pmlody

Pionier e-mobilności
Teslamate już nie spoko :(. W styczniu Tesla wyłączyło dotychczasowe API. Póki nie resetujesz usługi Teslamate to jeszcze będzie czytać dane, w przeciwnym przypadku nie zautoryzuje się. Zachęcam do przeczytania: https://github.com/teslamate-org/teslamate/issues/3629
Nastraszyłeś i przenoszę się właśnie na teslalogger. Trochę to zejdzie, pierwsza tabela do migracji po 2 latach i 45kkm ma 8mln wpisów, a tabel jest chyba 8 :/

Nastraszyłeś i przenoszę się właśnie na teslalogger. Trochę to zejdzie, pierwsza tabela do migracji po 2 latach i 45kkm ma 8mln wpisów, a tabel jest chyba 8 :/
Ej bracie, opanuj się xD Myślisz, że teslalogger to niby z jakiego API korzysta? xDDD Jakiegoś innego?

To dotyczy wszystkich usług, po prostu płatne ogarniają to w sposób scentralizowany, a programiści rozwijający TM/TL muszą zaktualizować zapytania, ew. my jako użytkownicy będziemy musieli się zarejestrować jako developerzy, a może nawet płacić bezpośrednio. Ale no skoro TESLA wprowadza zmiany to użyte przez Ciebie rozwiązanie nie ma znaczenia.

pmlody

Pionier e-mobilności
No trochę tak :unsure:
1000033136.jpg
Z teslamate od dawna się mało dzieje. Teslalogger mi nie chciał działać na początku, dlatego wrzuciłem teslamate. Ale się zmobilizowałem, żeby bazę danych odpalić ręcznie i działa. Póki co, wydajniej niż mate, ale zobaczymy po migracji.

dawidgora

Posiadacz elektryka
Ja przez większość czasu korzystałem z Teslamate, postawionym na swoim serwerze. Aż do pewnego razu, gdy pojawił się jakiś problem z Teslamate, po zmianach w Tesli (kilka miesięcy temu). Stwierdziłem, że wole pewniejsze (szybciej reagujące na zmiany) rozwiązanie i przerzuciłem się na Tessie. Można wykupić lifetime licencje i zapomnieć :) Póki co jestem bardzo zadowolony. Pomimo, że eksploracja danych w Grafanie (Teslamate) dawała więcej możliwości, to co oferuje Tessie w zupełności mi wystarcza. Dodatkowo udało się przenieść wszystkie dane z Teslamate. Miałem problem z przeniesieniem historii update'ów ale support wczytał mi to ręcznie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Taka dygresja a propos statystyk i analizy danych ( wybaczcie przekroczyłem życiowy Rubicon i rano mnie naszło w Kaplicy Dumania :) ).
Mialem sąsiada, wędkarza co zbierał i zapisywał dane łowisk. Wiele parametrow, pogody, stanu wody godzin, przynęt, rodzajów wędek itp itd..
Zamiast cieszyć się naturą, to głównie siedział przeglądał, zapisywał i wyciągał wnioski ( byłem tego świadkiem siedząc z nim nad wodą )..
Zmarł..... Żona spaliła karton zeszytów, bo nikt z kolegów tego nie chciał nawet przejrzeć. A były nawet nie długie coroczne podsumowania.
Dodam, że głównie te zgromadzone dane służyły do wytłumaczenia dlaczego brak lub był marny połów. Na 20 lat znajomości nigdy nie pochwalił się piękną zlowioną rybą, a tylko tymi zeszytami.
Hobby bywa różne,. Bez urazy ale próbowałem na początku i mi przeszło, jak te ryby.

Ja przez większość czasu korzystałem z Teslamate, postawionym na swoim serwerze. Aż do pewnego razu, gdy pojawił się jakiś problem z Teslamate, po zmianach w Tesli (kilka miesięcy temu). Stwierdziłem, że wole pewniejsze (szybciej reagujące na zmiany) rozwiązanie i przerzuciłem się na Tessie. Można wykupić lifetime licencje i zapomnieć :) Póki co jestem bardzo zadowolony. Pomimo, że eksploracja danych w Grafanie (Teslamate) dawała więcej możliwości, to co oferuje Tessie w zupełności mi wystarcza. Dodatkowo udało się przenieść wszystkie dane z Teslamate. Miałem problem z przeniesieniem historii update'ów ale support wczytał mi to ręcznie.
Aż przetestowałem, bo ten lifetime w dobie subskrypcji to ja jednak lubię. Na razie poleciał trial, jak do końca miesiąca się przekonam to kupię, zwłaszcza że widget na Garmina przeszedł na API Tessie.
Import zadziałał łącznie z historią update'ów, koszty ładowań za to się nie przeniosły – jeśli ktoś mozolnie uzupełniał może być zawiedziony.
Sam poza gotowe dashboardy w Grafanie też nie wychodziłem, na razie pochodzą oba równolegle i zobaczymy czy będzie to miało skutki uboczne (patrz wybudzanie). Jak tak to może i się przeniosę na komerchę całkiem.

inter

Pionier e-mobilności
Aż przetestowałem, bo ten lifetime w dobie subskrypcji to ja jednak lubię. Na razie poleciał trial, jak do końca miesiąca się przekonam to kupię, zwłaszcza że widget na Garmina przeszedł na API Tessie.
Import zadziałał łącznie z historią update'ów, koszty ładowań za to się nie przeniosły – jeśli ktoś mozolnie uzupełniał może być zawiedziony.
Sam poza gotowe dashboardy w Grafanie też nie wychodziłem, na razie pochodzą oba równolegle i zobaczymy czy będzie to miało skutki uboczne (patrz wybudzanie). Jak tak to może i się przeniosę na komerchę całkiem.
A kod -10% REDDITFRIENDS, czy działa.