Token do aplikacji trzecich

slaveq

Pionier e-mobilności

gim-kg

Pionier e-mobilności
11) Kopiujemy sobie obydwie wartości z pól access_token i refresh_token i w ten oto "prosty" sposób zostaliśmy posiadaczami odpowiedniego tokenu :).
A które dane z tego tokena mam wpisać do aplikacji firm trzecich która prosi mnie o zalogowanie się do konta tesli? Mam miejsce adres e-mail i hasło.

slaveq

Pionier e-mobilności
A które dane z tego tokena mam wpisać do aplikacji firm trzecich która prosi mnie o zalogowanie się do konta tesli? Mam miejsce adres e-mail i hasło.
Jeśli apka nie ma opcji wpisania tokenu to tak jak napisałem wyżej olałbym ją. Do konta do banku też byś podał swój login i hasło jakiejś obcej apce?

Last edited:

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Jeśli apka nie ma opcji wpisania tokenu i hasła to tak jak napisałem wyżej olałbym ją. Do konta do banku też byś podał swój login i hasło jakiejś obcej apce?
Popieram. A najgorsze, że BYŁY takie rozwiązania np. do automatycznych przelewów, że się wpisywało login i hasło do banku (nie wiem czy nadal są).

slaveq

Pionier e-mobilności
Popieram. A najgorsze, że BYŁY takie rozwiązania np. do automatycznych przelewów, że się wpisywało login i hasło do banku (nie wiem czy nadal są).
Były były, nawet afera jakaś z tego była na szczęście chyba KNF się tym zajął. Bardzo ważne i pamiętajcie o tym, że mając login i hasło i jednorazowe hasło z SSO może wygenerować token na podstawie którego może korzystać z API tesli a co za tym idzie:

1) Zbierać dane o waszych przejazdach
2) Zbierać dane o miejscu/miejscach parkowania (złodzieje lubią to)
3) Korzystając z API można wykonać całą listę czynności: https://www.teslaapi.io/vehicles/commands między innymi:
- otworzyć/zamknać auto (złodzieje bardzo to lubią)
- odpalić samochód zdalnie (złodzieje wpadają w ekstazę)

Tak jak pisałem wcześniej, żyjemy w trudnych czasach gdzie jeśli samemu się nie zadba o swoją prywatność to ktoś "zadba" o nią za nas.

cooler

Pionier e-mobilności
Hej, próbuję zdobyć token i utknąłem:
Zainstalowałem Postman, zrobiłem import z obu URL i po wybraniu Tesla API environment, wchodzę w Tesla API Postman Collection, wybieram oauth i dalej Get Access Token, wchodzę w zakładkę Authorisation i dostaję puste okno po prawej, a po lewej mam TYPE = "inherit auth from parent".
Podejrzałem że u Ciebie jest tam OAuth 2.0 więc wybrałem to, ale wtedy w oknie po prawej mam nie wypełnione wszystkie pola, podczas gry u Ciebie są wypełnione. Pytanie czy mam to przeklepać? Bo gdy wybieram Get New Access Token to od razu mam błąd że zły protokół Access Token URL

Najnowsze dyskusje