Token do aplikacji trzecich

Norbert

Posiadacz elektryka
Żartuję sobie, ale nie przyzwyczajał bym ludności cywilnej do uruchamiania plików wykonywalnych z Internetów.
Nie no jasne - wrzucone w z dobroci serca ;) :ROFLMAO:

A tak na poważnie - to sam używam.

A jak ktoś ma ochotę i na szybko chce zobaczyć tesla mate, to mogę odpalić wirtualkę z czystym TM, wystarczy sobie wrzucić token i po zawodach.

slaveq

Pionier e-mobilności
Warto wspomnieć, że jest też TeslaLogger, którym, jeśli dobrze pamiętam, inspirował się twórca TeslaMate.
TeslaLogger może być źródłem "live data" dla ABetterRoutePlanner (ABRP).
Setup z wykorzystaniem dockera podobny do tego dla TeslaMate.
No mnie odrzuciło to, że trochę słaby rozwój tego projektu i to że jest bezsensownie napisany z użyciem C# i potrzeba instalacji Mono na maszynkach linuxowych. Z tego co wiem, to prace nad integracja TeslaMate z ABRP trwają (są też nieoficjalne skrypty) ale ja nadal odradzam używanie systemów zewnętrznych takich jak m.in. ABRP. Ne widzię zysków, które by rekompensowały mi oddanie tych wszystkich danych w cudze ręce.
Programik do tokenów tesli. Potrzeba doinstalować na kompie Microsoft ... poprawka https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download należy zainstalować beta channel
Nie wiem, dziwne wolę jednak POSTMANA i nie specjalnie ufam.

A jak ktoś ma ochotę i na szybko chce zobaczyć tesla mate, to mogę odpalić wirtualkę z czystym TM, wystarczy sobie wrzucić token i po zawodach.
A to oczywiście, też jest rozwiązanie i zachęcam do zrobienia :). Natomiast raczej tak jak napisałeś wersja demo chyba, że ktoś chce mieć komputer z wirtualką cały czas właczony.

slaveq

Pionier e-mobilności
Podbijam temat: bardzo brakuje mi tych statystyk, a nie chcę dawać danych na zewnątrz:
- Jak wygenerować token - patrz moja porażka jak wyżej
- instrukcja postawienia serwera statystyk na własnym raspberry - mam RPI4 i działa pod raspbianem - chętnie wykorzystam
Hej, obiecuję, że w ten weekend siądę i jeszcze raz przejdę całą procedurę z najnowszą wersją POSTMANA żeby Ci pomóc.

Norbert

Posiadacz elektryka
No mnie odrzuciło to, że trochę słaby rozwój tego projektu i to że jest bezsensownie napisany z użyciem C# i potrzeba instalacji Mono na maszynkach linuxowych. Z tego co wiem, to prace nad integracja TeslaMate z ABRP trwają (są też nieoficjalne skrypty) ale ja nadal odradzam używanie systemów zewnętrznych takich jak m.in. ABRP. Ne widzię zysków, które by rekompensowały mi oddanie tych wszystkich danych w cudze ręce.

Nie wiem, dziwne wolę jednak POSTMANA i nie specjalnie ufam.

A to oczywiście, też jest rozwiązanie i zachęcam do zrobienia :). Natomiast raczej tak jak napisałeś wersja demo chyba, że ktoś chce mieć komputer z wirtualką cały czas właczony.
Mówiąc 'odpalę wirtualkę' mam na myśli udostępnienie działającego systemu z TM. Maszyna trzymająca wirtualki wisi w serwerowni i pracuje 365/365.

slaveq

Pionier e-mobilności
Mówiąc 'odpalę wirtualkę' mam na myśli udostępnienie działającego systemu z TM. Maszyna trzymająca wirtualki wisi w serwerowni i pracuje 365/365.
Eeee i, że co wystawisz komuś wirtualkę w serwerowni żeby mógł radośnie wrzucić swoje dane? Tak własnie chyba ten nastolatek uzyskał dostęp do danych użytkowników teslamate. Myślalem, że przygotujesz obraz np. VirtualBoxa i każdy będzie mógł to sobie lokalnie odpalić.

Masz rację nawet nie wiedziałem, że jest taki projekt tego samego pana co tworzy teslamate: https://github.com/adriankumpf/tesla_auth podlinkowuję dla chętnych, żeby jednak nie ściągać zipów z forum a z głównego źródła. @Norbert możesz się pokusić o krótki tutorial użycia.

Norbert

Posiadacz elektryka
Eeee i, że co wystawisz komuś wirtualkę w serwerowni żeby mógł radośnie wrzucić swoje dane? Tak własnie chyba ten nastolatek uzyskał dostęp do danych użytkowników teslamate. Myślalem, że przygotujesz obraz np. VirtualBoxa i każdy będzie mógł to sobie lokalnie odpalić.
Poziom zabezpieczenia z definicji to poziom zabezpieczenia Teslamate. Teslamate jest w miarę bezpieczne.
Do samej wirtualki nie ma opcji aby się ktoś dostał - bo dostęp jest zablokowany. Zainteresowany może dostać dostęp do wirtualki aby zmienić do niej hasło - następnie dostęp zostanie ograniczony do serwera "dla wszystkich".
Cała reszta zabezpieczeń i potrzeb do uzgodnienia w 5 minut na prv. Także myślę, że jeśli się ktoś zastanawia czy kupować zabawki pod teslamate to może sobie to przetestować.

Naturalnie rozumiem uprzedzenia. Propozycja z mojej strony padła ze względu na fakt, że technicznie nie potrzebuję się gimnastykować aby komuś coś takiego "na jakiś czas" udostępnić. Sam używam, a uruchomienie tego to nie więcej niż 5 minut. Nie generuje to po mojej stronie żadnych kosztów. Odcięcie Teslamate od auta banalnie proste - wystarczy zmienić hasło do konta - automatycznie token się zmieni i temat zamknięty.

P.S. Żeby nie szukać tutorial do tokena -> https://forum.elektrowoz.pl/threads/teslamate-generowanie-tokena-tutorial.1713/

Last edited:

Najnowsze dyskusje