dla uzytkownikow Teslamate.
Pod konies 2023 a moze na poczatku 2024 Tesla wylaczyla tzw. API endpoint (uzytkownika), oraz uruchomiła fleet API (pewnie ze wzgledu na rozwoj aplikacji zewnetrznych firm).
Finalnie, nikt kto instalowal po tym czasie Teslamate (a raczej dodawal nowe auto do bazy) nie mogl tego zrobic i teslamate nie pobierala danych.

Ci ktorzy maja chodzace teslamate widza swoje dane ale:
- gdy zrestartuja teslamate moga nowo-dodawanych juz nie widziec lub
- beda mieli przerwy w dzialaniu teslamate (nie sa raportowane czesciowo dane i sa dziury w statystykach) poniewaz wprowadzono limit danych (max ilosc zapytan, max ilosc procesow, itd) i gdy go przekroczysz to klops (dziwne czesciowe dziury w statystykach), oczywiscie limity dotycza tylko starego tzw. API endpoint (uzytkownika).

Rozwiazaniem jest przejscie na fleet API i zarejestrowanie komercyjnego konta dla developerow (co zrobilo pewnie teslafi dla swoich userow).

Ale, open source ma to do siebie ze zawsze jest ktos kto moze to naprawic. I z pomocy takich ktosiow warto skorzystac. Wlasnie wiec podmienilem teslamate na nowe testowe repo (nie wersje latest), zrestartowałem dockera i ... działa. Działa w chwili obecnej na pewno na 1 auto, nie mam jak sprawdzic gdy ktos ma wiecej aut lub urzadzen podpietych do teslamate. I działa na sofcie 2023.44.30.9 !
Ja nic z tego nie rozumiem…
Tzn nie wiem dlaczego działa u mnie stabilnie bez zarzutów, nawet po restarcie/przeniesieniu docketa w tym tygodniu
Mam dwa Yki z 2023.44.30.9
Oba działają Real-time bez przerw w logowaniu

Attachments

• IMG_8216.jpg
    IMG_8216.jpg
    62,2 KB · Liczba wyświetleń: 13

refi1234

Posiadacz elektryka
Prawdopodobnie:

1/ Masz w bazie dodane juz auto (nawet ja przenoszac) i nie dodawales go na nowo wiec jest car id juz uzywane

2/ Uzywales teslamate nie przekraczajac limitow wyznaczonych przez Tesle.

3/ Chyba raczej nie chodzi o (widoczne na wykresie) przerwy w logowaniu bo tych przerw nie bedzie - tylko czesc danych nie bedzie odbieranych - wiec pojawia sie bledy w danych np. przejechales faktycznie 50 km a widzisz trase 35 km.

4/ Dla tych co uzywali juz stare API problem moze zaistniec w styczniu - wiec moze jestes jeszcze tylko chwilowo przed problemem :)

i jeszcze to

UPDATE 2023-11-24

Tesla have announced that the old API will stop working on vehicles as follows:

• November 2023 -newly delivered vehicles will only support the new API
  • Nov - Dec 2023 - the old API will stop working on existing vehicles that have not used the old API in the preceding 30 days
  • January 2024 - the old API will stop working on all vehicles

Last edited:
Update po weekendzie testów:
TeslaMate nadal działa perfekcyjnie (na latest z listopada, nie żadne buildy PR-owe)
Tessie NIE działa (po autentykacji działa jakiś czas, twierdzi, że używa next-gen API a potem dostaje maila że nie działa). Nie wspiera też streamingu, więc max rozdzielczość danych to te ~10s.
Przyszłościowo myślę, że i tak jeszcze się Tessie przyda, ale obecnie dla starej S-ki - żółta, jak nie czerwona kartka.

TeslaMate rozdzielczość zależy od humorku, ale jak streaming zadziała to jest co 1s.

refi1234

Posiadacz elektryka
Mam pytanie:
Czy ktoś z użytkowników Tesli ma bądź miał jakiegoś BEV marki VW. Na niemieckich stronach znalazłem info iz do marki VW jest cos podobnego jak teslamate, nazywa się VWsFriend (pobierając dane poprzez We Connect) i także bazuje na grafanie jako wizualizacji.

Potrzebował bym zainstalować koledze ale mam kilka pytań.

Wymagania wg opisu to:
- Komputer działający całą dobę (np. Raspberry Pi)
- Dostęp do WeConnect
- Pewna znajomość komputerów (musisz uruchomić na swoim komputerze oprogramowanie do wirtualizacji „Docker”)
czyli podobnie jak w teslamate.

teaser.gif

Last edited: